Dietoterapia pentru prevenția diabetului zaharat tip 1
Cercetătorii din cadrul Universității Monash (Australia) au condus un studiu internaÈ›ional prin intermediul căruia a fost identificată o nouă asociere cu posibile aplicaÈ›ii clinice între dietă È™i diabetul tip 1 autoimun. Mai exact, cantități relativ crescute de acizi graÈ™i cu lanÈ› scurt de atomi de carbon – acetatul È™i butiratul – ar putea produce efecte benefice la nivelul sistemului imun È™i astfel, poate oferi protecÈ›ie împotriva diabetului juvenil.
Diabetul tip 1 autoimun este caracterizat de distrucÈ›ia celulelor beta-pancreatice producătoare de insulină – unul dintre hormonii implicaÈ›i în reglarea glicemiei plasmatice – de către celulele sistemului imun, numite limfocite autoreactive T.
Principul dietei constă în suplimentarea cu surse de amidon rezistent la digestie, care odată ajuns în colon este utilizat de către microbiota intestinală rezidentă (procesul de fermentaÈ›ie bacteriană), rezultând acetat È™i butirat, cu posibil rol în prevenÈ›ia diabetului autoimun.
Studiul realizat pe modele animale a concluzionat că „hrănirea cobailor cu diabet tip 1 non-obezi cu o dietă formatoare de concentraÈ›ii crescute de metaboliÈ›i naturali precum acetatul È™i butiratul, îmbunănățeÈ™te integritatea mucoasei intestinale, scade producÈ›ia de factori pro-inflamatori (citokine IL-21) È™i favorizează toleranÈ›a imunologică prin contracararea defectelor ce conduc la apariÈ›ia bolilor autoimune dependente de limfocite T.”
Rezultatele sunt promițătoare, mai ales că dieta modernă este tot mai săracă în fibre alimentare È™i amidon rezistent cu potenÈ›ial de a fi transformate în acetat È™i butirat la nivelul colonului, iar dizbioza intestinală care este la rândul ei favorizată tot de alimentaÈ›ia dezechilibrată scade producÈ›ia acestor acizi graÈ™i cu lanÈ› scurt. Aceste observaÈ›ii au apărut însă în urma unei intervenÈ›ii dietetice precise, ce a presupus administrarea unor alimente special procesate È™i nu doar creÈ™terea aportului de fructe È™i legume, pentru a suplimenta precursorii acetatului È™i ai butiratului.
Cercetările viitoare au drept obiectiv înÈ›elegerea mecanismelor prin care metaboliÈ›ii rezultaÈ›i în urma prelucrării intestinale a fibrelor oferă protecÈ›ie împotriva diabetului tip 1 È™i ulterior, aplicarea principiilor identificate la pacienÈ›ii umani cu diabet autoimun, în cadrul unor studii clinice, pentru prevenirea, respectiv întârzierea progresiei acestei afecÈ›iuni.
Studiile asocierii dintre acetat, butirat È™i beneficiile metabolice observate nu se opresc doar la diabetul juvenil, ci vizează È™i alte boli cronice netransmisibile cum sunt obezitatea, afecÈ›iunile cardiovasculare, diabetul zaharat tip 2, astmul, alergiile alimentare È™i bolile inflamatorii intestinale, toate având alimentaÈ›ia È™i stilul de viață dezordonate printre factorii de risc.
Concluziile È™i discuÈ›iile acestui studiu au fost publicate în jurnalul È™tiinÈ›ific Nature Immunology.
Sursa: Monash University
Diabetul tip 1 autoimun este caracterizat de distrucÈ›ia celulelor beta-pancreatice producătoare de insulină – unul dintre hormonii implicaÈ›i în reglarea glicemiei plasmatice – de către celulele sistemului imun, numite limfocite autoreactive T.
Principul dietei constă în suplimentarea cu surse de amidon rezistent la digestie, care odată ajuns în colon este utilizat de către microbiota intestinală rezidentă (procesul de fermentaÈ›ie bacteriană), rezultând acetat È™i butirat, cu posibil rol în prevenÈ›ia diabetului autoimun.
Studiul realizat pe modele animale a concluzionat că „hrănirea cobailor cu diabet tip 1 non-obezi cu o dietă formatoare de concentraÈ›ii crescute de metaboliÈ›i naturali precum acetatul È™i butiratul, îmbunănățeÈ™te integritatea mucoasei intestinale, scade producÈ›ia de factori pro-inflamatori (citokine IL-21) È™i favorizează toleranÈ›a imunologică prin contracararea defectelor ce conduc la apariÈ›ia bolilor autoimune dependente de limfocite T.”
Rezultatele sunt promițătoare, mai ales că dieta modernă este tot mai săracă în fibre alimentare È™i amidon rezistent cu potenÈ›ial de a fi transformate în acetat È™i butirat la nivelul colonului, iar dizbioza intestinală care este la rândul ei favorizată tot de alimentaÈ›ia dezechilibrată scade producÈ›ia acestor acizi graÈ™i cu lanÈ› scurt. Aceste observaÈ›ii au apărut însă în urma unei intervenÈ›ii dietetice precise, ce a presupus administrarea unor alimente special procesate È™i nu doar creÈ™terea aportului de fructe È™i legume, pentru a suplimenta precursorii acetatului È™i ai butiratului.
Cercetările viitoare au drept obiectiv înÈ›elegerea mecanismelor prin care metaboliÈ›ii rezultaÈ›i în urma prelucrării intestinale a fibrelor oferă protecÈ›ie împotriva diabetului tip 1 È™i ulterior, aplicarea principiilor identificate la pacienÈ›ii umani cu diabet autoimun, în cadrul unor studii clinice, pentru prevenirea, respectiv întârzierea progresiei acestei afecÈ›iuni.
Studiile asocierii dintre acetat, butirat È™i beneficiile metabolice observate nu se opresc doar la diabetul juvenil, ci vizează È™i alte boli cronice netransmisibile cum sunt obezitatea, afecÈ›iunile cardiovasculare, diabetul zaharat tip 2, astmul, alergiile alimentare È™i bolile inflamatorii intestinale, toate având alimentaÈ›ia È™i stilul de viață dezordonate printre factorii de risc.
Concluziile È™i discuÈ›iile acestui studiu au fost publicate în jurnalul È™tiinÈ›ific Nature Immunology.
Sursa: Monash University
Data actualizare: 08-07-2019 | creare: 30-03-2017 | Vizite: 1782
Bibliografie
‘Medicinal food’ diet counters onset of type 1 diabetes, link: https://www.monash.edu/news/articles/medicinal-food-diet-counters-onset-of-type-1-diabetes ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Lipidomica identifică noi markeri pentru boala cardiovasculară şi diabetul zaharat de tip 2
- Rezistența la insulină și îmbătrânirea avansată a celulelor, asociate sărăciei în copilărie
- Rădăcina de Rhodiola rosea ar putea fi benefică pentru gestionarea diabetului de tip 2
- Remisia diabetului de tip 2, observată la 1 din 20 de persoane, arată un studiu scoțian
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
- Diabetul zaharat
- Cetoacidoza diabetica
- Gastropareza diabetica
- Diabetul zaharat si bolile cardiovasculare
- Nefropatia diabetica
- Disfunctia sexuala asociata diabetului zaharat
- Fenomenul Somogyi
- Ulcerele diabetice (mal perforant plantar)
- Boala buloasa a diabetului
- Diabetul in sarcina
- Regim diabet
- Diabet zaharat
- Diabetul tip 1 și boala celiacă
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Diabet zaharat tip 2
- Diabet tip 1
- Ce sa faca ca glicemia sa se apropie cat de cat de val normale?
- Pot sa-mi fac un tatuaj daca am DZ tip 1 ?
- Interpretarea rezultatelor la analize
- Diabet zaharat tip 2 + hipertensiune
- Hemoglobina glicozilata
- Insomnie, diabet zaharat...
- Am nevoie de un regim alimentar ptr Ciroza si Diabet zaharat tip2
- Va rog raspuns! am dureri groaznice, insuportabile de spate zona toracala stanga