Dezvoltarea sănătoasă datorată fraților mai mari

©

Autor:

Dezvoltarea sănătoasă datorată fraților mai mari
Într-un nou studiu al cercetătorilor de la Institutul Max Planck, aceștia au evaluat nivele de stres prezente la mame în urma nașterii din punct de vedere al factorilor sociali și de mediu și influența acestora asupra comportamentului copiilor pe termen lung. De asemenea, tot în cadrul studiului, oamenii de știință au analizat posibilitatea ca prezența unor frați mai mari să prezinte un efect pozitiv asupra stresului pe care acestea îl resimt și asupra bunăstării psihologice a copiilor, prin tamponarea indirectă a consecințelor stresului.
Astfel, echipa a observat că anumiți factori sociali și de mediu, precum lipsa socializării suficiente a mamelor, pot determina apariția unor nivele de stres superioare la acestea. Prin urmare, s-a observat că femeile care prezentat sentimente negative în timpul sarcinii, precum lipsa bucuriei sau senzația de presiune continuă, au declarat un număr de probleme comportamentale a copiilor la vârsta de 7-8 ani mai mare decât cele care nu au trecut prin astfel de stări înainte de naștere. Federica Amici, unul dintre autorii lucrării, afirmă că rezultatele certifică influența negativă pe care chiar și o cantitate mică de stres o are asupra comportamentului copiilor, subliniind importanța intervențiilor terapeutice precoce ale mamelor în vederea creșterii bunăstării acestora pentru a reduce nivelele de stres din timpul sarcinii.

În plus, prin intermediul studiului s-a observat că incidența problemelor comportamentale ale copiilor a fost inferioară dacă aceștia aveau frați mai mari, Gunda Herberth, coordonatoarea studiului LINA, afirmând că susceptibilitatea ca acești copii să prezinte probleme în timp de natură comportamentală scade, aspect ce sugerează faptul că prezența activă a fraților mai mari sunt esențiali pentru o dezvoltare sănătoasă a copiilor secunzi. Cu toate acestea, autorii evidențiază faptul că, deși prezența fraților mai mari a îmbunătățit comportamentul viitor al copiilor, aceștia nu au avut efect asupra stresului matern.

În schimb, efectul pe care aceștia l-au avut a fost predominant bazat pe ajutarea copiilor să dobândească abilități emoționale superioare și o capacitate de rezolvare a problemelor, precum și competențe de natură socială. În plus, existența unor frați mai mari oferă părinților posibilitatea de a își îmbunătăți abilitățile parentale, oferindu-le oportunitatea de a învăța cum să fie părinți mai buni.

sursa: Science Daily
foto: Max Planck Institute for Evolutionary Anthropology, Federica Amici

Data actualizare: 06-06-2022 | creare: 06-06-2022 | Vizite: 369
Bibliografie
Healthy development thanks to older siblings, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/05/220531102708.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Efectele admonestării de către părinți asupra personalității copiilor
  • Copiii lăudați sunt mai cuminți și mai fericiți
  • Stresul prelungit al mamei în sarcină și efectele asupra copilului
  •