Ceaiul de kombucha a avut rezultate promițătoare în controlarea glicemiei la persoanele cu diabet

©

Autor:

Ceaiul de kombucha a avut rezultate promițătoare în controlarea glicemiei la persoanele cu diabet
Diabetul reprezintă a noua cauză principală de deces la nivel global și este asociat cu un risc crescut pentru o serie de complicații de sănătate, inclusiv cardiovasculare, renale, neurologice și oftalmologice. Prevalența diabetului de tip 2 a crescut cu peste 400% în ultimii 30 de ani, afectând aproximativ 15% din populația Statelor Unite. Kombucha este o băutură cu numeroase beneficii pentru sănătate, inclusiv proprietăți anticanceroase, antidiabetice, antimicrobiene, antidepresive și cardioprotective.
Într-un studiu recent publicat în Frontiers in Nutrition, cercetătorii de la Spitalul Universitar Georgetown au investigat potențialul ceaiului de kombucha de a reduce nivelurile glicemiei din sânge la pacienții cu Diabet.

Studiul a fost unul controlat, randomizat și efectuat într-un singur centru, la Centrul Medical Universitar Georgetown din Washington, DC. Au participat 12 adulți cu diabet de tip 2. Participanții au fost rugați să consume 240 ml de băutură de studiu, fie kombucha, fie un placebo, în fiecare zi, timp de patru săptămâni. După o perioadă de opt săptămâni de pauză, participanții au consumat băutura alternativă pentru încă patru săptămâni. Studiul a fost dublu-orb, nici cercetătorii, nici participanții necunoscând tipul de băutură consumată.

Nivelurile glicemiei au fost măsurate la începutul studiului, precum și la una și patru săptămâni în timpul fiecărei perioade de intervenție. De asemenea, au fost colectate date secundare despre starea generală de sănătate, necesarul de insulină, sănătatea intestinală, sănătatea pielii, sănătatea mintală și parametrii de sănătate vulvovaginală. Analizele microbiologice au inclus secvențierea genei 16S rRNA pentru bacterii și secvențierea ITS pentru micoze.

Rezultatele au arătat că consumul de kombucha a redus semnificativ nivelurile medii ale glicemiei la pacienții cu diabet. Această reducere nu a fost observată la persoanele care au consumat placebo. De asemenea, s-a observat o diferență semnificativă în efectul antihiperglicemic între băutura placebo și kombucha la săptămâna patru, în special la participanții cu glicemie peste intervalul țintă.

Rezultatele sugerează că kombucha are potențialul de a reduce nivelurile glicemiei din sânge la pacienții adulți cu diabet de tip 2. Mecanismele potențiale includ suprimarea apetitului și reducerea dimensiunii mesei, precum și stimularea producției de insulină și reducerea absorbției de glucoză în intestin. Cu toate acestea, sunt necesare studii suplimentare cu un eșantion mai mare pentru a confirma aceste rezultate.

sursa: News Medical
foto: stockcreations / Shutterstock.com

Data actualizare: 26-09-2023 | creare: 26-09-2023 | Vizite: 211
Bibliografie
Kombucha tea shows promise in lowering blood sugar levels for type 2 diabetics, link: https://www.news-medical.net/news/20230925/Kombucha-tea-shows-promise-in-lowering-blood-sugar-levels-for-type-2-diabetics.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Dieta care reduce fluctuațiile glicemiei
  • Un nou studiu dezvăluie legătura între somnul profund și controlul glicemiei
  • Kombucha ar putea ajuta la scăderea glicemiei
  •