Cât de sănătos este microbiomul tău intestinal?

©

Autor:

Cât de sănătos este microbiomul tău intestinal?
Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Calgary arată că microbiomul intestinal al persoanelor care practică sporturi este diferit din punct de vedere calitativ de cel al persoanelor sedentare. Conform oamenilor de știință, atleții sunt în general mai slabi și urmează regimuri dietetice stricte, aceștia putând reprezenta factori prin care se pot explica diferențele dintre microbioamele intestinale ale celor două tipuri de oameni.
Jane Shearer, autor al studiului și profesor la universitatea canadiană, afirmă că în cadrul lucrării s-a evidențiat o influență importantă a unei activități fizice moderate, reprezentată de 150 de minute de sport pe săptămână, asupra calității microbiomului intestinal și asupra diversității speciilor întâlnite la acest nivel. Prin urmare, aceasta sugerează tuturor persoanelor să încerce să atingă acest țel de două ore și jumătate de sport de intensitate moderată.

Acest sfat are drept fundament faptul că, în decursul lucrării, s-a descoperit că perioada totală de exerciții fizice efectuate în decursul unei săptămâni a avut o influență mai mare asupra microbiomului intestinal decât intensitatea exercițiilor fizice realizate în timpul acesteia, motivele ce stau la baza acestui fenomen nefiind cunoscute și reprezentând, conform autoarei, subiectul unor lucrări viitoare.

De asemenea, tot în cadrul studiului a fost evidențiat faptul că modificările de la nivelul microbiomului au fost diferite în funcție de caracteristicile individuale ale participanților, în sensul în care cele mai importante schimbări au fost înregistrate la persoanele cu greutate corporală normală, comparativ cu cele supraponderale. Chunlong Mu, doctor și cercetător, explică acest fenomen prin prisma limitării efectelor benefice ale exercițiilor fizice asupra microbiomului intestinal, întrucât organismul utilizează factorii benefici rezultați în urma lor pentru a compensa efectele negative ale obiceiurilor alimentare necorespunzătoare.

Autorii concluzionează sfătuind oamenii ca, adițional adoptării unui stil de viață mai activ prin efectuarea de exerciții fizice, să ia măsuri pentru a menține o greutate în limite normale și o alimentație echilibrată, astfel încât efectele asupra dinamicii bacteriilor saprofite intestinale să fie maxim, iar intestinul să funcționeze la capacitatea sa maximă, din toate punctele de vedere.

sursa: Science Daily
foto: Riley Brandt, University of Calgary

Data actualizare: 16-05-2023 | creare: 16-05-2023 | Vizite: 407
Bibliografie
How fit is your gut microbiome?, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2023/03/230322190900.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Înțelegerea modului în care microbiomul se dezvoltă la oameni
  • Alimentele ultraprocesate afectează microbiomul intestinal: corelația este confirmată de o nouă recenzie
  • Un remediu natural asiatic, eficient în reducerea simptomelor colitei
  •