Insomnia - asociată cu evenimente cardiovasculare și boli de inimă

©

Autor:

Insomnia - asociată cu evenimente cardiovasculare și boli de inimă
Insomnia, o tulburare de somn frecventă în rândul pacienților cu boli cronice, s-a dovedit a avea un impact negativ asupra persoanelor cu afecțiuni cardiovasculare, conform unui nou studiu. Lucrarea, publicată în jurnalul SLEEP Advances, a fost prezentată recent în cadrul ESC Preventive Cardiology 2022, un congres științific al Societății Europene de Cardiologie (ESC).
Studiul de față, realizat de o echipă alcătuită din studenți și profesori din cadrul Universității din Oslo, Norvegia, a avut un lot de 1.068 de participanți. Aproximativ 20% dintre participanți au fost femei, iar vârsta medie a pacienților a fost de 62 de ani. Aproximativ aproape jumătate dintre pacienți au avut insomnie, dintre care 24% au folosit medicamente pentru somn în ultima săptămână.

Drept criteriu de includere în studiu, pacienții au trebuit să prezinte în istoricul medical un atac de cord și/sau o procedură de implantare de stent coronar sau operație de bypass, în maximum 16 luni anterioare începerii studiului. De asemenea, au fost colectate la momentul începerii studiului și date despre prezența insomniei, gradul de afectare al acesteia asupra stării generale a pacienților, alături de factori de risc prezenți pentru evenimente cardiace repetate și afecțiuni coexistente.

Pentru a analiza relația dintre insomnie și bolile cardiovasculare, participanții au fost rugați să completeze chestionarul specific pentru aceste tipuri de afecțiuni, denumit Bergen Insomnia Scale. Chestionarul se bazează pe identificarea criteriilor de diagnosticare pentru insomnie și cuprinde șase întrebări legate de capacitatea de a adormi și de a rămâne adormit, despre trezirea bruscă din somn, despre senzația de odihnă inadecvată, oboseala din timpul zilei și despre felul în care aceste simptome afectează capacitatea de a funcționa la locul de muncă sau în mediul social.

Factorii de risc pentru evenimentele cardiovasculare incluși în experiment au fost: nivelul seric de proteină C reactivă (un marker al inflamației), statutul de fumător, nivelul seric de colesterol total, nivelul seric de lipoproteine ​​cu densitate scăzută (LDL), prezența diabetului zaharat, tipul de activitate fizică desfășurat săptămânal, circumferința taliei și tensiunea arterială sistolică. Afecțiunile medicale relevante pentru studiu din istoric au fost accidentul vascular cerebral, atacul ischemic tranzitoriu, boala arterială periferică și insuficiența renală.

Utilizând aceste informații, cercetătorii au analizat riscul fiecărui participant de evenimente cardiovasculare adverse majore (MACE), definite sub formă fie de deces cardiovascular, spitalizare din cauza infarctului miocardic, revascularizare, accident vascular cerebral sau de insuficiență cardiacă. În acest mod, s-a putut evidenția o legătură strânsă între prezența insomniei și evenimentele cardiovasculare majore: comparativ cu cei fără insomnie, riscul relativ de MACE recurent la pacienții cu insomnie a fost de 1,48. Riscul a rămas semnificativ atunci când simptomele de anxietate și depresie au fost, de asemenea, luate în considerare, cu un risc relativ de 1,41 pentru apariția MACE. Astfel, insomnia s-a dovedit a fi al treilea factor ca importanță pentru evenimentele cardiovasculare, după fumat și activitatea fizică scăzută.

Lars Frojd, autorul principal și student la Medicină în cadrul Universității din Oslo, Norvegia, a afirmat: „Cu toate că problemele de somn sunt considerate a fi legate de probleme de sănătate mentală, studiul nostru a constatat faptul că insomnia a fost în continuare asociată semnificativ cu evenimentele cardiace chiar și după ce pacienții au reușit să trateze simptomele de anxietate și de depresie. Studiul nostru indică faptul că insomnia este frecventă la pacienții cu boli de inimă și este legată de probleme cardiovasculare ulterioare, indiferent de factorii de risc, condițiile de sănătate coexistente și simptomele de sănătate mintală. Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a examina dacă tratamentele pentru insomnie, cum ar fi cele cognitive de terapie comportamentală și aplicații digitale, sunt eficiente la cei cu boli de inimă.”

sursa: News Medical

Data actualizare: 18-04-2022 | creare: 18-04-2022 | Vizite: 600
Bibliografie
Insomnia common in heart disease patients and linked with subsequent cardiovascular events, link: https://www.news-medical.net/news/20220407/Insomnia-common-in-heart-disease-patients-and-linked-with-subsequent-cardiovascular-events.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Insomnia
  • Înălțimea influențează riscul de boli cardiovasculare, diabet și cancer
  • Insomnia severă ar putea fi cauzată de slăbirea conexiunilor cerebrale
  •