Alimentele ultraprocesate afectează microbiomul intestinal: corelația este confirmată de o nouă recenzie
©
Autor: Domșa Dariana

Procesarea industrială a alimentelor, ce presupune utilizarea zaharurilor, sării, conservanÈ›ilor artificiali, uleiurilor vegetale sau a grăsimilor de origine animală pentru îmbunătățirea gustului, a texturii È™i a digerabilității alimentelor, se realizează folosind multiple tehnici mecanice È™i fizice, precum măcinarea, extrudarea sau hidrogenarea. Tehnicile de procesare industrială au permis producÈ›ia pe scară largă a alimentelor procesate, ce au devenit disponibile pentru consum pe întreg parcursul unui an. Astfel de alimente sunt de obicei igienice, convenabile È™i foarte accesibile, fiind consumate de oameni de pe întreg globul.
În ultimii ani, odată cu creÈ™terea consumului alimentelor ultraprocesate la nivel global, a fost înregistrată o creÈ™tere a numărului persoanelor diagnosticate cu afecÈ›iuni inflamatorii cronice. Pe baza acestei observaÈ›ii, cercetătorii au emis ipoteza că alimentele ultraprocesate pot creÈ™te riscul de dezvoltare a unei boli cronice intestinale inflamatorii. Pentru a verifica ipoteza, cercetătorii au analizat o serie de studii prospective care au analizat potenÈ›iala legătură dintre alimente ultraprocesate È™i diverse rezultate de sănătate sau mortalitate.
Șapte dintre studiile analizate au indicat o legătură între alimentele ultraprocesate È™i decesele din orice cauză, cu o creÈ™tere a riscului de până la 60%. Cinci studii au găsit o asociere cu decesele cauzate de bolile cardiovasculare, iar alte patru o asociere între alimente ultraprocesate È™i diabetul de tip 2.
Mecanismele din spatele inflamaÈ›iei cronice asociată cu consumul acestor alimente includ calitatea nutriÈ›ională slabă a multor alimente ultraprocesate, schimbarea structurală apărută în unele componente ale produselor alimentare în urma procesării sau prezenÈ›a substanÈ›elor potenÈ›ial toxice, precum hidrocarburile aromatice policiclice, acrilamida, bisfenoli sau acizii graÈ™i, prezenÈ›i în alimentele ultraprocesate.
sursa: News Medical
foto: Dawid Rojek / Shutterstock.com
Data actualizare: 16-08-2022 | creare: 16-08-2022 | Vizite: 496
Bibliografie
How ultraprocessed foods affect gut microbiome and health, https://www.news-medical.net/news/20220810/How-ultraprocessed-foods-affect-gut-microbiome-and-health.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Ce impact are postul intermitent asupra sănătății sistemului osos?
- Cât zahăr conțin sucurile și băuturile din fructe pentru copii?
- Legătura cauzală dintre consumul de alimente ultraprocesate și creșterea în greutate nu a fost încă documentată prin studii
- Antioxidanți eficienți în ameliorarea oboselii și prevenirea demenței, găsiți în cantități crescute în diferite tipuri de carne
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Voi mai beți Cola?Suntem oameni ultraprocesati
- Voi știți ce mâncați?Oameni ultraprocesati Capcanele industriei alimentare actuale.