Un studiu al Universității Oxford analizează eficacitatea unor tratamente farmacologice pentru insomnie
Conform studiului desfășurat la Universitatea Oxford, două medicamente care actual nu au licență în Marea Britanie pentru tratamentul insomniei, Eszopiclona și Lemborexant ar fi mai eficiente decât altele în tratamentul acut și de lungă durată al insomniei la adulți.
Insomnia afectează până la 20% din populație și pentru multe dintre aceste persoane suferința se întinde pe termen lung. Presupune afectarea calității sau cantității somnului, cu dificultăți de adormire sau de păstrare a somnului, care se întind pe o perioada de minimum 3 luni.
Cercetările în cauză s-au focusat pe tratamentul farmacologic al insomniei adulților, tulburare care nu trebuia sa fie însoțită de comorbidități ca depresia sau boli fizice. Parametrii analizați au fost calitatea somnului, efectele întreruperii tratamentului și prezența efectelor adverse ca oboseală, greață, amețeli, cefalee, somnolență.
Andrea Cipriani, Profesor de Psihiatrie la Universitatea Oxford și conducător al studiului precizează că acest studiu nu este însă un îndemn ca medicamentele să fie utilizate întotdeauna ca tratament de prima linie al insomniei, cu atât mai mult cu cât unele au efecte secundare importante. Situații în care ar putea fi recomandate sunt „de exemplu atunci când îmbunătățirea igienei somnului sau terapia cognitiv-comportamentală nu dau rezultate sau când pacientul vrea să încerce abordarea medicamentoasă”.
Eszopiclona poate fi eficientă în tratamentul insomniei, dar administrarea ei poate cauza și efecte secundare de tipul greață și amețeli, iar datele de siguranță cu privire la lemborexant nu au fost clare, indicând însă o mare probabilitate pentru cefalee.
Lemborexant are un mecanism de acțiune relativ nou, utilizând sistemul neurotransmițător al orexinei, iar medicamentele care ar putea ținti mai precis această cale și receptorii de orexină ar putea reprezenta în viitor o alternativă la actuala terapie farmacologică.
Alte studii sugerează însă că nu sunt suficiente dovezi pentru a prescrie benzodiazepide și Zolpidem în tratamentul de lungă durată al insomniei.
sursa: News Medical
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Reglarea inflamației în boala Alzheimer utilizând un dispozitiv de curățare de dimensiuni foarte mici
- Suportul emoțional – esențial pentru recuperarea după un AVC
- O substanță găsită în rodii, căpșuni și nuci poate îmbunătăți tratamentul bolii Alzheimer
- Potrivit unui studiu, grelina influențează memoria
- Insomnie după Covid 19
- Ce boala este aceasta?
- Dureri de cap aproape zilnic si insomnii
- De la ora 4 nu mai pot dormi
- Nu pot dormi de la Stimuloton
- Cum ati reusit sa invingeti insomnia fara chimicale?
- Insomnie si tresariri cand ajung sa adorm
- Tulburări de somn
- Insomnie
- Extrasistole și insomnii