Alimentele ultraprocesate afectează microbiomul intestinal: corelația este confirmată de o nouă recenzie

Alimentele ultraprocesate afectează microbiomul intestinal: corelația este confirmată de o nouă recenzie

©

Autor:

Alimentele ultraprocesate afectează microbiomul intestinal: corelația este confirmată de o nouă recenzie
O recenzie recentă publicată în jurnalul The Lancet descrie asocierea mecanică dintre consumul alimentelor ultraprocesate (alimente procesate industrial, mai convenabile È™i mai accesibile) È™i diferite afecÈ›iuni cronice care implică microbiomul intestinal. Recenzia confirmă legăturile identificate anterior de diverse studii între inflamaÈ›ia cronică È™i consumul de alimente ultraprocesate.
Procesarea industrială a alimentelor, ce presupune utilizarea zaharurilor, sării, conservanÈ›ilor artificiali, uleiurilor vegetale sau a grăsimilor de origine animală pentru îmbunătățirea gustului, a texturii È™i a digerabilității alimentelor, se realizează folosind multiple tehnici mecanice È™i fizice, precum  măcinarea, extrudarea sau hidrogenarea. Tehnicile de procesare industrială au permis producÈ›ia pe scară largă a alimentelor procesate, ce au devenit disponibile pentru consum pe întreg parcursul unui an. Astfel de alimente sunt de obicei igienice, convenabile È™i foarte accesibile, fiind consumate de oameni de pe întreg globul.

În ultimii ani, odată cu creÈ™terea consumului alimentelor ultraprocesate la nivel global, a fost înregistrată o creÈ™tere a numărului persoanelor diagnosticate cu afecÈ›iuni inflamatorii cronice. Pe baza acestei observaÈ›ii, cercetătorii au emis ipoteza că alimentele ultraprocesate pot creÈ™te riscul de dezvoltare a unei boli cronice intestinale inflamatorii. Pentru a verifica ipoteza, cercetătorii au analizat o serie de studii prospective care au analizat potenÈ›iala legătură dintre alimente ultraprocesate È™i diverse rezultate de sănătate sau mortalitate.

Șapte dintre studiile analizate au indicat o legătură între alimentele ultraprocesate È™i decesele din orice cauză, cu o creÈ™tere a riscului de până la 60%. Cinci studii au găsit o asociere cu decesele cauzate de bolile cardiovasculare, iar alte patru o asociere între alimente ultraprocesate È™i diabetul de tip 2.

Mecanismele din spatele inflamaÈ›iei cronice asociată cu consumul acestor alimente includ calitatea nutriÈ›ională slabă a multor alimente ultraprocesate, schimbarea structurală apărută în unele componente ale produselor alimentare în urma procesării sau prezenÈ›a substanÈ›elor potenÈ›ial toxice, precum hidrocarburile aromatice policiclice, acrilamida, bisfenoli sau acizii graÈ™i, prezenÈ›i în alimentele ultraprocesate.

sursa: News Medical
foto: Dawid Rojek / Shutterstock.com

Data actualizare: 16-08-2022 | creare: 16-08-2022 | Vizite: 496
Bibliografie
How ultraprocessed foods affect gut microbiome and health, https://www.news-medical.net/news/20220810/How-ultraprocessed-foods-affect-gut-microbiome-and-health.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Microbiomul pielii rămâne stabil în timp, în ciuda unor variaÈ›ii externe
  • Hormonii din laptele matern influenÈ›ează pozitiv flora intestinală a sugarului
  • De ce vinul È™i ciocolata pot declanÈ™a migrene?
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum