ROmedic Black Friday:  reduceri la serviciile de promovare a cabinetelor, clinicilor și firmelor medicale

Consumul de bere și cidru crește semnificativ riscul de gută pentru ambele sexe, dar bărbații sunt mai afectați

©

Autor:

Consumul de bere și cidru crește semnificativ riscul de gută pentru ambele sexe, dar bărbații sunt mai afectați

Un studiu recent publicat în JAMA Network Open a analizat asocierea dintre consumul de alcool și riscul de gută, evidențiind diferențele între bărbați și femei. Rezultatele arată că berea și cidrul cresc semnificativ riscul de gută, dar efectele sunt mai pronunțate la bărbați.

Contextul studiului

Guta este cea mai comună formă de artrită inflamatorie și apare din cauza concentrațiilor crescute de urat seric. Prevalența gutei variază în funcție de regiuni geografice și de gen. Pe lângă factorii genetici, stilul de viață, inclusiv consumul de alcool, joacă un rol semnificativ în dezvoltarea hiperuricemiei și a gutei.

 

Cercetările anterioare privind relația dintre consumul de alcool și gută au fost limitate, concentrându-se adesea doar pe bărbați sau utilizând modele de studiu mai puțin riguroase, cum ar fi studiile de tip transversal sau caz-control. De asemenea, multe dintre aceste studii au folosit neconsumatorii de alcool ca grup de control, ceea ce poate duce la rezultate eronate datorită problemelor de cauzalitate inversă și altor factori de confuzie.

Descrierea studiului

Studiul actual a folosit analize specifice de gen pentru a investiga asocierile pe termen lung dintre riscul de gută și consumul total și specific de alcool. Cercetătorii au inclus 401.128 de participanți din Marea Britanie, cu vârste cuprinse între 37 și 73 de ani, care nu aveau diagnostic de gută la începutul studiului. Perioada de urmărire a durat până la 31 decembrie 2021, iar analiza datelor a fost realizată între august 2023 și iunie 2024.

 

Datele privind consumul total de alcool și de băuturi alcoolice specifice au fost obținute prin chestionare, iar principala variabilă de rezultat a fost incidența gutei, identificată prin dosare medicale spitalicești. Pentru a obține raporturi de hazard (HR) specifice genului și intervale de încredere (CI) de 95% legate de riscul de gută asociat consumului de alcool, s-au folosit modele multivariate de regresie Cox.

Rezultatele studiului

Cohorta finală a inclus 179.828 de bărbați și 221.300 de femei, majoritatea provenind din medii etnice diverse, inclusiv asiatici, britanici și albi. Dintre bărbați, 93,6% erau consumatori actuali de alcool, în timp ce la femei procentul era de 90,5%. Doar 3,6% dintre bărbați și 5,9% dintre femei nu consumaseră niciodată alcool.

 

În analiza exploratorie, au fost observate 6.561 de cazuri noi de gută la bărbați și 2.078 la femei, pe o perioadă mediană de urmărire de 12,7 ani. În analiza principală, au fost identificate 4.096 cazuri de gută la bărbați și 1.182 la femei.

 

La bărbați, consumatorii actuali de alcool au prezentat un risc crescut de dezvoltare a gutei comparativ cu neconsumatorii. La femei, această asociere a fost nesemnificativă și chiar inversă în analiza principală. În cazul consumatorilor de alcool de sex masculin, riscul de gută a crescut odată cu frecvența consumului de alcool. O asociere pozitivă a fost observată și la femei după ajustarea pentru indicele de masă corporală (IMC).

 

Bărbații au consumat semnificativ mai multă bere și cidru decât femeile. Consumul de bere sau cidru, vin alb sau șampanie și băuturi spirtoase a fost asociat cu un risc crescut de gută atât la bărbați, cât și la femei, cea mai puternică asociere fiind observată în cazul berii și cidrului. La femei, asocierea dintre gută și băuturile spirtoase pentru fiecare băutură consumată pe zi a fost mai puternică decât la bărbați.

Concluzii

Studiul a evidențiat o asociere pozitivă între consumul de alcool, în special de bere și cidru, și riscul crescut de gută, cu diferențe semnificative între sexe. Aceste diferențe ar putea fi atribuite mai degrabă tipurilor de alcool consumate decât unor diferențe biologice.

 

Deși studiul a adoptat o abordare riguroasă, nu a fost posibilă eliminarea completă a factorilor de confuzie reziduali. În plus, caracterul autodeclarat al consumului de alcool poate duce la erori de clasificare în ceea ce privește frecvența consumului. Alte limitări includ evaluarea consumului de alcool doar la momentul inițial și consumul relativ scăzut de vin fortificat în eșantionul studiat, ceea ce a redus puterea estimării. Majoritatea participanților erau de origine europeană, ceea ce ar putea limita generalizarea rezultatelor.

Guta

Guta este o formă de artrită inflamatorie caracterizată prin acumularea de cristale de urat de sodiu în articulații, provocând durere, roșeață și inflamație. Boala este cauzată de niveluri crescute de acid uric în sânge, care poate proveni dintr-o dietă bogată în purine, obezitate, consum de alcool sau predispoziție genetică. Tratamentul gutei implică gestionarea durerii, reducerea inflamației și scăderea nivelului de acid uric prin modificări dietetice și medicamente specifice. Prevenirea crizelor de gută se bazează pe evitarea factorilor declanșatori, precum consumul excesiv de alcool și alimente bogate în purine.


Data actualizare: 03-09-2024 | creare: 03-09-2024 | Vizite: 74
Bibliografie
Lyu, J., Miao, M., Wang, J., et al. (2024)
Consumption of Total and Specific Alcoholic Beverages and Long-Term Risk of Gout Among Men and Women.
JAMA Network Open 7(8).
doi:10.1001/jamanetworkopen.2024.30700

Image by freepik
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Dependența de bere - când și cum se instalează (și cum să te ferești de ea)
  • Burta de bere - sunt mai predispuși cei ce beau bere la a face burtă?
  • Cercetătorii oferă o nouă țintă terapeutică pentru tratamentul gutei
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum