Dieta low-carb: care sunt alimentele sărace în carbohidrați?

Dieta low-carb: care sunt alimentele sărace în carbohidrați?

©

Autor:

Dieta low-carb: care sunt alimentele sărace în carbohidrați?

Utilizată pentru prima oară în urmă cu mai bine de un secol, dieta low-carb este considerată la momentul actual una dintre cele mai eficiente È™i mai rapide modalități de scădere în greutate. Dieta low-carb constă în reducerea cantității de carbohidraÈ›i consumaÈ›i zilnic, în special a carbohidraÈ›ilor simpli. Din categoria carbohidraÈ›ilor simpli fac parte monozaharidele (glucoza, galactoza sau fructoza) È™i dizaharidele (lactoza, maltoza È™i zaharoza). Cele mai răspândite alimente bogate în carbohidraÈ›i cu o structură simplă sunt fructele, legumele, bomboanele, deserturile, mierea sau lactatele. De asemenea, zaharuri simple se regăsesc È™i în bere, sucuri sau energizante, cât È™i în produse în care cel mai probabil nu v-aÈ›i aÈ™tepta să găsiÈ›i zaharuri, precum ketchup-ul. (1) (2) (3)

Dieta low-carb este preferată în detrimentul altor diete datorită faptului că restricÈ›iile alimentare nu sunt unele severe, lista de alimente ce pot fi consumate fiind una lungă. În plus, nu este necesară È™i nici nu este recomandată eliminarea din alimentaÈ›ie a anumitor alimente, ci doar consumul cu moderaÈ›ie al acestora. Aportul zilnic de carbohidraÈ›i depinde, în general, de obiectivele fiecăruia È™i de preferinÈ›ele alimentare. Dacă obiectivul este acela de a trăi sănătos È™i de a menÈ›ine greutatea în parametrii normali, specialiÈ™tii din cadrului Institutului de Medicină recomandă consumul zilnic a unei cantități de 130 de grame de carbohidraÈ›i. În schimb, dacă se doreÈ™te scăderea în greutate, consumul poate să fie redus la 50-100 grame pe zi sau chiar sub 50 de grame, pentru o pierdere rapidă a kilogramelor în plus. (4) (5) (6)

Care sunt alimentele sărace în carbohidraÈ›i?

Ouăle - considerate unele dintre cele mai sănătoase È™i mai nutritive alimente, ouăle conÈ›in cantități mari de substanÈ›e nutritive, însă nu È™i de carbohidraÈ›i;
PeÈ™tele È™i fructele de mare - deosebit de sănătoase, aproape toate tipurile de peÈ™te, cât È™i majoritatea fructelor de mare, nu conÈ›in carbohidraÈ›i. Există È™i excepÈ›ii: crustaceele, homarul È™i creveÈ›ii au o cantitate redusă de carbohidraÈ›i;
Legumele - broccoli, roșiile, ceapa, varza de Bruxelles, conopida, castraveții, sparanghelul, fasolea verde, ciupercile, țelina, zuchhini, varza și spanacul conțin mai puțin de 10 grame de carbohidrați la fiecare 100 grame de produs;
Carnea - fie că este vorba de carne de vită, miel, pui, porc, curcan, viÈ›el, vânat sau bizon, toate aceste tipuri de carne nu conÈ›in carbohidraÈ›i sau cantitatea conÈ›inută este insignifiantă;
Fructele - deÈ™i cantitatea de carbohidraÈ›i conÈ›inută de majoritatea fructelor este mai mare decât cantitatea de carbohidraÈ›i din legume, există o serie de fructe al căror conÈ›inut de glucide este, de asemenea, de sub 10 grame la fiecare 100 grame de produs. Fructele sărace în carbohidraÈ›i sunt: măslinele (6 grame de carbohidraÈ›i), căpÈ™une (8 grame), pepene roÈ™u (8 grame), avocado (8,5 grame), lămâi (9 grame), grapefruit (11 grame), caise (11 grame) È™i portocale (12 grame).
Nucile È™i seminÈ›ele - populare în dietele low-carb, nucile È™i seminÈ›ele pot fi consumate între mese, sub formă de gustări, sau pot fi adăugate în reÈ›ete. De asemenea, seminÈ›e se pot regăsi în produse consumate zilnic sub forma produselor de panificaÈ›ie. Pot fi consumate migdale, caju, nuci, arahide, seminÈ›e de chia, alune, nuci de cocos, fistic, seminÈ›e de in, seminÈ›e de floarea soarelui sau seminÈ›e de dovleac.
Lactatele cu conÈ›inut crescut de grăsimi - din această categorie pot fac parte brânzeturile, smântâna sau iaurtul grecesc. Cantitatea de carbohidraÈ›i la fiecare 100 de grame de produs este de 5 grame pentru iaurt È™i smântână È™i de doar 1-2 grame pentru brânză.

Untul, uleiul de măsline extra virgin, uleiul de cocos, uleiul de peÈ™te, apa, cafeaua neîndulcită, zahărul neîndulcit, untura, sarea, piperul, usturoiul, ghimbirul, scorÈ›iÈ™oara, muÈ™tarul sau oregano sunt, de asemenea, alimente, condimente sau băuturi cu un conÈ›inut scăzut de carbohidraÈ›i sau care nu conÈ›in deloc carbohidraÈ›i. (8) (9)

Care sunt alimentele bogate în carbohidraÈ›i?

Anumite alimente care au în componență carbohidraÈ›i pot fi utile organismului, deoarece conÈ›in inclusiv fibre, minerale sau vitamine. NutriÈ›ioniÈ™tii recomandă consumul cu moderaÈ›ie al alimentelor ce conÈ›in carbohidraÈ›i complecÈ™i, precum amidonul È™i reducerea sau eliminarea din alimentaÈ›ie a zaharurilor simple. Alimentele bogate în carbohidraÈ›i nesănătoÈ™i sunt:

  • băuturile răcoritoare, sucurile de fructe, bomboanele, dulciurile cât È™i orice alte produse care conÈ›in zahăr adăugat;
  • cerealele rafinate sau alimentele care sunt produse din cereale rafinate, precum pâinea albă;
  • berea sau produsele ce conÈ›in malÈ›;
  • uleiurile hidrogenate;
  • pastele;
  • îndulcitorii cu conÈ›inut scăzut de nutrienÈ›i;
  • chipsurile, biscuiÈ›ii sau orice alte alimente prelucrate.


Persoanele care optează pentru dieta low-carb cu un aport zilnic de carbohidrați extrem de redus, trebuie să consume cu moderație:

  • fructe uscate sau dulci: bananele, stafidele, mango, perele sau fructele de pădure;
  • legumele cu un conÈ›inut crescut de amidon: cartoful, sfecla, porumbul, dovleacul, mazărea, etc;
  • cerealele integrale;
  • lactatele;
  • ciocolata neagră cu un conÈ›inut de cacao ridicat;
  • vinul fără adaos de glucide. (2) (8)


Dacă vă doriÈ›i să începeÈ›i o dietă săracă în carbohidraÈ›i, trebuie să È™tiÈ›i că cel mai probabil veÈ›i avea nevoie de un cântar de bucătărie, cu ajutorul căruia să puteÈ›i cântării alimentele pe care urmează să le consumaÈ›i. În acest fel poate fi cunoscută cu exactitate cantitatea de carbohidraÈ›i consumată într-o zi È™i pot fi remarcate mult mai uÈ™or progresele.


Data actualizare: 02-05-2020 | creare: 06-06-2019 | Vizite: 5946
Bibliografie
(1) What you need to know about carbs, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/161547.php
(2) What Are Simple Sugars? Simple Carbohydrates Explained, link: https://www.healthline.com/nutrition/simple-sugars
(3) A Short History Of The Low-Carbohydrate Diet, link: https://www.bodybuilding.com/fun/md66.htm
(4) How Many Carbs Should You Eat Per Day to Lose Weight? link: https://www.healthline.com/nutrition/how-many-carbs-per-day-to-lose-weight
(5) What Does Low-Carb Really Mean? link: https://www.webmd.com/diet/features/fda-plans-to-weigh-in-on-low-carb-products
(6) The 8 Most Popular Ways to Do a Low-Carb Diet, link: https://www.healthline.com/nutrition/8-popular-ways-to-do-low-carb
(7) 14 Foods to Avoid (Or Limit) on a Low-Carb Diet, link: https://www.healthline.com/nutrition/14-foods-to-avoid-on-low-carb
(8) A Low-Carb Meal Plan and Menu to Improve Your Health, link: https://www.healthline.com/nutrition/low-carb-diet-meal-plan-and-menu
(9) 44 Healthy Low-Carb Foods That Taste Incredible, link: https://www.healthline.com/nutrition/44-healthy-low-carb-foods
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Dieta low-carb: avantaje ÅŸi dezavantaje
  • Reducerea consumului de carbohidraÈ›i ar putea preveni diabetul zaharat de tip 2
  • Reducerea necontrolată a consumului de carbohidraÈ›i poate avea importante efecte negative asupra sănătății
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum