Dorința de a lucra nu este statică și depinde de ritmurile fluctuante ale oboselii

©

Autor:

Dorința de a lucra nu este statică și depinde de ritmurile fluctuante ale oboselii
Motivația unei persoane de a lucra depinde de modul în care creierul procesează oboseala, conform concluziilor unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Birmingham.
Oboseala, senzația de epuizare generală datorată unui efort fizic sau intelectual intens, este ceva ce experimentăm cu toții zilnic. Ne face să pierdem motivația și să dorim să luăm o pauză. Deși oamenii de știință înțeleg mecanismele pe care creierul le folosește pentru a decide dacă o sarcină dată merită efortul, influența oboselii asupra acestui proces nu este încă bine înțeleasă.

În cadrul unui nou studiu, cercetătorii britanici au investigat impactul oboselii asupra deciziei unei persoane de a depune efort. Cercetătorii au descoperit că oamenii erau mai puțin predispuși să lucreze și să depună eforturi, chiar și pentru o recompensă, dacă erau obosiți. Persoanele include în studiu au fost rugate să îndeplinească o serie de sarcini pe calculator. Participanții au finalizat mai mult de 200 de probe și, în fiecare, au fost întrebați dacă ar prefera să „lucreze” mai mult și să câștige recompensele mai mari oferite, sau să se odihnească și să câștige doar o mică recompensă.

În mod surprinzător, cercetătorii au descoperit că au existat două tipuri diferite de oboseală care au fost detectate în părți distincte ale creierului. În primul, oboseala este experimentată ca un sentiment pe termen scurt, care poate fi depășit după o scurtă odihnă. Cu timpul, totuși, se acumulează un al doilea sentiment pe termen lung, care afectează dorința oamenilor de a lucra și care nu dispare după câteva minute de odihnă. „Am constatat că dorința oamenilor de a depune eforturi a fluctuat moment cu moment, dar a scăzut treptat pe măsură ce repetau o sarcină în timp”, spune primul autor al studiului, Tanja Mueller, cercetător la Universitatea din Oxford.

„Această lucrare oferă noi modalități de a studia și înțelege oboseala, efectele acesteia asupra creierului și de ce poate schimba motivația unor persoane mai mult decât altele”, spune autorul Matthew Apps, de la Universitatea din Birmingham.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 12-08-2021 | creare: 12-08-2021 | Vizite: 363
Bibliografie
Motivation depends on how the brain processes fatigue, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/07/210728105627.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cum ne păstrăm motivația?
  • Îmbunătățirea motivației persoanelor cu afecțiuni neurologice ar putea fi posibilă, prin manipularea sistemului de recompensă
  • Lipsa de motivație - cum să-ți regăsești motivația
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum