Expunerea la solvenți afectează pe termen lung funcțiile creierului

©

Autor: Redacția ROmedic

Un număr ridicat de angajați lucrează, la nivel mondial, într-un mediu industrial, fiind expuși zilnic la vopsea, substanțe degresante și de lipire care au în compoziție solvenți. Creșterea vârstei de pensionare înseamnă un timp mai mare petrecut sub acțiunea acestor substanțe. Un studiu realizat pe pensionari francezi a semnalat însă riscurile la care aceste persoane sunt expuse după un contact prelungit cu solvenții.

Studiul, publicat în 2014 în jurnalul American Academy of Neurology, s-a realizat pe 2143 de participanți, aflați la aproximativ 10 ani după pensionare. Dintre aceștia, 26% fuseseră expuși la benzen, 33% la solvenți clorurați și 25% la solvenți de petrol. Pe lângă tipul de solvenți, cercetătorii au evaluat și recența expunerii la aceste substanțe și durata totală de expunere pe timpul vieții la solvenți.

Ulterior participanților li s-au dat opt teste de memorie și gândire. S-a observat că persoanele care fuseseră cel mai recent expuse la solvenți și per total aveau perioada cea mai mare de contact cu aceste substanțe aveau riscul cel mai ridicat de a dezvolta tulburări de memorie și deficiențe în gândire. Au fost însă afectați negativ și cei care fuseseră expuși cu mult înainte de a fi testați, chiar cu 50 de ani înainte. Acest aspect atrage atenția asupra efectelor nocive de durată ale solvenților asupra creierului.

Rezultatele s-au păstrat și când au fost controlate variabile precum nivelul educațional, vârsta, consumul de alcool și fumatul.

Data actualizare: 26-08-2014 | creare: 26-08-2014 | Vizite: 1786
Bibliografie
Brain May Never Fully Recover from Exposure to Paint, Glue, Degreasers, link: https://www.aan.com/PressRoom/Home/PressRelease/1285
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: