Efectele traumelor din copilărie asupra dezvoltării copilului
Numărul copiilor care suferă o traumă psihică sau fizică este în creÈ™tere continuă la nivel global, recuperarea acestora fiind adesea dificilă.
American Psychological Association a publicat recent un studiu cu privire la efectele traumelor din copilărie asupra dezvoltării copilului. Acest studiu a prezentat modul în care copiii afectaÈ›i prezintă semne biologice de îmbătrânire a corpului È™i a creierului comparativ cu ceilalÈ›i copii de aceeaÈ™i vârstă.
Pentru realizarea studiului cercetătorii au ales să se concentreze asupra a trei semne de îmbătrânire biologică, respectiv:
- pubertatea precoce,
- îmbătrânirea celulară È™i
- apariția unor modificări la nivelul creierului.
Copiii expuși unor traume fizice sau psihice au prezentat toate cele trei semne evaluate de către oamenii de știință.
Starea de sănătate È™i dezvoltarea armonioasă a copilului este în strânsă relatie cu mediul în care este crescut. Astfel copiii pot experimenta episoade de depresie, anxietate sau chiar boli de inimă, diabet È™i cancer, în funcÈ›ie de nivelul de stres la care este supus copilul.
Câteva studii publicate anterior au adus dovezi despre modul în care traumatismele suferite în copilărie s-au corelat cu îmbătrânirea accentuată. TotuÈ™i, aceste studii nu au analizat concret legăturile dintre un anumit tip de traumă È™i efectele sale, lucru realizat de către McLaughlin È™i echipa sa în studiul recent publicat.
AceÈ™tia au analizat doar două tipuri de traumă, amenințările È™i trauma produsă de neglijarea fizică È™i emoÈ›ională. Rezultatele se bazează pe analiza a 80 de studii, incluzând peste 116.000 de copii.
Copiii supuÈ™i unor trume legate de amenințări, cum ar fi violenÈ›a sau abuzul, au prezentat semne de îmbătrânire celulară accelerată precum È™i semne ale instalării pubertății precoce. Aceste semne nu au fost observate însă È™i în rândul copiilor supuÈ™i neglijării fizice sau psihice.
Efectele asupra dezvoltării creierului au fost studiate de acelaÈ™i grup de cercetători, analizând 3.253 de pacienÈ›i. AceÈ™ti copii prezentau o grosime corticală redusă comparativ cu copii de aceeaÈ™i vârstă, acesta fiind un semn al îmbătrânirii precoce, întâlnit în mod normal odată cu înaintarea în vârstă. În funcÈ›ie de tipul de traumă, grosimea cortexului era modificată în diferite arii. Astfel violenÈ›a era asociată cu modificări ale cortexului prefrontal implicat în procesarea socială È™i emoÈ›ională, iar neglijarea era asociată cu susÈ›inerea în zonele frontoparietale implicate în procesarea senzorială È™i cognitivă.
În această privință există la momentul actual numeroase tratamente care pot îmbunătăți starea de sănătate mintală. Cu toate acestea pentru dezvoltarea somatică È™i cognitivă armonioasă copilul trebuie protejat de posibilele traume din timpul copilăriei È™i consiliat de fiecare dată când este nevoie.
sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Nivelul de atenție al copiilor de vârstă prescolară la vocea maternă poate fi un marker de diagnostic pentru autism
- Elementele de surpriză îi ajută pe bebeluși să învețe mai ușor
- Cum pot fi ajutați bebelușii să doarmă mai mult
- Mâncarea pentru copiii mici gătită acasă nu este întotdeauna mai bună decât cea cumparată
- Trecut in mare parte traumatic, ce facem în situația asta?
- Nu stiu ce este cu mie
- Baietel trei ani afectat psihic?
- Sechele abuz in copilarie
- Cum ma poate afecta o trauma suferita in copilarie?
- Prins in trecut
- Modalitate de vindecare
- Atac de panica la copil