Analiza modelului de vorbire poate ajuta la diagnosticarea și gestionarea tulburărilor psihice
O evaluare obiectivă a tulburărilor psihiatrice a dovedit a fi dificilă de-a lungul timpului, dar există o cantitate mare de dovezi că analiza modelului de vorbire poate diagnostica cu precizie depresia și psihoza, măsura gravitatea acestora și previziona apariția lor, conform unei analize a literaturii prezentate în numărul din ianuarie/februarie al revistei Harvard Review of Psychiatry.
Analiza a identificat patru domenii principale de aplicare: clasificarea diagnosticelor, evaluarea gravității, previziunea apariției și prognosticul și rezultatele tratamentului.
Analiza automată este mai promițătoare decât măsurătorile subiective, precum interviurile sau chestionarele.
Există numeroși factori care pot cauza variații în modelele de vorbire și care fac dificilă incorporarea acestora în evaluarea obiectivă a bolii și a rezultatelor. În plus, autorii sugerează că orice cercetare ulterioară ar trebui să ia în considerare starea bolii în timp, deoarece majoritatea studiilor au analizat pacienții actuali bolnavi, în loc să examineze dacă modele similare persistă pe termen lung între simptome.
Cu toate acestea, este important de menționat că analiza modelului de vorbire este doar un instrument suplimentar în diagnosticarea și gestionarea tulburărilor psihiatrice și nu ar trebui utilizată ca singura metodă. Este necesară o evaluare completă, care să ia în considerare și alți factori, precum istoricul medical, simptomele și rezultatele altor teste. De asemenea, este important să se asigure că tehnologia utilizată pentru analiza modelului de vorbire este validată și standardizată pentru a asigura precizia rezultatelor.
In concluzie, analiza modelului de vorbire poate fi un instrument util în diagnosticarea și gestionarea tulburărilor psihiatrice, dar trebuie utilizată în combinație cu alte metode și să se asigure că tehnologia utilizată este validată și standardizată. Este necesară o evaluare completă care să ia în considerare toți factorii relevanti.
Dikaios, K., et al. (2023) Applications of Speech Analysis in Psychiatry. Harvard Review of Psychiatry
https://journals.lww.com/hrpjournal/Abstract/2023/01000/Applications_of_Speech_Analysis_in_Psychiatry.1.aspx
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Un aer poluat crește riscul copiilor de a dezvolta ADHD
- Un nou studiu face legătura între simptomele gastro-intestinale și autism la copii
- Dieta cu conținut scăzut de zahăr în primele 1000 de zile de viață reduce riscul de boli cronice la vârsta adultă
- Somnul insuficient la copii și stabilitatea emoțională
- De cateva zile am o senzatie ca mi se inclesteaza maxilarul
- Probleme cu vorbirea
- Tulburari de vorbire, gandire, intelegere, invatare
- Nu poate vorbi coerent!
- Tulburari vedere + tulburari vorbire
- DIFICULTATI IN VORBIRE