Efectele expunerii la cantități scăzute de plumb și consumul de alcool
©
Autor: Anghelescu Ariana Andreea
![Efectele expunerii la cantități scăzute de plumb și consumul de alcool](https://www.romedic.ro/arata_img.php?img=38739.jpg&w=420&h=&cale=/uploadart/ghid)
Studiul, publicat în revista Neuropharmacology, a evaluat dacă expunerea la plumb ar putea crește tendința de recidivă la consumul de alcool în cazul șoarecilor. Cercetătorii au analizat, de asemenea, efectele asupra expresiei transportorilor de glutamat în regiunile creierului asociate dependenței de droguri.
Profesorul Stephen Boehm explică faptul că datele lor sugerează că expunerea la nivele scăzute de plumb a șoarecilor aflați în stadii timpurii ale vieții nu duce la dezvoltarea unei tulburări de consum de alcool în stadiul adult. Cu toate acestea, însă, sunt modificate circuitele cerebrale astfel încât, odată ce se dezvoltă dependența, este mai dificil să se abțină de la a se întoarce la alcool.
Deși s-au depus eforturi pentru a fi redusă expunerea la plumb și otrăvirea cu plumb, Boehm susține că expunerea încă există și poate provoca daune grave și probleme semnificative de sănătate, chiar și la niveluri scăzute. Studiile adulților cu antecedente de expunere la plumb în copilărie au demonstrat în mod constant deficiențe cognitive asociate cu semnalizarea susținută a glutamatului.
Boehm și echipa sa a studiat dacă expunerea la plumb în timpul dezvoltării a crescut motivația de a consuma alcool, testând șoarecii printr-o paradigmă de autoadministrare a alcoolului.
Studiul de față sugerează că expunerea oamenilor în timpul copilăriei și adolescenței la un nivel scăzut de plumb-atât de scăzut încât copiii care cresc în vechile orașe industriale ar putea fi expuși prin simpla călcare în praf în timpul jocurilor- poate fi suficientă pentru a spori revenirea la consumul de alcool în cazul adulților care se luptă cu dependența.
Studiul sugerează, de asemenea, că expresia redusă a proteinelor responsabile de preluarea neurotransmițătorului glutamat în striatumul dorsal - o regiune cerebrală despre care se crede că este implicată în dezvoltarea consumului compulsiv de medicamente - poate fi asociată cu acest efect. Glutamatul este elementul cheie în controlul executiv al funcției striatumului dorsal. Prin urmare, disfuncția semnalizării glutamatului poate fi implicată în dezvoltarea consumului compulsiv de alcool (caracteristică persoanelor dependente de băuturi alcoolice).
Boehm evidențiază faptul că este nevoie de realizarea mai multor studii, însă cercetarea actuală demonstrează necesitatea unor politici suplimentare în ceea ce privește expunerea la plumb.
Sursa: Science Daily
Data actualizare: 19-10-2020 | creare: 19-10-2020 | Vizite: 771
Bibliografie
Effects of low-level lead exposure and alcohol consumption, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/10/201013124203.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Somnul scurt din timpul zilei nu ameliorează lipsa de somn
- Hong Kong - orașul cu speranța de viață cea mai mare
- Echilibrul dintre macronutrienți și aport energetic în dieta paternă influențează metabolismul și comportamentul descendenților
- De ce e important să ai o condiție fizică optimă înainte de a rămâne însărcinată
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Cum pot sa ajut o persoana dependenta de alcool
- Spuneţi NU drogurilor, alcoolului, tutunului; cereţi ajutor!
- Alcoolicii Anonimi...
- Tata alcoolic.. refuza internarea sau orice ajutor din partea unui medic
- Alcoolicii-la psiholog sau la psihiatru?
- Sot alcoolic, sotie dependenta
- Exces alcool
- Sanatorii alcoolici
- Alkotox tratament pentru dependenta de alcool