Efectele dietelor lacto-ovo-vegetariane și mediteraneene asupra apolipoproteinelor și citokinelor inflamatorii
©
Autor: Airinei Camelia

Studiul a inclus 52 de participanți, majoritatea femei, cu o vârstă medie de 49 de ani, care au fost selectați din Departamentul de Nutriție Clinică al Spitalului Careggi din Italia. Acești participanți, supraponderali sau obezi, cu cel puțin un factor de risc cardiovascular, au urmat dietele DLOV și DM timp de trei luni. Ambele diete au fost echilibrate în ceea ce privește conținutul de carbohidrați, proteine și grăsimi, dar diferă în ceea ce privește aportul de fibre și proteine.
Principalele rezultate ale studiului au inclus schimbări în greutatea corporală, masa grasă și indicele de masă corporală (BMI), iar rezultatele secundare au inclus schimbări în markerii de risc cardiovascular și nivelurile de apolipoproteine. S-au colectat date despre istoricul medical, demografia, comorbiditățile, factorii de risc, stilul de viață și alimentația participanților la începutul studiului și s-au analizat mostrele de sânge înainte și după intervenții.
Rezultatele au arătat că atât DLOV cât și DM au îmbunătățit profilurile lipidice și variabilele antropometrice, reducând totalul de energie, grăsimi și colesterol și crescând carbohidrații totali. DLOV a redus proteinele și a crescut fibra alimentară, în timp ce DM a redus greutatea corporală, masa grasă și BMI. Ambii markeri inflamatori și apolipoproteinei, în special ApoC-I, ApoA-I, ApoC-I și ApoD, au fost afectați de ambele diete, însă DM a avut un impact mai pozitiv asupra nivelurilor de apolipoproteine, în special la femei, persoanele de peste 50 de ani și cele cu unul sau doi factori de risc pentru BCV.
Aceste descoperiri subliniază faptul că atât dieta lacto-ovo-vegetariană cât și dieta mediteraneană pot îmbunătăți riscul bolilor cardiovasculare la persoanele cu risc scăzut-moderat prin reglarea profilurilor lipidice și inflamatorii. DM pare să aibă un efect mai pozitiv asupra nivelurilor de apolipoproteine, oferind perspective valoroase pentru gestionarea riscului cardiovascular. Studiul a evidențiat, de asemenea, diferențe în asociațiile dintre nivelurile de apolipoproteine și nutrienții specifici, subliniind complexitatea relației dintre dietă și biomarkerii cardiovasculari.
sursa: News Medical
foto: Brian A Jackson / Shutterstock
Data actualizare: 14-02-2024 | creare: 14-02-2024 | Vizite: 384
Bibliografie
Mediterranean and vegetarian diets boost heart health by improving novel CVD markers, link: https://www.news-medical.net/news/20240213/Mediterranean-and-vegetarian-diets-boost-heart-health-by-improving-novel-CVD-markers.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Un somn mai bun ar putea fi mai ușor de obținut cu ajutorul dietei mediteraneene
- Consumul de alimente ultra-procesate crește riscurile de mortalitate, dar schimbările alimentare pot ajuta
- Senzația de foame influențează modului în care estimăm porțiile de mâncare
- Piquin chili, un ardei exotic cu potențial valoros pentru sănătate, în condiții optime de cultivare
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni