Mâncarea pentru copiii mici gătită acasă nu este întotdeauna mai bună decât cea cumparată
©
Autor: Airinei Camelia

Cercetătorii au dorit să evalueze măsura în care mâncărurile gătite acasă și cele comerciale respectă recomandările dietetice pentru bebeluși și copii mici. Astfel, au comparat conținutul de nutrienți, prețul și varietatea grupelor alimentare a 278 de mâncăruri comerciale gata preparate (din care 174 cu ingrediente organice) și 408 mâncăruri gătite acasă, după rețete din 55 cele mai cumpărate cărți de gătit pentru copii mici. Mâncărurile gata preparate au fost achiziționate din supermarketuri cunoscute din Marea Britanie, un lanț farmaceutic și o marcă ce comercializează produse de sănătate și înfrumusețare.
• 16% dintre mâncărurile gătite acasă erau pe bază de carne de pui, față de 27% din cele comerciale. Aproximativ 19% erau bazate pe pește și fructe de mare, față de 7% din mâncărurile din comerț. Aproape jumătate (44%) din mâncăruri erau vegetariene, față de 31% din mâncăruriel gata preparate.
• Mâncărurile gătite acasă aveau o varietate mai mare de legume, însă mâncărurile comerciale aveau o varietate mai mare de legume per porție.
• Mâncarea gătită acasă a avut un conținut energetic cu 26% mai mare și un conținut de grăsimi și proteine cu 44% mai mare față de produsele comerciale.
• Felurile de mâncare gătite acasă au avut în jur de jumătate din prețul preparatelor comerciale, excluzând costurile de combustibil (gaz, electricitate).
Spre deosebire de adulți, copiii au nevoie de mâncăruri bogate în calorii și grăsimi, pentru a crește, însă trebuie să avem grijă la aportul în exces, care poate duce la obezitate infantilă. Autorii studiului recomandă părinților să ofere copiilor o dietă variată și să nu se bazeze excesiv pe preparatele comerciale. Recomandările dietetice pentru bebeluși și copii mici includ o proporție mai redusă de mese pe bază de carne roșie și o proporție mai crescută de preparate pe bază de pește și fructe de mare.
Cercetarea a fost publicată online, pe site-ul revistei Archives of Disease in Childhood.
Sursa: Science Daily
Data actualizare: 20-03-2020 | creare: 21-07-2016 | Vizite: 1347
Bibliografie
Home-cooked meals for infants not always better than shop-bought ones, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2016/07/160719214832.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Activitatea fizică, cititul și o dieta sănătoasă promovează aptitudinile de raționament la copii
- Majoritatea alimentelor pentru sugari și copii mici nu îndeplinesc standardele nutriționale
- Cum poate ajuta parentalitatea la menținerea unui creier tânăr
- Poluarea aerului, asociată cu modificări în dezvoltarea creierului la copii
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.intră pe forum