Efectul Dietei Mediteraneene asupra obezității

©

Autor:

Efectul Dietei Mediteraneene asupra obezității
Un studiu publicat în revista Experimental Gerontology (februarie 2023) explorează beneficiile dietei mediteraneene în prevenirea și gestionarea obezității, o problemă de sănătate publică majoră la nivel global, în special în rândul adulților din țările vestice. Obezitatea este definită ca un indice de masă corporală (IMC) de peste 30 kg/m2 și este asociată cu scăderea speranței de viață și creșterea riscului de dezvoltare a unor boli cronice precum bolile cardiovasculare, metabolice, diabetul de tip 2, bolile neurodegenerative, neuropsihice și cancerul.

Dieta Mediteraneeană este o dietă bazată în principal pe plante, care conține multe legume și fructe proaspete, nuci și semințe, leguminoase și cereale integrale. Dieta permite consumul moderat de pește, ouă, fructe de mare și produse lactate. Consumul de carne roșie și carne procesată este permis ocazional. Băutura principală este apa, însă o porție mică de vin este permisă la fiecare masă. Dieta include 35-45% grăsimi dietetice, care sunt în mare parte acizi grași mononesaturați și polinesaturați și o cantitate mică de grăsimi saturate. Principala sursă de grăsimi este uleiul de măsline, care este folosit pentru condimentare și gătit.

Cercetările au arătat că Dieta Mediteraneeană are o eficacitate ridicată în reducerea riscului de boli cardiovasculare și induce scădere în greutate, reduce adipozitatea centrală și controlează nivelurile de glucoză și colesterol din sânge. În plus, dieta reduce riscul dezvoltării obezității în rândul persoanelor supraponderale. Efectul dietei mediteraneene asupra scăderii în greutate este mai mare atunci când este utilizată în combinație cu restricția calorică, activitatea fizică regulată și un interval de urmărire mai lung.

Studiile care investighează efectul dietei mediteraneene suplimentată cu migdale au arătat că aceasta protejează împotriva disfuncției țesutului adipos alb asociată cu obezitatea și reduce nivelul de modulatori proinflamatori și colesterolul cu densitate mică a lipoproteinelor din sânge.

Studiile clinice la persoanele non-diabetice au arătat că Dieta Mediteraneeană suplimentată cu ulei de măsline extravirgin este foarte eficientă în reducerea riscului de diabet de tip 2, sindromul metabolic și boala hepatică grasă non-alcoolică.

În plus, Dieta Mediteraneeană reduce riscul declinului cognitiv, depresiei și a anumitor tipuri de cancer asociate cu obezitatea, inclusiv cancerul de cap și gât, ficat, gastric, de sân și de colon.

Modul de acțiune al dietei mediteraneene

Dieta Mediteraneeană este o combinație optimă de diferiți nutrienți, inclusiv acizi grași mononesaturați și polinesaturați, proteine, amidonuri, vitamine, minerale, fibre și multe compuși bioactivi (polifenoli, terpene, fitosteroli, etc.).


Inflamația cronică de grad scăzut este o caracteristică majoră a obezității, caracterizată prin producerea și eliberarea de citokine și adipokine proinflamatorii din celulele țesutului adipos alb și celulele inflamatorii infiltrate. Alte caracteristici ale obezității și bolilor cronice non-transmisibile includ autodigestia crescută, compoziția modificată a microbiotei intestinale, angiogeneza crescută și proliferarea celulară crescută.


Nutrienții și compușii bioactivi incluși în Dieta Mediteraneeană au proprietăți antiinflamatorii și antioxidante ridicate care reduc eficient inflamația cronică asociată cu obezitatea. Proprietățile anticancerigene ale compușilor bioactivi din Dieta Mediteraneeană reduc riscul de dezvoltare și progresie a cancerului.


Conținutul ridicat de fibre din acestă dietă ajută la menținerea unei compoziții favorabile a microbiotei intestinale și facilitează producția de acizi grași cu catenă scurtă. În plus, componentele alimentare ale dietei ajută la reducerea rezistenței la insulină, îmbunătățirea profilului lipidic al sângelui, prevenirea disfuncției endoteliale, reducerea stresului oxidativ și inflamației, îmbunătățirea răspunsurilor imune și reducerea formării cheagurilor de sânge în vasele de sânge.

În ansamblu, beneficiile pentru sănătate asociate cu Dieta Mediteraneeană oferă oportunități imense pentru controlul pandemiei a două condiții de sănătate extrem de prevenibile, obezitatea și diabetul de tip 2. Dieta Mediteraneeană reduce, de asemenea, riscul de boli cardiovasculare și mortalitate asociate cu obezitatea și diabetul.


Data actualizare: 23-02-2023 | creare: 23-02-2023 | Vizite: 353
Bibliografie
Dominguez LJ. (2023).
Mediterranean diet in the management and prevention of obesity.
Experimental Gerontology.
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0531556523000426?via%3Dihub 
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Obezitatea - factor de risc pentru majoritatea formelor de cancer
  • Studiu: cea mai bună opțiune privind chirurgia obezității
  • Rețelele sociale ar putea ajuta în procesul de slăbire
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum