Studiu: adipsina protejează celulele care secretă insulină
Autor: Teodorescu Mihai
Adipsina protejează funcÈ›ia celulelor beta È™i scade probabilitatea de apariÈ›ie a diabetului, conform unui studiu publicat recent în revista Nature Medicine.
Adipocitocinele, secretate È™i produse de È›esutul adipos, au un rol esenÈ›ial în stimularea celulelor beta. Efectul creÈ™terii secreÈ›iei proteinelor are un efect pozitiv pe termen lung asupra diabetului, prin îmbunătățirea glicemiei È™i creÈ™terea nivelului de insulină, dar È™i prin prevenirea morÈ›ii celulelor beta, se arată în acelaÈ™i studiu. Cercetarea actuală, realizată de către oamenii de È™tiință de la Weill Cornell Medicine, poate avea implicaÈ›ii pentru dezvoltarea în viitor a unor terapii împotriva diabetului de tip 2, care să vizeze protejarea celulelor producătoare de insulină.
Diabetul zaharat de tip 2 afectează la momentul actual zeci de milioane de oameni de pe întreg globul. În Statele Unite, aproximativ 95% dintre pacienÈ›ii cu diabet se confruntă cu forma de tip 2 a bolii. Organismul persoanelor cu diabet zaharat de tip 2 încetează să mai răspundă la insulină iar celulele producătoare de insulină, denumite celule beta pancreatice, încetează să mai producă insulină. Activitatea insuficientă a celulelor beta reprezintă problema principală asociată diabetului. Medicamentele disponibile care vizează celulele beta au adesea efecte secundare, motiv pentru care injectarea insulinei rămâne unica soluÈ›ie pentru menÈ›inerea la un nivel stabil al glicemiei.
Cercetătorii de la Weill Cornell Medicine au explorat teoria conform căreia proteina adipsina ar putea fi o terapie potenÈ›ială pentru diabetul de tip 2, într-un studiu experimental efectuat pe È™oareci de laborator. În cadrul experimentelor, È™oarecilor cu diabet zaharat de tip 2 le-au fost crescute nivelurile de adipsipină, ceea ce a determinat prevenirea morÈ›ii celulelor beta. Pentru a putea avea o imagine completă, autorii cercetării au studiat celulele beta în laborator, concluzia fiind aceea că adipsina activează molecula C3a, cu rol în protejarea È™i susÈ›inerea funcÈ›iei celulelor beta. Totodată, anchetatorii au descoperit că molecula suprimă enzima Dusp26, care poate deteriora celulele beta È™i poate cauza moartea acestora. Prin blocarea activității enzimei Dusp26 în celulele beta umane producătoare de insulină a fost crescută eficacitatea celulelor beta.
sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni