Degetul mare de la picior umflat și roșu = gută?
Autor: Dr. Purtan Teodora
Atunci când degetul mare de la picior este umflat și roșu pot fi suspectate o serie de afecțiuni, de la traumatisme locale, până la afecțiuni articulare.
În absența traumatismului local, degetul mare de la picior roșu și umflat poate fi expresia gutei. Aceasta este singura afecțiune articulară care afectează inițial degetul mare de la nivelul membrelor inferioare (haluce), toate celelalte afecțiuni articulare fiind localizate inițial la nivelul articulațiilor mâinii sau la nivelul altor articulații din corp.
Guta este o formă particulară şi complexă de artrită, caracterizată prin formarea cristalelor de acid uric şi depunerea lor la nivelul articulațiilor şi a altor țesuturi din organism, determinând apariția inflamației şia durerii locale. Acidul uric este un produs rezultat în urma metabolizării (procesării) de către stomac a alimentelor ingerate.
Incidența gutei este în creștere continuă, boala devenind tot mai frecventă în rândul persoanelor vârstnice cu multiple comorbidități, precum hipertensiune arterială, hipercolesterolemie, insuficiență cardiacă, insuficiență renală, diabet zaharat, etc.
Pe lângă gută, singura afecțiune care poate fi caracterizată prin modificarea aspectului normal al degetului mare de la picior, acesta devenind roșu și umflat, este traumatismul local.
Există însă câteva aspecte clinice utile pentru diferențierea celor două entități patologice.
- Primul și cel mai important aspect distinctiv între cele două entităţi este implicarea degetelor învecinate în cazul traumatismului local. Spre deosebire de acesta, semnul principal al gutei este afectarea cu predilecție a degetului mare de la picior, cu păstrarea integrității celorlalte degete ale membrului inferior.
- Un alt semn util pentru diferențierea celor două entități este reprezentat de tofii gutoși, acele excrescențe care apar în vecinătatea articulațiilor halucelui în gută, dar sunt absenți în cazul traumatismelor locale.
Diagnosticul de gută se pune pe baza tabloului clinic specific bolii (acuze ale bolnavului și semne clinice decelate de către medic) și pe baza anumitor investigații specifice recomandate de către medic. [1], [2], [3], [4], [5]
Degetul mare de la picior umflat și roșu - simptome de gută
După cum spuneam, articulația degetului mare de la picior este cel mai frecvent afectată în cazul gutei. În acest context, degetul mare de la picior devine roșu, edemațiat, dureros, extrem de sensibil la palpare, temperatura locală crește, iar mobilitatea acestuia poate fi redusă.
Pe lângă aceasta, mai pot apărea următoarele manifestări clinice:
- Prurit tegumentar
- Febră și frisoane
- Disconfort la nivelul membrului afectat
- Exfolierea pielii la nivelul degetului mare de la picior afectat de gută
- Modificarea aspectului pielii de la nivelul degetului afectat, aceasta devenind roșie-violacee
- Apariția tofilor gutoși.
De cele mai multe ori, degetul mare de la nivelul membrelor inferior este primul afectat, numărul de cazuri de gută cu afectarea per primam a articulației genunchiului, a coapselor, a mâinii sau a coatelor fiind extrem de redus.
Lucrurile nu sunt însă atât de simple: în evoluția gutei pot fi descrise trei stadii, manifestările clinice variind de la un stadiu la altul.
- În perioada de hiperuricemie asimptomatică are loc formarea și depunerea cristalelor de acid uric la nivelul țesuturilor.
- Perioada crizelor sau atacurilor acute de gută este următoarea și se caracterizează prin afectarea degetului mare de la picior cu manifestările clinice însoțitoare descrise anterior. La vârstnici și la femei, pe lângă afectarea degetului mare de la picior, mai pot fi implicate și alte articulații.
- Perioada de cronicizare a bolii (gută cronică) este caracterizată prin afectarea permanentă a articulației de la nivelul degetului mare, cu apariția durerii și a tumefacției locale persistent și formarea tofilor gutoși. [1], [2], [3], [4], [5]
Investigații paraclinice recomandate pentru diagnosticarea gutei
Pentru a identifica cu exactitate cauza care a dus la apariția umflarea și înroșirea degetului mare de la picior se recomandă efectuarea unei serii de investigații paraclinice.
În cazul în care se suspicionează apariția gutei, cele mai specifice investigații sunt examinarea lichidului sinovial, analiza urinei, hemoleucograma și examenul biochimic al sângelui, radiografia plantei piciorului afectat, ecografia musculoscheletală și tomografia computerizată a membrului afectat.
- Lichidul sinovial extras de la nivelul articulației degetului mare roșu și umflat prezintă aspect serocitrin, iar la examinarea microscopică se decelează un număr extrem de crescut de leucocite, cu predominanța neutrofilelor. La microscopul cu lumină polarizată, în componența lichidului sinovial se pot decela cristale aciculare cu birefringență negativă (semn sugestiv pentru gută).
- Hemolecograma efectuată în cazul bolnavilor suspicionați cu gută, care acuză haluce roșu și umflat, indică creșterea numărului de leucocite și de trombocite, iar examenul biochimic poate indica creșterea valorilor fibrinogenului, a vitezei de sedimentare a hematiilor (VSH), a proteinei C reactive și a acidului uric.
- Examenul urinei colectată pe 24 de ore permite decelarea uricozuriei (prezența acidului uric în urină).
- Radiografia articulației halucelui roșu și umflat poate indica, în stadiile inițiale de boală, tumefierea părților moi aflate în vecinătatea articulației, iar în stadiile avansate de boală (guta cronică), distrucție osteoarticulară.
- Ecografia musculoscheletală și tomografia computerizată a zonei afectate permite decelarea acristalelor de acid uric la nivelul articulației degetului mare roșu și umflat. [2], [3], [4], [5]
Factori de risc implicați în apariția degetului mare de la picior roșu și umflat
Printre factorii de risc implicații în apariția inflamației articulației halucelui cu formarea gutei se numărăte:
- Hiperuricemia
- Hipertensiunea arterială
- Excesul ponderal
- Obezitatea
- Consumul crescut de carne
- Consumul de alcool
- Ereditatea
- Genul
- Vârsta
- Administrarea anumitor medicamente, precum medicamentele imunosupresoare, diureticele tiazidice, Niacina, Aspirina, medicamentele citostatice
- Diabetul zaharat
- Hiperlipidemia. [2], [3], [4], [5]
Degetul mare de la picior umflat și roșu - tratament
Combaterea inflamației apărute la nivelul degetului mare al piciorului și a celorlalte manifestări clinice care o însoțesc în cadrul gutei, se poate realiza prin tratamentul medicamentos.
Trebuie reținut însă faptul că, tratamentul medicamentos are ca obiectiv nu doar combaterea atacului acut de gută, ci și a celor viitoare, cu prevenirea cronicizării bolii și a complicațiilor acesteia.
Medicamentele administrate în cadrul tratamentului pentru gută sunt reprezentate de:
- Medicamente antiinflamatoare non-steroidiene (precum Ibuprofen, Naproxen, Celecoxib, Indometacin)
- Corticosteroizi (Prednison, Prednisolon)
- Colchicina
- Medicamente care favorizează eliminarea acidului uric acumulat în organism (medicamente uricozurice, precum Lesinurad sau Probenecid)
- Medicamente care inhibă producția de acid uric în organism (cunoscute sub denumirea de „inhibitori ai xantinoxidazei”, precum Alopurinol sau Febuxostat).
Pe lângă tratamentul medicamentos amintit, pentru reducerea simptomatologiei bolii, precum umflarea și înroșirea degetului mare de la picior, se recomandă modificarea stilului de viață și adoptarea unui regim alimentar sărac în purine.
Principalele măsuri care vizează modificarea stilului de viață și a regimului alimentar sunt reprezentate de următoarele aspecte:
- Scăderea în greutate
- Durere intensă a articulației halucelui afectat, care poate apărea noaptea trezind bolnavul din somn
- Exfolierea pielii la nivelul articulației afectate
- Respectarea unui program regulat de exerciții fizice
- Întreruperea consumului de alcool și a băuturilor îndulcite cu fructoză
- Scăderea aportului alimentar de purine (care se află din abundență în componența cărnii roșii, a fructelor de mare și a organelor de animale)
- Adoptarea unui regim alimentar hipocaloric, hipoglucidic, hiposodat
- Evitarea consumării alimentelor procesate
- Evitarea administrării medicamentelor diuretice
- Hidratare corespunzătoare
- Administrarea suplimentelor pe bază de vitamina C și omega 3.
În lipsa de răspuns a bolii la regimul igieno-dietetic impus și la tratamentul medicamentos administrat, se recomandă tratament chirurgical, care poate consta fie în extirparea tofilor gutoși, fie în realizarea fuziunii articulare, fie în înlocuirea articulației afectate. [2], [3], [4], [5]
2. Gout, link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/gout/symptoms-causes/syc-20372897
3. Everything you need to know about gout, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/144827.php
4. Everything You Need to Know About Gout, link: https://www.healthline.com/health/gout
5. What is Gout?, link: https://www.arthritis.org/about-arthritis/types/gout/what-is-gout.php
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
intră pe forum