Diferența dintre apa de la robinet și apa minerală plată
Consumul optim de apă este esențial pentru sănătatea noastră. Fiecare celulă din corp are nevoie de apă pentru a funcționa corespunzător, de aceea trebuie să vă hidratați continuu pe tot parcursul zilei. [1]
Apa de la robinet poate conține contaminanți relativ inofensivi (carbonat de calciu și ioni metalici, cum ar fi magneziu și fier) și hidrogen sulfurat. Condițiile geologice locale care afectează apele subterane determină dacă și în ce cantitate aceste substanțe chimice sunt prezente în apă. [2]
Nutrienții care se găsesc uneori în apa potabilă la niveluri potențial semnificative de interes deosebit sunt:
- Calciul este important în sănătatea osoasă precum și în sănătatea cardiovasculară
- Magneziul este important în sănătatea osoasă și cardiovasculară
- Fluoruri eficiente în prevenirea cariilor dentare
- Sodiu - un electrolit extracelular important, eliminat în condiții de transpirație excesivă
- Cupru - funcție antioxidantă importantă
- Seleniu - important în funcția antioxidantă generală și în sistemul imunitar
- Potasiul este important pentru o varietate de efecte biochimice, dar de obicei nu se găsește în apele potabile naturale la niveluri semnificative.
Apa imbuteliată
Un studiu privind apa îmbuteliată în 2001, în America de Nord, a concluzionat că apa îmbuteliată conține, în general, aceeași cantitate de minerale ca apa de la robinet.
Care sunt avantajele apei minerale?
Există numeroase studii care vizează în special prezentarea beneficiilor pozitive pentru sănătate ale anumitor minerale în apa îmbuteliată. Acestea includ calciu, magneziu, bicarbonat, fier, sulfaţi sau combinații ale acestora.
Cu toate acestea, aceste studii au confirmat faptul că mineralele sunt sănătoase dar nu se găsesc doar în apa minerală.
- Bicarbonat - pâine
- Magneziu - fasole neagră, spanac, banană
- Calciu - lactate, broccoli, migdale, struguri
- Potasiu - banană, cartofi, broccoli, dovlecei
- Sulfaţi - ouă, usturoi, broccoli, struguri
- Fier - spanac, broccoli, fructe uscate, nuci
Care sunt aspectele negative ale apei îmbuteliate?
Multe studii şi-au îndreptat, de asemenea, atenția asupra siguranței apei minerale îmbuteliate, în special asupra migrației substanțelor chimice din recipientele din plastic în apă, dar și a microplasticelor și a contaminanților microbieni.
Plastifianții (aditivii utilizați pentru a conferi flexibilitate și proprietățile de manipulare mai multor tipuri de materiale plastice) și perturbatoarele endocrine (substanțele chimice care interferează cu funcționarea sistemului endocrin) sunt principalii compuși implicați în efectele adverse asupra sănătății umane.
Un studiu realizat de Universitatea Lund din Suedia din 2017 arată că particulele de plastic din apă pot ajunge în interiorul creierului de pește. Plasticul poate provoca leziuni cerebrale, care este cauza probabilă a tulburărilor comportamentale observate la pești. Impactul asupra oamenilor este încă necunoscut.
Contaminanţi microbieni
Apa îmbuteliată şi apa potabilă pot conţine contaminanţi microbieni. Persoanele cu sisteme imunitare sensibile și / sau care sunt slăbite de anumite condiții cum ar fi SIDA, chimioterapia sau medicamentele puternice sunt mai vulnerabile la contaminanții microbieni din apa de băut, cum ar fi Cryptosporidium. Pentru a evita criptosporidioza se recomandă fie să fierbeți apa de băut timp de un minut, fie să utilizați un filtru de apă.
În general, apa minerală este sigură de băut, conținând minerale cu beneficii dovedite pentru sănătate. Pe de altă parte, majoritatea sticlelor conțin microplastice și / sau reziduuri estrogene care pot prezenta un risc pentru sănătate.
Apa de la robinet
Cât de sănătoasă este apa de la robinet?
Presupunând că aportul zilnic de apă este de 2-3 litri, apa ar furniza >1% din consumul recomandat în cazul a patru minerale: cupru 10%, calciu 6%, magneziu 5% și sodiu 3%. Cu concentrația maximă ar furniza circa 20% Ca, 23% Mg, 10% Zn și 33% Na.
Apa de la robinet poate fi o sursă semnificativă de magneziu, un alt mineral esențial pentru corpul uman. Magneziul susține schimbarea celulelor sanguine și sistemul imunitar.
Care sunt riscurile legate de apa de la robinet?
Apa potabilă este livrată prin intermediul unui milion de kilometri de țevi. Unele dintre aceste țevi încă conțin plumb și cupru, dar există, de asemenea, probleme cu scurgerea și contaminarea.
Probleme de clorurare
Rapoartele publicate au evidențiat un risc crescut de cancer colorectal la persoanele expuse la apă potabilă clorurată sau la derivații chimici ai clorinării. Există, de asemenea, dovezi din studiile observaționale conform cărora produsele secundare de dezinfecție (DBP) din apa potabilă sunt asociate cu cancerul colorectal.
Această meta-analiză a celor mai bune dovezi epidemiologice disponibile indică faptul că, consumul pe termen lung de apă potabilă clorurată este asociat cu cancerul vezicii urinare, în special la bărbați.
O opinie a Comitetului din 2012 privind screening-ul în cazul plumbului în timpul sarcinii și alăptării evidențiază dovezile disponibile privind expunerea la plumb și pericolul la care este expus fătul.
Creșterea animalelor este un domeniu industrial ce pare a fi responsabil în proporție de 90% de prezența estrogenului în mediu și resursele de apă, inclusiv apa îmbuteliată. Restul de 10% pare să provină din produse chimice industriale utilizate în mod obișnuit în industrie și estrogenii sintetici din îngrășăminte care se foloseşte pe culturi.
Prezenţa unui nivel ridicat de estrogen determină obezitate, anxietate, oboseală, dureri de cap, schimbări comportamentale, infertilitate, la femei avorturi spontane şi chisturi mamare. [3, 4]
Cum să vă purificați apa de băut
- Majoritatea surselor publice de apă potabilă sunt reglementate în ceea ce privește siguranța, dar unii oameni aleg să utilizeze purificatoare de apă pentru a îmbunătăți calitatea apei.
- Unitățile de tratare a apei pot îmbunătăți gustul sau mirosul apei de la robinet și pot elimina contaminanții specifici.
- Sistemele de tratare la punctul de utilizare (POU) purifică numai apa utilizată pentru consum (băut și gătit). Sistemele de tratare de la punctul de intrare (PUE) tratează în mod obișnuit toată apa care intră în casă.
- Sistemele POU sunt mai puțin costisitoare și, prin urmare, mai frecvent utilizate în gospodării.
- Aceste sisteme de filtrare se atașează la robinet sau se așază sub chiuvetă.
- Unele frigidere au, de asemenea, sisteme integrate de purificare a apei.
Cele mai multe sisteme de filtrare a apei în interiorul locuinței utilizează următoarele tehnici de purificare:
- Filtrarea: Sistemele de filtrare captează impuritățile nedorite în suprafața sau porii unui mediu absorbant. Filtrele de cărbune se încadrează în această categorie.
- Osmoza inversă: Aceste sisteme utilizează o membrană semipermeabilă care îndepărtează impuritățile.
- Lumină UV: sistemele de filtrare cu lumină UV folosesc lumină ultravioletă pentru a dezinfecta apa prin uciderea unor bacterii și a unor virusuri potențial dăunători.
Prețurile pot varia în funcție de tip și model.
Indiferent de tipul de filtru pe care îl alegeți, uitați-vă la mărcile cu certificări din partea agențiilor de reglementare, cum ar fi Institutul American de Standarde Naționale (ANSI) și NSF Internațional. Aceste agenții certifică faptul că sistemele de purificare a apei la domiciliu respectă sau depășesc standardele naționale privind apa potabilă.
Sistemele de epurare a apei la domiciliu trebuie întreținute în mod corespunzător. Ca urmare, este important să urmați recomandările producătorului pentru întreținere, inclusiv înlocuirea filtrelor, pentru a vă asigura că apa este curățată corespunzător. [1]
2. Mineral Water vs. Tap Water, link: https://www.diffen.com/difference/Mineral_Water_vs_Tap_Water
3. What’s healthier – Bottled, filtered or tap water?, link: https://tappwater.co/us/healthier-bottled-filtered-or-tap-water/
4. Comparison of the Mineral Content of Tap Water and Bottled Waters, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1495189/
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Apa robinet sau imbuteliata
- Dieta pentru oxalati
- Apa plata sau minerala... ce sa beau?
- Apa plata sau fiarta?
- 5 litri de apa pe zi
- Bebe nu bea apa
- Când cantitatea de apă consumată într-o zi e prea mare?
- Transpiratie dupa consumul de lichide