E fractură? Cum recunoști dacă e rupt osul
Noțiunea de fractură definește întreruperea continuității anatomice a unui os, de cele mai multe ori după acțiunea unui agent traumatizant a cărui forță depășește rezistența țesutului osos. Rupturile pot fi complete sau incomplete (fracturile „în lemn verde” ale copiilor), cu sau fără fragmentare osoasă și pot interesa unul sau mai multe segmente ale aceluiași os.
De obicei fracturile afectează fie tinerii sănătoși în urma accidentelor de diverse cauze, fie bătrânii ale căror oase sunt fragilizate și se pot rupe la simpla cădere de la același nivel.
Când pot apărea fracturile?
Există trei situații în urma cărora pot rezulta fracturile:
- Acțiunea unui factor traumatic asupra unui os sănătos, în cazul în care energia se exercită brusc și pe o perioadă scurtă (accidente rutiere, de muncă, sportive)
- O forță de intensitate moderată care acționează asupra osului sănătos în mod repetitiv, pe o perioadă lungă de timp (așa-numitele fracturi „de stres”, comune la persoanele care practică sporturi de performanță și la cadrele militare)
- Efectul asupra oaselor bolnave a unor agenți traumatici a căror intensitate nu ar provoca fracturi indivizilor sănătoși. Acestea apar consecutiv slăbirii rezistenței osului în cazul unor boli precum osteoporoză, tumori maligne, metastaze osoase, osteogeneză imperfectă sau boli osoase metabolice. (1)
Ce tipuri de fracturi există?
Există o serie de criterii conform cărora pot fi clasificate fracturie, astfel:
1. În funcție de lezarea țesutului de deasupra sediului fracturii, în special a pielii:
- fracturi închise: tegumentul rămâne intact;
- fracturi deschise: pielea și țesuturile de dedesubt sunt afectate, iar osul comunică cu mediul exterior; acest tip de fracturi este însoțit de hemoragie și predispune la un risc mare de infectare, motiv pentru care pacientul trebuie să se prezinte de urgență la medic.
2. În funcție de deplasarea fragmentelor de os:
- fără deplasare, caz în care osul rămâne pe loc după acțiunea agentului traumatic;
- cu deplasare, când fragmentele osoase își modifică poziția, se rotesc, își modifică unghiul, se deplasează lateral sau se încalecă.
3. În funcție de numărul segmentelor rezultate după fractură:
- fractura simplă: rezultă două fragmente, osul fiind rupt într-un singur loc;
- fractura cominutivă: osul se rupe în mai mult de trei fragmente. (2), (3)
E fractură? Cum recunoști dacă e rupt osul
- Durerea: poate fi localizată într-un punct fix sau poate iradia la nivelul segmentului afectat (tot brațul sau tot piciorul). Ea apare la un interval scurt de timp după traumatism, este violentă și se instalează deodată cu toată intensitatea.
- Incapacitatea funcțională: în cazul fracturii, segmentul afectat nu își mai poate îndeplini funcția, nu mai poate fi mișcat (în cazul fracturilor de membru superior sau inferior) sau poate realiza o mișcare minimă însoțită de durere (de exemplu, fracturile de coaste se însoțesc de dureri în timpul respirației).
- Edemul (apariția umflăturii) : deși nu este un semn specific exclusiv fracturilor, acesta apare în majoritatea cazurilor. Motivul umflării este eliberarea de fluide în spațiul extracelular, acestea rezultând consecutiv lezării mușchilor, vaselor și țesutului adipos.
- Echimozele sau vânătăile: în timpul acțiunii agentului traumatic are loc ruperea vaselor de sânge, în special a capilarelor, întrucât acestea posedă un perete foarte subțire. Extravazarea sângelui determină aspectul vinețiu al pielii, iar presiunea pe care sângele o exercită asupra spatiului interstițial are ca efect accentuarea durerii. În cazul unei fracturi deschise va apărea hemoragia exteriorizată la suprafața zonei afectate.
- Modificări de formă ale zonei afectare: apar din cauza protruziei fragmentului osos în afara zonei anatomice. De asemenea, fragmentele osoase își pot modifica unghiul, determinând o poziție nefirească. (4)
- Scurtarea segmentului: este cauzată fie de deplasarea, fie de fragmentarea părților osoase.
- Crepitațiile osoase: reprezintă zgomote care se aseamănă cu cele făcute de talpa pantofului pe zăpadă. Acestea se aud în momentul palpării zonei respective și sunt cauzate de mișcarea fragmentelor de os sub mâna persoanei care palpează.
- Absența transmiterii mișcărilor: o mișcare voluntară a segmentului (de cele mai multe ori membrul superior sau inferior) se va transmite până la nivelul fracturii, iar zona situată distal de fractură va rămâne nemișcată.
- Semne specifice șocului: greața, vărsăturile, amețelile și pierderea stării de conștiență au drept cauză starea de șoc cauzată de evenimentul traumatic.
- Febra: rezultă consecutiv dezvoltării unei infecții, apare la câteva zile după traumatism și are valori de 38-39 de grade. (2), (3), (6)
Cum acordăm primul ajutor în caz de fractură?
- Dacă este o fractură deschisă însoțită de hemoragie, faceți tot posibilul să opriți sângerarea, acoperiți zona cu bandaje sau cu materiale curate. Mențineți presiune pe zona fracturată fără a mișca capetele osoase.
- Îndrumați persoana să nu mobilizeze segmentul afectat.
- Aveți în vedere posibilul leșin al victimei din cauza stării de șoc și îndrumați-o să stea jos.
- Nu-i dați voie să bea lichide în cantitate mare și nu îi dați să mănânce.
- Nu oferți niciun medicament persoanei, întrucât poate fi alergică.
- Imobilizați segmentul afectat folosind bandaje și atele improvizate din materiale dure. Căutați în jur o trusă de prim ajutor. Aveți în vedere ca bandajul să cuprindă două articulații: de exemplu o fractură la nivelul antebrațului o veți imobiliza cuprinzând atât atriculația pumnului, cât și cea a cotului.
- Dacă suspectați o fractură la nivelul claviculei, îndrumați persoana să țină membrul superior lipit de torace, cu palma pe umărul opus. Dacă aveți posibilitatea, imobilizați membrul în această poziție.
- În cazul în care victima își pierde starea de conștiență, sunați de urgență la ambulanță. Dacă nu suspectați o leziune la membrele inferioare, îi puteți ridica ambele picioare în unghi de 30 de grade (în acest fel veți asigura un flux mai mare de sânge către creier).
- Nu încercați să forțati fragmentele osoase înapoi „la locul lor”.
- Apelați la serviciul de urgență sau transportați cât mai repede victima la spital. (7), (8)
(2) Fractura-tipuri de fracturi, link: https://paginadenursing.ro/project/fractura-tipuri-de-fracturi/
(3) Fractures, link: https://www.cedars-sinai.org/health-library/diseases-and-conditions/f/fractures.html
(4) 3 Signs You May Have a Fracture, link: https://www.bassadvancedurgentcare.com/post/3-signs-you-may-have-a-fracture
(5) Crepitatii, link: https://www.revistagalenus.ro/dictionar-medical/crepitatii/
(6) What is a fracture?, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/173312
(7) First aid for fractures and dislocations, link: https://www.healthywa.wa.gov.au/Articles/F_I/First-aid-for-fractures-and-dislocations
(8) Fractures (broken bones), link: https://www.sja.org.uk/get-advice/first-aid-advice/bones-and-muscle-injuries/broken-bones-and-fractures/
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Recuperare dupa fractura maleolara peroniana
- Fractura peroneu
- Din ce motiv nu-si simte mana ?
- Fractura fara deplasare pol inferior rotulian + Intindere/ruptura partiala tendon patelar.
- Avulsie varf stiloida MTS 5
- Sunt diagnosticat cu fractura acetabular stang cu deplasare
- Multiple fracturi antepicior drept
- Fractura delicata