Exercițiile fizice pot îmbunătăți funcțiile cognitive chiar și la persoanele tinere
Funcțiile cognitive scad odată cu înaintarea în vârstă, iar ritmul degradării acestora depinde de o multitudine de factori. Este cunoscut faptul că exercițiile fizice regulate încetinesc acest ritm la populația vârstnică, însă un studiu recent arată efectele sportului asupra funcțiilor cognitive și la tineri.
Studiul publicat pe data de 30 ianuarie 2019 în The Medical Journal of the American Academy of Neurology a demonstrat că exercițiile fizice regulate precum mersul pe jos, mersul pe bicicletă sau urcatul scărilor pot îmbunăți funcțiile cognitive la tineri.
Studiul s-a realizat pe o populație de 132 persoane cu vârste între 20 și 67 ani, sedentare anterior studiului, fără istoric de demență și nefumătoare.
Primul grup a fost supus unui program de exerciții fizice de tip aerobic cu durata de 6 luni, de 4 ori pe săptămână, iar cel de-al doilea grup a urmat un program de exerciții ce tip pilates, pentru îmbunătățirea flexibilității. Primul grup a realizat exerciții fizice la o capacitate de 75% din nivelul maxim al frecvenței cardiace ce ar fi putut fi atinsă. Cele două grupuri au fost echilibrate în ceea ce privește vârsta, sexul, educația și capacitățile cognitive.
La începutul studiului s-a evaluat capacitatea fizică cu ajutorul unui cicloergometru. Funcțiile cognitive și de memorie au fost evaluate la începutul studiului, la 3 luni și la 6 luni de la începerea programului de exerciții. Un RMN cerebral a fost realizat la începutul și la finalul studiului. La fiecare sedință de sport s-a monitorizat frecvența cardiacă.
Rezultatele studiului arată că exercițiile aerobice îmbunătățesc funcțiile cognitive, în special funcția executivă, care se referă la capacitatea unei persoane de adaptare comportamentală, atenție, organizare și atingerea obiectivelor. În grupul care a realizat exerciții de tip aerobic, îmbunătățirea funcției executive a fost de 0,5 puncte, iar în cel de-al doilea grup a fost de 0,25 puncte, diferența fiind semnificativă statistic. În grupul de vârsta de 40 ani diferența între cele 2 grupuri a fost de 0,228 deviații standard, iar în grupul de vârsta de 60 ani a fost de 0,596 deviații standard. Astfel, studiul confirmă că exercițiile fizice de tip aerobic sunt benefice la orice vârstă.
De asemenea, s-a constatat o creștere a grosimii cortexului frontal la toți participanții la studiu. În ceea ce privește memoria, nu s-a stabilit o legătură între exercițiile fizice și îmbunătățirea acesteia, însă trebuie luate în considerare și limitările studiului- numărul redus de participanți și perioada scurtă de timp.
Sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- O alimentație bogată în fructe de pădure, mere și ceai ar putea proteja împotriva bolii Alzheimer
- Tratamentul cu heparină a fost asociat cu un diagnostic întârziat al demenței Alzheimer
- Cercetătorii au găsit conexiuni interesante între boala Alzheimer și alte afecțiuni comune
- Opto-vTrap: un nou instrument dezvoltat de cercetători, ce ar putea fi utilizat în viitor pentru tratamentul epilepsiei
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni