Dietoterapia pentru prevenția diabetului zaharat tip 1

Dietoterapia pentru prevenția diabetului zaharat tip 1

©

Autor:

Dietoterapia pentru prevenția diabetului zaharat tip 1
Cercetătorii din cadrul Universității Monash (Australia) au condus un studiu internaÈ›ional prin intermediul căruia a fost identificată o nouă asociere cu posibile aplicaÈ›ii clinice între dietă È™i diabetul tip 1 autoimun. Mai exact, cantități relativ crescute de acizi graÈ™i cu lanÈ› scurt de atomi de carbon – acetatul È™i butiratul – ar putea produce efecte benefice la nivelul sistemului imun È™i astfel, poate oferi protecÈ›ie împotriva diabetului juvenil.

Diabetul tip 1 autoimun
este caracterizat de distrucÈ›ia celulelor beta-pancreatice producătoare de insulină – unul dintre hormonii implicaÈ›i în reglarea glicemiei plasmatice – de către celulele sistemului imun, numite limfocite autoreactive T

Principul dietei constă în suplimentarea cu surse de amidon rezistent la digestie, care odată ajuns în colon este utilizat de către microbiota intestinală rezidentă (procesul de fermentaÈ›ie bacteriană), rezultând acetat È™i butirat, cu posibil rol în prevenÈ›ia diabetului autoimun.

Studiul realizat pe modele animale a concluzionat că „hrănirea cobailor cu diabet tip 1 non-obezi cu o dietă formatoare de concentraÈ›ii crescute de metaboliÈ›i naturali precum acetatul È™i butiratul, îmbunănățeÈ™te integritatea mucoasei intestinale, scade producÈ›ia de factori pro-inflamatori (citokine IL-21) È™i favorizează toleranÈ›a imunologică prin contracararea defectelor ce conduc la apariÈ›ia bolilor autoimune dependente de limfocite T.

Rezultatele sunt promițătoare, mai ales că dieta modernă este tot mai săracă în fibre alimentare È™i amidon rezistent cu potenÈ›ial de a fi transformate în acetat È™i butirat la nivelul colonului, iar dizbioza intestinală care este la rândul ei favorizată tot de alimentaÈ›ia dezechilibrată scade producÈ›ia acestor acizi graÈ™i cu lanÈ› scurt. Aceste observaÈ›ii au apărut însă în urma unei intervenÈ›ii dietetice precise, ce a presupus administrarea unor alimente special procesate È™i nu doar creÈ™terea aportului de fructe È™i legume, pentru a suplimenta precursorii acetatului È™i ai butiratului.

Cercetările viitoare au drept obiectiv înÈ›elegerea mecanismelor prin care metaboliÈ›ii rezultaÈ›i în urma prelucrării intestinale a fibrelor oferă protecÈ›ie împotriva diabetului tip 1 È™i ulterior, aplicarea principiilor identificate la pacienÈ›ii umani cu diabet autoimun, în cadrul unor studii clinice, pentru prevenirea, respectiv întârzierea progresiei acestei afecÈ›iuni.

Studiile asocierii dintre acetat, butirat È™i beneficiile metabolice observate nu se opresc doar la diabetul juvenil, ci vizează È™i alte boli cronice netransmisibile cum sunt obezitatea, afecÈ›iunile cardiovasculare, diabetul zaharat tip 2, astmul, alergiile alimentare È™i bolile inflamatorii intestinale, toate având alimentaÈ›ia È™i stilul de viață dezordonate printre factorii de risc.

Concluziile È™i discuÈ›iile acestui studiu au fost publicate în jurnalul È™tiinÈ›ific Nature Immunology.

Sursa: Monash University

Data actualizare: 08-07-2019 | creare: 30-03-2017 | Vizite: 1782
Bibliografie
‘Medicinal food’ diet counters onset of type 1 diabetes, link: https://www.monash.edu/news/articles/medicinal-food-diet-counters-onset-of-type-1-diabetes
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Smart Contact Lens – lentilele care monitorizează glicemia
  • CompuÈ™ii din cafea ce pot preveni apariÈ›ia diabetului de tip 2
  • Persoanele care suferă de diabet au un risc crescut de a dezvolta infecÈ›ii stafilococice
  •