Dureri osoase - ce cauzează durerea de oase?
Autor: Teodorescu Mihai
Durerea de oase sau sensibilitatea osoasă descrie orice disconfort resimÈ›it la nivelul unuia sau mai multor oase. Mai puÈ›in frecvente decât durerile musculare sau articulare, durerile osoase apar în majoritatea cazurilor în urma unui traumatism fizic, ce determină apariÈ›ia unei fracturi sau a unei rupturi osoase. Există, însă, situaÈ›ii în care durerile osoase apar în absenÈ›a unui traumatism. Deoarece durerile osoase pot reprezenta un simptom al cancerului osos, este esenÈ›ial ca diagnosticul să fie stabilit cât mai repede posibil, atât în cazul durerilor apărute în urma unui accident, cât È™i în cazul durerilor ce nu au o cauză evidentă. (1) (2)
Ce cauzează durerea de oase?
Multiple afecÈ›iuni sau evenimente pot duce la instalarea durerilor osoase. Leziunile traumatice, metastazele canceroase, bolile degenerative sau deteriorarea structurii osoase pe termen lung, din cauza consumului de steroizi, sunt doar câteva dintre acestea. Principalele cauze ale dureri osoase sunt: (2) (3)
Vătămare
Vătămările reprezintă principala cauză a durerilor osoase acute È™i se referă la orice fractură parÈ›ială sau ruptură a osului apărută în urma unui accident traumatic fizic. De obicei, vătămarea însoÈ›ită de durere apare în în urma unui accident de maÈ™ină sau a unei căderi de la înălÈ›ime. În cazul persoanelor cu osteoporoză, fracturile pot să apară È™i în urma unor miÈ™cări normale, precum ridicarea unor obiecte de greutate redusă. Indiferent de cauză, o leziune osoasă va provoca dureri ascuÈ›ite, ce se agravează la miÈ™care sau la aplicarea unei presiuni asupra zonei vătămate. Fracturile osoase pot fi evidente cu ochiul liber, deoarece osul îÈ™i modifică poziÈ›ia. (2) (3)
Fracturile vertebrale de compresiune
Numite È™i fracturi ale coloanei, fracturile vertebrale de compresiune cauzează dureri de spate È™i sunt cea mai frecventă cauză a durerii la persoanele cu osteoporoză. Durerile de la nivelul coloanei pot să apară brusc, intensitatea lor fiind variabilă. În majoritatea cazurilor, durerile de spate cauzate de o fractură sunt severe È™i se înrăutățesc în poziÈ›ia în picioare. (2) (4)
Cancerul osos primar
Durerea osoasă reprezintă un simptom frecvent întâlnit în cancerul osos primar, împreună cu pierderea în greutate È™i oboseala. De cele mai multe ori, durerea este resimÈ›ită constant, cu perioade de agravare pe timpul nopÈ›ii sau în timpul activităților fizice. DeÈ™i nu este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancere întâlnite, cu o incidență de aproximativ 0. 2% din toate afecÈ›iunile maligne, cancerul osos poate predispune osul la rupere È™i poate pune în pericol viaÈ›a. Cancerul osos primar este un tip de cancer agresiv, care necesită un diagnostic È™i un tratament curativ precoce. (2) (5) (6)
Cancerul osos secundar
Denumit È™i cancer metastatic, cancerul osos secundar descrie cancerul început la nivelul unui organ care se răspândeÈ™te până la os. La fel ca în cazul cancerului primar, cancerul osos cu metastaze predispune osul la rupere È™i se manifestă prin dureri de intensitate medie sau crescută. (2) (5) (7)
Leucemia
Formă de cancer care implică producÈ›ia de leucocite din măduva osoasă, leucemia apare atunci când există un număr anormal de mare de leucocite (globule albe) în sânge. Denumită È™i cancerul măduvei osoase sau boala sângelui alb, leucemia se manifestă prin dureri osoase, cel mai frecvent localizate la nivelul membrelor inferioare. Durerile osoase însoÈ›ite de oboseală, mărirea în diametru a ganglionilor limfatici, transpiraÈ›ii nocturne, vânătăi sau sângerări în exces, pierderi neintenÈ›ionate È™i inexplicabile în greutate, ar trebui să nu fie ignorate, deoarece reprezintă simptome frecvente ale leucemiei. (2) (5) (9)
Osteomielita
Osteomielita este o infecÈ›ie osoasă ce apare ca urmare a răspândirii în fluxul sanguin a bacteriilor sau ciupercilor. Osteomielita se manifestă prin dureri intense, însoÈ›ite de umflături, sensibilitate în regiunea afectată, roÈ™eață È™i căldură locală. În cazuri severe, poate apărea febra. În majoritatea cazurilor, tratamentul osteomielitei presupune administrarea de antibiotice. Îndepărtarea pe cale chirurgicală a osului infectat poate fi necesară în cazuri severe de infectare. (2) (5) (7)
Osteomalacia
Scăderea mineralizării osoase duce la apariÈ›ia osteomalaciei, o afecÈ›iune cauzată cel mai frecvent de deficitul de vitamina D. Pentru a-È™i păstra rezistenÈ›a, oasele au nevoie de o varietate de vitamine È™i minerale. În lipsa mineralelor sau vitaminelor, predispoziÈ›ia pentru afecÈ›iuni osoase creÈ™te considerabil. Osteomalacia se manifestă prin slăbiciune musculară, fracturi, dificultăți de mers, dar È™i spasme musculare, crampe sau dureri. (2) (5)
Osteonecroza
Osteonecroza este o afecÈ›iune severă a oaselor care poate provoca dureri severe È™i dizabilități permanente. Osteonecroza apare atunci când fluxul de sânge către celulele osoase scade considerabil, fiind compromisă inclusiv măduva osoasă. Cele mai frecvente cauze ale osteonecrozei sunt traumele sau leziunile severe, utilizarea corticosteroizilor în doze mari sau pe termen lung, consumul excesiv de alcool sau anumite afecÈ›iuni cronice subiacente, precum lupusul eritematos sistemic. (2) (5) (8)
Anemia falciformă
Criza vasocluzivă a anemiei falciforme poate declanșa durerile osoase, care sunt intense și de regulă resimțite la nivelul membrelor inferioare sau posterioare și a spatelui. Anemia falciformă, denumită și siclemie sa drepanocitoză, este o afecțiune genetică cauzată de o mutație a genei care codifică hemoglobina. Persoanele cu anemie falciformă prezintă riscuri crescute de accident vascular cerebral, infarct splenic sau osteonecroză. (2) (10)
Durerile osoase din sarcină
Durerile osoase pot să apară inclusiv în timpul sarcinii. Astfel de dureri sunt comune È™i sunt localizate la nivelul osului pubian (simfiza diastazei pubiene). De regulă, durerile osoase din timpul sarcinii sunt însoÈ›ite de dureri ale articulaÈ›iilor pelvine È™i dispar după naÈ™tere. De asemenea, dureri osoase pot să apară È™i după suprasolicitarea unei anumite regiuni a corpului. La fel ca în cazul durerilor din timpul naÈ™terii, nu reprezintă o problemă severă È™i de regulă dispar la câteva minute sau ore de la încetarea activității fizice. (2) (5)
Când este necesară vizita la medic?
Durerile osoase persistente, indiferent de natura sau de intensitatea lor, necesită o evaluare medicală. De asemenea, este important să se solicite asistență medicală de urgență pentru durerile osoase severe, care se agravează în timp sau care sunt asociate cu alte simptome, cât È™i pentru orice dureri osoase apărute în urma unui traumatism. Instituirea unui tratament medical într-o fază incipientă poate reduce semnificativ riscurile de afectare a osului. În cazul unor dureri asociate unui anumit tip de cancer, diagnosticul pus într-o fază incipientă poate chiar să crească speranÈ›a de viață. (2) (11)
Care este tratamentul pentru dureri osoase?
Pentru ameliorarea durerilor osoase este necesară diagnosticarea corectă È™i tratarea condiÈ›iei de bază care a dus la apariÈ›ia durerilor. În funcÈ›ie de cauză, opÈ›iunile de tratament pentru durerile osoase includ:
- administrarea de analgezice (cele mai frecvent prescrise medicamente pentru reducerea durerilor osoase, analgezicele nu tratează condiția de bază, ci doar reduc durerile);
- administrarea de antibiotice (recomandate în cazul în care este diagnosticată o infecÈ›ie osoasă, cât È™i pentru prevenirea unor infecÈ›ii);
- administrarea suplimentelor nutritive (adesea utilizate simultan cu analgezicele, suplimentele nutritive pot ajuta la restabilirea nivelului de minerale È™i vitamine din corp, fiind folosite îndeosebi de persoanele cu deficit de minerale, precum cei diagnosticaÈ›i cu osteomalacie);
- intervenÈ›ia chirurgicală de eliminare a unei părÈ›i din os (în cazurile severe de osteomielită, cât È™i pentru îndepărtarea unor fragmente osoase canceroase, poate fi necesară eliminarea pe cale chirurgicală a unor părÈ›i osoase);
- intervenÈ›ia chirurgicală reparatorie (poate fi necesară pentru repoziÈ›ionarea osului în anumite fracturi cu deplasare ce nu pot fi îndreptate manual);
- tratamentul cancerului (radioterapia împreună cu chimioterapia sunt principalele tratamente oncologice utilizate în tratarea cancerului);
- fizioterapie (terapia fizică este recomandată tuturor pacienÈ›ilor cu fracturi vindecate, scopul său fiind acela de îmbunătățire È™i de consolidare a flexibilității È™i mobilității grupelor musculare care susÈ›in activitatea osoasă);
- auto-îngrijirea (în cazul durerilor minore sau de intensitate medie apărute la nivelul unui membru, ce sunt cauzate de suprasolicitare sau de un accident traumatic minor, se recomandă odihnă, aplicarea de gheață local È™i imobilizarea membrului). (2) (5)
(2) Causes of Bone Pain and Treatment Options, link: https://www.verywellhealth.com/bone-pain-189457
(3) What causes bone pain and how can it be treated? link: https://www.webmd.com/palliative-care/qa/what-causes-bone-pain-and-how-can-it-be-treated
(4) Osteoporosis Pain: What You Can Do, link: https://www.webmd.com/osteoporosis/guide/osteoporosis-pain
(5) Bone Pain, link: https://www.healthline.com/health/bone-pain
(6) Primary Bone Cancer, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK560830/
(7) An Overview of Osteomyelitis, link: https://www.verywellhealth.com/osteomyelitis-overview-4580405
(8) Osteonecrosis, link: https://www.rheumatology.org/I-Am-A/Patient-Caregiver/Diseases-Conditions/Osteonecrosis
(9) Symptoms of Leukemia, link: https://www.verywellhealth.com/leukemia-signs-and-symptoms-2252435
(10) Sickle-Cell Disease—Types, Symptoms, and Treatment, link: https://www.verywellhealth.com/sickle-cell-disease-401304
(11) Pubic Bone Pain in Pregnancy, link: https://www.verywellfamily.com/pubic-bone-pain-in-pregnancy-2760034
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Artrita reumatoida si fibromialgie?
- Durere oase muschi
- Dureri de oase (mâini, picioare, articulații)
- Dureri de oase in tot corpul. Nu găsesc ce am! Ajutor va rog!