Mușchii ne ajuta să slăbim? Cât de mult?

Mușchii ne ajuta să slăbim? Cât de mult?

©

Autor:

Mușchii ne ajuta să slăbim? Cât de mult?

Scăderea în greutate depinde de factori multipli, precum stilul de viață, controlul È™i consumul cantității de calorii ingerate È™i activitatea fizică exercitată de-a lungul zilei. AlÈ›i factori importanÈ›i care contribuie la menÈ›inerea, creÈ™terea sau scăderea în greutate sunt reprezentaÈ›i de factorii genetici È™i predispoziÈ›ia spre acumularea masei adipoase dependentă de gen (femeile spre deosebire de bărbaÈ›i prezintă un index al grăsimii corporale semnificativ mai mare) (1).

Procentul de masă musculară este, de asemenea, un element important. Astfel, rata metabolică bazală prezintă un nivel mai crescut în cazul asocierii unui procent de masă musculară mai mare. Cu toate acestea, rata metabolică bazală crescută nu asigură aÈ™a zis fenomenul de „slăbire”.

 

Metabolismul lent sau rapid?

Scăderea în greutate È™i respectiv creÈ™terea sunt puternic influenÈ›ate de bilanÈ›ul caloric. Din punct de vedere medical, nu este recunoscută expresia privind metabolism lent sau rapid (2).

Prin metabolism se înÈ›elege complexitatea reacÈ›iilor biochimice ale organismului, prin intermediul cărora pot fi desamblate macromolecule (catabolism) sau asamblate, vorbindu-se de anabolism.

Metabolismul bazal
prin definiÈ›ie reprezintă totalitatea energiei consumate necesare organismului pentru a supravieÈ›ui, implicând funcÈ›iile metabolice vitale precum, respiraÈ›ia, circulaÈ›ia sanguină, digestia, activitatea sistemului nervos.

Metabolismul este influenÈ›at în proporÈ›ie de 10% de acÈ›iunea dinamică specifică alimentelor È™i anume, cantitatea calorică consumată prin digestie È™i cea asimilată prin alimentaÈ›ie. AÈ™adar, abordarea unei diete care implică reducerea cu 30-50% a caloriilor, va determina scăderea metabolismului cu aproximativ 3-5% (2).

În timp, eficacitatea enzimatică (amilaze, proteaze, lipaze) va creÈ™te È™i implicit, creÈ™tere absorbÈ›ia macronutrienÈ›ilor care au drept consecință creÈ™terea caloriilor asimilate din alimente (2), fenomen care predispune la creÈ™terea în greutate.

 

Èšesutul adipos al organismului

Masa adipoasă deÈ›ine funcÈ›ii importante la nivelul organismului: asigură protecÈ›ia organelor interne, contribuie la absorbÈ›ia vitaminelor È™i înmagazinează energia necesară utilizării ulterioare (3).

 

Importanța masei musculare

Musculatura e cea care conferă forță și deține putere asupra arderii calorice.

Masa musculară reprezintă 40% din greutatea corpului È™i 18-20% din metabolismul bazal. Trebuie luat în considerare că aceste procente variază considerabil de la un individ atletic la unul sedentar.

În cadrul populaÈ›iei generale, È›inând cont că metabolismul bazal reprezintă 60% din consumul caloric zilnic È™i 40% din greutatea corporală e reprezentată de masă musculară, iar consumul zilnic caloric prin alimentaÈ›ie e înregistrat în jurul valorii de 2000 de kcal, poate fi calculat consumul caloric al masei musculare/kg, pe zi. Exemplu: un individ cu greutatea de 70 kg, din care 28 kg masă musculară (70x40%) prezintă un consum caloric al metabolismului bazal de 1200 kcal (60% din 2000 kcal) È™i un consum caloric al masei musculare totale de 240 kcal (20% din 1200 kcal), reprezentând 8,7 kcal/kg masă musculară/zi.

AÈ™adar, antrenând È™i tonifiind musculatura, aceasta poate ajuta din punct de vedere metabolic, însă nu prezintă un efect de creÈ™tere a metabolismului în sine (2).

Implementarea unei diete și a unui program de exercițiu fizic care vizează hipertrofia si tonifierea musculaturii este individual și depinde de obiectivul dorit (3).

 

RelaÈ›ia dintre scăderea în greutate È™i creÈ™terea masei musculare

Aceasta reprezintă unul dintre cele mai puÈ›in înÈ›elese concepte. Este recunoscut că pentru a reduce masa adipoasă, construirea masei musculare, poate fi de un real ajutor. Trebuie luată în considerare ideea conform căreia iniÈ›ierea unui antrenament fizic de tip aerobic poate conduce, într-o primă fază, la scădere în greutate, iar ulterior, odată introdus antrenamentul care vizează creÈ™terea rezistenÈ›ei È™i a masei musculare determină creÈ™terea în greutate. Astfel, È›esutul adipos în exces poate fi înlocuit cu È›esut muscular (exemplu: o persoană sedentară cu greutatea de 70 kg nu deÈ›ine acelaÈ™i procent de masă musculară È™i respectiv, masă de È›esut adipos, cu un atlet).

Beneficiul maxim este astfel, obÈ›inut prin intermediul exerciÈ›iilor fizice, în sine, care determină creÈ™terea masei musculare. Antrenamentul fizic care conduce la construirea masei musculare reprezintă unul dintre elementele principale din totalitatea factorilor care contribuie la atingerea unei valori corespunzătoare a greutății corporale. Indicele de masă corporală prezintă valori normale situate între 18,5 È™i 24,99. Supraponderabilitatea este definită de valorile indexului de 25-29,99, iar obezitatea depășeÈ™te valoarea de 30.


Data actualizare: 09-01-2019 | creare: 09-01-2019 | Vizite: 2333
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Dieta pentru cresterea masei musculare
  • Mai multă masă musculară necesită un aport mai mare de proteine?
  • Yoga ajută femeile în vârstă să-È™i conserve masa musculară
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum