Nivelul de atenție al copiilor de vârstă prescolară la vocea maternă poate fi un marker de diagnostic pentru autism
Autor: Teodorescu Mihai
Un studiu recent, publicat în jurnalul Nature Communications, care a analizat atenÈ›ia pe care copiii de vârstă prescolară cu È™i fără tulburare din spectrul autism o acordă vocii specifice materne (un stil special de vorbire, caracterizat printr-o intonaÈ›ie ridicată È™i o accentuare a cuvintelor cheie), arată că, în general, copiii cu autism acordă mai puÈ›ină atenÈ›ie vorbirii în acest stil, comparativ cu copiii sănătoÈ™i.
Pentru studiu, cercetătorii au dezvoltat un test de urmărire a ochilor, cu ajutorul căruia au cuantificat nivelul de atenÈ›ie al copiilor. Studiul a inclus peste 650 de copii cu vârsta cuprinsă între 1 È™i 2 ani, cu È™i fără un diagnostic de tulburare de spectru autist. În cadrul experimentelor, fiecărui copil i-au fost prezentate două videoclipuri, unul dintre acestea cu o scenă non-umană È™i un altul cu o femeie care vorbea cu o voce specifică celei utilizate de către mame când vorbesc cu sugarii sau cu copiii mici.
Rezultatele au arătat că nivelul de interes al copiiilor cu o tulburare de spectru autist față de videoclipul care prezenta o persoană folosind o vorbire maternă au fost unele neuniforme, în timp ce, în cazul celor fără o astfel de tulburare, interesul a fost unul constant, în aproximativ 80% din timp fiind atenÈ›i asupra videoclipului.
Studiul indică faptul că nivelul de atenÈ›ie al preÈ™colarilor la vocea maternă folosită în comunicarea cu copii sau sugari poate fi un marker valoros pentru diagnosticarea precoce a tulburării de spectru autist, deoarece acesta poate fi evaluat prin testarea atenÈ›iei copiilor la vorbirea mamei lor. DeÈ™i studiul oferă informaÈ›ii importante, cercetătorii menÈ›ionează că nivelul de atenÈ›ie la vocea maternă nu este un indicator suficient pentru a diagnostica cu certitudine tulburarea de spectru autist, ci doar un marker care poate fi utilizat împreună cu alte evaluări, pentru a forma un diagnostic complet.
Sursa: News-Medical
foto: UC San Diego Today
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Ingrijorare autism sau alte probleme la copil de 2 ani si jumatate
- Buna ziua am o fetita de 1.5 ani si de cateva luni o suspectez de autism
- Semne autism?
- Copil cu autism sau nu?
- Autism?
- Autism? nu răspunde la nume când o strig!
- Baietel 18 luni - autism sau nu?
- Semne de întrebare despre autism
- Ajutor sunt disperata! Mă întreb dacă fetița ar putea avea autism.
- Autism virtual sau nu?