Excesul de sare - riscuri pentru organism

©

Autor:

Excesul de sare - riscuri pentru organism

Sarea, alcătuită în proporție de 60% din clorură și 40% din sodiu, este un conservant alimentar și un condiment folosit uzual în bucătărie. Corpul uman are nevoie de o cantitate redusă de sodiu pentru a putea menține echilibrul apei și mineralelor, dar și pentru a conduce impulsurile nervoase, contracta și relaxa mușchii, astfel că un consum redus zilnic de sare este necesar organismului. Atunci când este consumată în cantități exagerate, sarea de bucătărie poate pune însă în pericol sănătatea. Frecvent în societatea actuală, excesul de sare reprezintă una dintre cauzele principale ale creșterii incidenței afecțiunilor cardiovasculare. (1, 2)

Care este cantitatea recomandată de sare ce poate fi consumată zilnic?

Deși consumul regulat al unei cantități crescute de sare este asociat cu o serie de boli cronice, la momentul actual nu există suficiente dovezi care să stabilească existența unui nivel toxic de sodiu pentru organism. Liniile directoare pentru aporturile adecvate de sodiu au stabilit că nivelurile optime de sodiu diferă în funcție de anumite caracteristici individuale, precum vârsta, starea de sănătatea, nivelul de activitate, greutatea sau sexul. (1, 2, 3)

Astfel, cantitatea recomandată de sare pentru adulți este de maximum 6 g pe zi (echivalentul a 2,4 g sodiu), ceea ce reprezintă aproximativ 1 linguriță de sare. În mod ideal, însă, consumul zilnic nu ar trebui să depășească 3,75 grame de sare, în condițiile în care necesarul zilnic de sare al unui adult sănătos nu depășește 0,5 grame de sodiu, echivalentul a 1,25 grame de sare. În anumite situații, precum după un efort fizic intens, nevoia de sodiu poate crește, pentru ca organismul să poată preveni deshidratarea. (1, 3)

În cazul copiilor, consumul nu trebuie să depășească 2 grame de sare pe zi în intervalul 1-3 ani, 3 grame pe zi pentru cei cu vârsta cuprinsă între 4 și 6 ani și cel mult 5 grame pe zi pentru cei mai mari de 7 ani. Până la vârsta de un an, adăugarea de sare în alimentele oferite copilului este nerecomandată. În primul an de viață, un copil poate consuma maximum 1 gram de sare pe zi. (1, 2)

Excesul de sare este periculos pentru organism?

Consumul în exces de sare prezintă o serie de riscuri pentru organism. La majoritatea oamenilor, rinichi întâmpină dificultăți în excreția excesului de sodiu. Acumularea de sodiu în organism determină creșterea nivelului de lichide secretate, inclusiv al volumului de sânge, ceea ce se traduce printr-o creștere a sarcinii inimii și a presiunii exercitate asupra vaselor sanguine. (1, 3, 5)

Pe termen lung, activitatea suplimentară a inimii determină rigidizarea vaselor de sânge, ce poate duce la apariția unor afecțiuni cardiovasculare cu potențial sever, precum atacul de cord, insuficiența cardiacă sau accidentul vascular cerebral. Pe termen scurt și mediu, retenția de apă poate duce la creșterea în greutate și la apariția unor umflături, preponderent la nivelul membrelor, în timp ce creșterea volumului de sânge determină creșterea tensiunii arteriale. (1, 3, 5)

O persoană care consumă cantități crescute de sare poate fi expusă riscului de boli cardiovasculare, sete excesivă, dureri cronice de cap, insuficiență renală, osteoporoză, calculi renali sau cancer la stomac. În cazuri severe, consumul pe termen scurt a unor cantități mari de sare poate provoca hipernatremie (creșterea concentrației sodiului seric la o valoare de peste 145 mEq/L), afecțiune cu simptomatologie asociată deshidratării neuronale și depleției de volum. (3, 5, 6)

Care sunt alimentele cu conținut crescut de sare?

Aproximativ 70% din consumul de sare al unei persoane provine din alimente preambalate sau semipreparate. Din acest motiv, majoritatea adulților nu cunosc cantitatea exactă de sare consumată în fiecare zi. Pâinea sau cerealele, consumate de majoritatea indivizilor, pot contribui la aportul zilnic de sare. (1, 2)

Alimentele care pot avea un conținut ridicat de sare includ, printre altele: produsele de panificație, sosurile, chipsurile, popcornul, pizza, alimentele congelate, sucurile, supele instant, mâncărurile gătite, mezelurile, măslinele, murăturile sau drojdia. În schimb, alimentele neprelucrate, precum fructele, legumele, nucile, carnea sau alimentele lactate sunt adesea sărate în sodiu, cu mici excepții. (1, 2)


Data actualizare: 07-09-2021 | creare: 07-09-2021 | Vizite: 1395
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Urinarea nocturnă, redusă prin limitarea aportului de sare
  • Consumul ridicat de sare ar putea induce setea doar pe termen scurt
  • Alimentele picante ar putea diminua pofta de a mânca „ceva sărat”
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum