Doi compuși din fructe ar putea îmbunătăți sănătatea persoanelor supraponderale sau obeze

©

Autor:

Doi compuși din fructe ar putea îmbunătăți sănătatea persoanelor supraponderale sau obeze

O combinație între doi compuși care se găsesc în mod natural în strugurii roșii și în citrice ar putea îmbunătăți semnificativ starea de sănătate a persoanelor obeze și implicit, ar putea reduce incidența complicațiilor frecvent asociate, diabetul zaharat și afecțiunile cardiovasculare.

Cercetarea a fost publicată în jurnalul științific Diabetes și a analizat mai exact efectele biomoleculelor de trans-resveratrol, din strugurii roșii și ale hesperidinei din portocale. Asocierea celor doi compuși și administrarea în dozele farmacologic active au condus la reducerea concentrației de glucoză plasmatică, creșterea sensibilității la insulină și  ameliorarea funcției endoteliului arterial.

Cei doi compuși bioactivi din dietă cresc activitatea enzimei glioxalază-1 și consecutiv neutralizează efectele compusului endogen derivat din glucoză, metilglioxalul.

Glioxalaza-1 este implicată în metabolizarea metilglioxatului în timpul glicolizei la stadiul de compus final stabil, fără efecte potențial toxice la nivelul organismului.

Metilglioxalatul poate altera ADN-ul și prin urmare poate reduce transcrierea, expresia și activitatea glioxalazei-1, efectul fiind amplificat de creșterea concentrației de glucoză din sânge. Acumularea unor cantități mari de metilglioxalat consecutivă unei diete bogate în zaharuri și calorii poate induce insulinorezistență, care este un factor favorizant pentru apariția diabetului zaharat tip 2 și poate altera funcția endotelială a arterelor, factor de risc pentru ateroscleroză și complicațiile cardiovasculare asociate.  

Studiul clinic controlat placebo de față a inclus 29 de adulți supraponderali și obezi. Intervenția a constat în administrarea zilnică a suplimentelor de trans-resveratrol și hersperidină sau placebo sub formă de capsule, timp de 8 săptămâni, fără a include modificarea dietei sau creșterea gradului de activitate fizică.

În rândul persoanelor cu un indice de masă corporală mai mare de 27,5 kg/m²  care au beneficiat de combinația de substanțe bioactive s-au înregistrat următoarele modificări:

  • creșterea activității enzimatice a glioxalazei-1;
  • ameliorarea echilibrului glicemic;
  • creșterea sensibilității la insulină;
  • îmbunătățirea funcției endoteliale arteriale;
  • reducerea inflamației de la nivel vascular.

 

În rândul grupului de control nu s-au constatat schimbări.

Administrarea individuală a suplimentelor bioactive nu s-a dovedit eficientă. Mai mult decât atât, deși cele două substanțe se găsesc în mod natural în fructe, cantitățile necesare pentru a fi eficiente din punct de vedere farmacologic nu pot fi atinse doar prin aportul dietetic al acestora. 

Asocierea între cele două în schimb, în doze eficiente farmacologic, ar putea să constituie interes pentru studii suplimentare, în vederea dezvoltării unor noi tratamente pentru a îmbunătăți sănătatea metabolică și vasculară a persoanelor supraponderale sau obeze.

 

Sursă: Medical Xpress


Data actualizare: 10-01-2019 | creare: 17-05-2016 | Vizite: 1537
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Copilul obez și rezultatele școlare
  • Obezitatea viitoarei mame ar putea afecta dezvoltarea oaselor fătului
  • Obezitatea - factor de risc pentru majoritatea formelor de cancer
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum