O nouă legătură între dietele bogate în grăsimi și zaharuri și diabetul zaharat de tip 2

O nouă legătură între dietele bogate în grăsimi și zaharuri și diabetul zaharat de tip 2

©

Autor:

O nouă legătură între dietele bogate în grăsimi și zaharuri și diabetul zaharat de tip 2
Un studiu publicat recent în revista Cell Metabolism asociază consumul de fructoză È™i grăsimi cu un risc crescut de a dezvolta diabet de tip 2. Dietele bogate în alimente de tip fast food È™i sucuri cu zaharuri adăugate, sunt alegeri nutriÈ›ionale mai puÈ›in recomandate.
Conform cercetătorilor, o dietă cu un conÈ›inut crescut în grăsimi intensifică metabolismul fructozei la nivelul intestinului subÈ›ire, cu eliberarea ulterioară în circulaÈ›ia sanguină a unui metabolit asociat fructozei, gliceratul. Acesta poate produce leziuni la nivelul insulelor de celule beta pancreatice, responsabile cu producerea insulinei. Dezechilibrul insulinei, hormon care reglează glucoza din sânge, determină tulburări de toleranță la glucoză, respectiv diabet zaharat.

Diabetul zaharat de tip 2 se asociază obiceiurilor alimentare greÈ™ite È™i sedentarismului, obezitatea fiind un factor major de risc. În urma dietelor occidentale, bazate pe grăsimi È™i zaharuri în exces, diabetul zaharat de tip 2 nu se mai identifică doar la vârstnici, ci È™i la adulÈ›i tineri, dublându-È™i prevalenÈ›a în ultimele două decenii. Fiind o patologie sistemică, diabetul produce pe termen lung complicaÈ›ii, precum boli cardiovasculare, renale sau neurologice. Este esenÈ›ial diagnosticul precoce È™i controlul terapeutic exemplar, pentru a evita posibilele afecÈ›iuni de organe.

RezistenÈ›a la insulină (mecanismul de apariÈ›ie a diabetului zaharat de tip 2) apare atunci când È›esuturile periferice nu mai răspund la acÈ›iunea insulinei, cu persistenÈ›a unor niveluri excesive de glucoză în sânge.

Studiul efectuat descrie modul în care fructoza are consecinÈ›e negative asupra pancreasului È™i a ficatului. Animalele de laborator care au urmat o dietă cu un conÈ›inut ridicat în grăsimi, dar cantități egale de zaharuri, au avut o absorbÈ›ie mai mare a zaharurilor (fructoză) la nivel intestinal, prin comparaÈ›ie cu È™obolanii hrăniÈ›i echilibrat, fără grăsimi.

Șobolanii cărora le-au fost injectate molecule de glicerat la nivel pancreatic, au asociat scăderea insulinei circulante. Gliceratul a fost asociat dietelor occidentale, alcătuite din alimente bogate în grăsimi saturate È™i fructoză, iar excesul acestuia a dus la lezarea celulelor pancreatice beta È™i creÈ™terea riscului de diabet.

sursa: News Medical
foto: Terasaki Institute for Biomedical Innovation (TIBI)

Data actualizare: 14-06-2022 | creare: 14-06-2022 | Vizite: 407
Bibliografie
Scientists find new link between high-fat, high-fructose diets and Type 2 diabetes mellitus, link: https://www.news-medical.net/news/20220610/Scientists-find-new-link-between-high-fat-high-fructose-diets-and-Type-2-diabetes-mellitus.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Oamenii de È™tiință au găsit o metodă pentru a obÈ›ine ciocolată cu 20% mai puÈ›ine grăsimi
  • Consumul mai mare de grăsimi nesaturate a fost asociat cu scăderea mortalității
  • ÃŽnlocuirea carbohidraÈ›ilor sau a grăsimilor saturate cu cele nesaturate scade riscul cardiometabolic
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum