Suplimentele pentru îmbunătățirea memoriei chiar funcționează?

©

Autor:

Suplimentele pentru îmbunătățirea memoriei chiar funcționează?
Potrivit Nutrition Business Journal, vânzările de suplimente pentru îmbunătățirea memoriei s-au dublat aproape între 2006 și 2015, deși eficiența acestor preparate în prevenirea sau întârzierea declinului cognitiv, respectiv a demenței la adulții în vârstă nu a fost dovedită. Mai mult decât atât, Pieter Cohen, medic doctor și profesor de medicină în cadrul Harvard Medical School atrage atenția că astfel de suplimente ar putea fi chiar dăunătoare pentru sănătate.

Printre suplimentele cele mai cunoscute pentru îmbunătățirea memoriei se numără uleiul de pește bogat în acizi grași Omega-3, vitamine din complexul B inclusiv folatul, B6 și B12, iar nu în cele din urmă extractul de Ginkgo biloba.

  • Conform unui studiu publicat în 2012 în The Lancet Neurology la care au participat 2,854 adulți în vârstă ce acuzau tulburări de memorie, nu s-au observant diferențe semnificative statistic în ceea ce privește frecvența cazurilor de Alzheimer între participanții care au primit placebo și cei care au beneficiat de preprate cu extract de Ginkgo biloba administrate de 2 ori pe zi timp de 5 ani.
  • De asemenea, s-a constatat o reducere a riscului pentru demență în rândul persoanelor care aveau o dietă bogată în acizi grași Omega-3 prezent în peștele gras în special, precum somonul. Aceste beneficii nu sunt însă atribuite suplimentelor de acizi Omega-3 așa cum se speculează.
  • Vitaminele din complexul B aduse din suplimente nu beneficiază nici ele de dovezi solide în ceea ce privește eficiența lor asupra reducerii riscului de declin cognitiv la adulții în vârstă sănătoși, nici nu ameliorează simptomele demenței sau progresia degradării funcției cognitive.

Eficiența acestor suplimente este dependentă de doză, durata de administrare, metoda de extracție a principiului activ, repere de care majoritatea producătorilor acestor suplimente pentru îmbunătățirea memoriei nu țin cont atunci când le oferă spre vânzare. Mai mult decât atât, unele preparate pot prezenta pe etichetă afirmații la limita ilegalității care susțin fără a beneficia de dovezi clinice solide că suplimentele în cauză sunt eficiente în tratarea sau prevenirea unor boli precum demența.

Piața acestor suplimente este insuficient reglementată din punct de vedere legal, iar unele preparate pot conține ingrediente nedeclarate pe etichetă sau chiar medicamente care se eliberează doar cu prescripție medicală.

Un alt aspect negativ al acestor suplimente este reprezentat de posibilele interacțiuni de tip supliment-medicament, extractul de Ginkgo biloba fiind contraindicat atunci când se administreazăă anticoagulante, medicamente pentru reglarea presiunii arteriale, sau antidepresive de tip SSRI (inhibitorii reabsorbției de serotonină).

În schimb s-au dovedit eficiente:


Sursa: Consumer Reports

Data actualizare: 12-02-2018 | creare: 12-02-2018 | Vizite: 2635
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • De ce uităm?
  • Fotografiile ne pot afecta memoria
  • Grupa de sânge ar putea influența pierderea memoriei
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum