Exercițiile fizice pot îmbunătăți funcțiile cognitive chiar și la persoanele tinere

©

Autor:

Exercițiile fizice pot îmbunătăți funcțiile cognitive chiar și la persoanele tinere

Funcțiile cognitive scad odată cu înaintarea în vârstă, iar ritmul degradării acestora depinde de o multitudine de factori. Este cunoscut faptul că exercițiile fizice regulate încetinesc acest ritm la populația vârstnică, însă un studiu recent arată efectele sportului asupra funcțiilor cognitive și la tineri.
Studiul publicat pe data de 30 ianuarie 2019 în The Medical Journal of the American Academy of Neurology a demonstrat că exercițiile fizice regulate precum mersul pe jos, mersul pe bicicletă sau urcatul scărilor pot îmbunăți funcțiile cognitive la tineri.

Studiul s-a realizat pe o populație de 132 persoane cu vârste între 20 și 67 ani, sedentare anterior studiului, fără istoric de demență și nefumătoare.

Primul grup a fost supus unui program de exerciții fizice de tip aerobic cu durata de 6 luni, de 4 ori pe săptămână, iar cel de-al doilea grup a urmat un program de exerciții ce tip pilates, pentru îmbunătățirea flexibilității. Primul grup a realizat exerciții fizice la o capacitate de 75% din nivelul maxim al frecvenței cardiace ce ar fi putut fi atinsă. Cele două grupuri au fost echilibrate în ceea ce privește vârsta, sexul, educația și capacitățile cognitive.

La începutul studiului s-a evaluat capacitatea fizică cu ajutorul unui cicloergometru. Funcțiile cognitive și de memorie au fost evaluate la începutul studiului, la 3 luni și la 6 luni de la începerea programului de exerciții. Un RMN cerebral a fost realizat la începutul și la finalul studiului. La fiecare sedință de sport s-a monitorizat frecvența cardiacă.

Rezultatele studiului arată că exercițiile aerobice îmbunătățesc funcțiile cognitive, în special funcția executivă, care se referă la capacitatea unei persoane de adaptare comportamentală, atenție, organizare și atingerea obiectivelor. În grupul care a realizat exerciții de tip aerobic, îmbunătățirea funcției executive a fost de 0,5 puncte, iar în cel de-al doilea grup a fost de 0,25 puncte, diferența fiind semnificativă statistic. În grupul de vârsta de 40 ani diferența între cele 2 grupuri a fost de 0,228 deviații standard, iar în grupul de vârsta de 60 ani a fost de 0,596 deviații standard. Astfel, studiul confirmă că exercițiile fizice de tip aerobic sunt benefice la orice vârstă.

De asemenea, s-a constatat o creștere a grosimii cortexului frontal la toți participanții la studiu. În ceea ce privește memoria, nu s-a stabilit o legătură între exercițiile fizice și îmbunătățirea acesteia, însă trebuie luate în considerare și limitările studiului- numărul redus de participanți și perioada scurtă de timp.

Sursa: Science Daily


Data actualizare: 15-04-2019 | creare: 15-04-2019 | Vizite: 945
Bibliografie
Exercise may improve thinking skills in people as young as 20, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2019/01/190130161638.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Disfuncții cognitive în rândul canadienilor după infecția cu SARS-CoV-2
  • Dormi suficient de mult?
  • Insomnia la vârste înaintate predispune la declin cognitiv și alte tulburări cognitive 
  •