Alimentele ultraprocesate afectează microbiomul intestinal: corelația este confirmată de o nouă recenzie

©

Autor:

Alimentele ultraprocesate afectează microbiomul intestinal: corelația este confirmată de o nouă recenzie
O recenzie recentă publicată în jurnalul The Lancet descrie asocierea mecanică dintre consumul alimentelor ultraprocesate (alimente procesate industrial, mai convenabile și mai accesibile) și diferite afecțiuni cronice care implică microbiomul intestinal. Recenzia confirmă legăturile identificate anterior de diverse studii între inflamația cronică și consumul de alimente ultraprocesate.
Procesarea industrială a alimentelor, ce presupune utilizarea zaharurilor, sării, conservanților artificiali, uleiurilor vegetale sau a grăsimilor de origine animală pentru îmbunătățirea gustului, a texturii și a digerabilității alimentelor, se realizează folosind multiple tehnici mecanice și fizice, precum  măcinarea, extrudarea sau hidrogenarea. Tehnicile de procesare industrială au permis producția pe scară largă a alimentelor procesate, ce au devenit disponibile pentru consum pe întreg parcursul unui an. Astfel de alimente sunt de obicei igienice, convenabile și foarte accesibile, fiind consumate de oameni de pe întreg globul.

În ultimii ani, odată cu creșterea consumului alimentelor ultraprocesate la nivel global, a fost înregistrată o creștere a numărului persoanelor diagnosticate cu afecțiuni inflamatorii cronice. Pe baza acestei observații, cercetătorii au emis ipoteza că alimentele ultraprocesate pot crește riscul de dezvoltare a unei boli cronice intestinale inflamatorii. Pentru a verifica ipoteza, cercetătorii au analizat o serie de studii prospective care au analizat potențiala legătură dintre alimente ultraprocesate și diverse rezultate de sănătate sau mortalitate.

Șapte dintre studiile analizate au indicat o legătură între alimentele ultraprocesate și decesele din orice cauză, cu o creștere a riscului de până la 60%. Cinci studii au găsit o asociere cu decesele cauzate de bolile cardiovasculare, iar alte patru o asociere între alimente ultraprocesate și diabetul de tip 2.

Mecanismele din spatele inflamației cronice asociată cu consumul acestor alimente includ calitatea nutrițională slabă a multor alimente ultraprocesate, schimbarea structurală apărută în unele componente ale produselor alimentare în urma procesării sau prezența substanțelor potențial toxice, precum hidrocarburile aromatice policiclice, acrilamida, bisfenoli sau acizii grași, prezenți în alimentele ultraprocesate.

sursa: News Medical
foto: Dawid Rojek / Shutterstock.com

Data actualizare: 16-08-2022 | creare: 16-08-2022 | Vizite: 431
Bibliografie
How ultraprocessed foods affect gut microbiome and health, https://www.news-medical.net/news/20220810/How-ultraprocessed-foods-affect-gut-microbiome-and-health.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Microbiomul pielii rămâne stabil în timp, în ciuda unor variații externe
  • Hormonii din laptele matern influențează pozitiv flora intestinală a sugarului
  • De ce vinul și ciocolata pot declanșa migrene?
  •