Noi descoperiri despre efectele glutenului și boala celiacă

Noi descoperiri despre efectele glutenului și boala celiacă

©

Autor:

Noi descoperiri despre efectele glutenului și boala celiacă
Studiul condus de chimista Dr. Veronica Dodero de la Universitatea Bielefeld a dezvăluit noi detalii despre modul în care anumite molecule derivate din gluten declanÈ™ează sindromul intestinului permeabil în boala celiacă.
Descoperirea cheie a studiului este că un fragment de proteină specific, denumit peptidă de gliadină deamidată 33-mer (DGP), formează structuri nanometrice numite oligomeri, care se acumulează în celulele epiteliului intestinal. PrezenÈ›a oligomerilor DGP poate deschide stratul intestinal strâns închis, ducând la sindromul intestinului permeabil.

Cercetarea a folosit microscopie de înaltă rezoluÈ›ie È™i tehnici biofizice pentru a caracteriza formarea oligomerilor DGP. Studiul a observat o permeabilitate crescută într-un model celular intestinal când DGP se acumulează. Această descoperire întăreÈ™te ipoteza medicală conform căreia deteriorarea barierei epiteliale promovată de peptidele de gluten este o cauză, nu un rezultat al răspunsului imun la pacienÈ›ii cu boala celiacă.

Peptidele de gluten, inclusiv DGP, pot deteriora reÈ›eaua de celule epiteliale, permiÈ›ând trecerea masivă în sânge a peptidelor de gluten, bacteriilor È™i altor toxine, ceea ce duce la inflamaÈ›ie È™i, în cazul bolii celiace, la autoimunitate. Această interacÈ›iune puternică transformă DGP în ceea ce cercetătorii numesc un superantigen, declanÈ™ând un răspuns imun care duce la inflamaÈ›ie È™i atrofie vilozitară a intestinului subÈ›ire.

Această cercetare subliniază importanța dietei fără gluten ca singură terapie pe viață pentru cei afectați de boala celiacă, deoarece aceasta protejează pacienții de daunele severe intestinale provocate de consumul de gluten.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 20-05-2024 | creare: 20-05-2024 | Vizite: 207
Bibliografie
Celiac disease: New findings on the effects of gluten, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2024/05/240516122605.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Sezonul È™i regiunea în care se naÈ™te copilul influenÈ›ează riscul pentru boala celiacă
  • InfecÈ›ia cu reovirus ar putea fi implicată în apariÈ›ia bolii celiace
  • Femeile cu boală celiacă sunt de două ori mai predispuse la anorexie
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum