Deviația de sept - cum o recunoști și când trebuie tratată

©

Autor:

Deviația de sept - cum o recunoști și când trebuie tratată

Septul nazal, un perete interior subțire de os și cartilaj acoperit de țesut, separă cavitățile nazale, având rolul de susținere a nasului și de direcționare a fluxului de aer. O eventuală deplasare a septului, caracteristică deviației de sept, poate reduce cantitatea de oxigen inspirată, îngreunând respirația. O deviație de sept severă reprezintă o problemă importantă de sănătate, ce necesită o evaluare medicală. (1, 2)

Cum recunoști deviația de sept?

În majoritatea cazurilor, deviația de sept este minoră și simptomele lipsesc. În unele situații, însă, atunci când deviația septului este severă, pot apărea simptome. De asemenea, atunci când deplasarea este semnificativă, deviația de sept poate fi recunoscută prin urmărirea formei exterioare a nasului, care poate fi modificată, una dintre nări fiind ușor înclinată (1, 2). Principalele semne și simptome care trebuie urmărite și care pot indica o deviație de sept sunt:

Dificultăți de respirație

Obstrucția uneia sau a ambelor nări poate face dificilă respirația. Deși obstrucția nu este sesizabilă întotdeauna, afectarea respirației poate fi evidențiată în timpul unei răceli sau după expunerea la un alergen. Congestia nazală, caracterizată în principal prin senzația de nas înfundat, poate fi de asemenea prezentă și poate să nu se îmbunătățească nici după utilizarea spray-urilor nazale. (2, 4)

Sângerări nazale frecvente

Deviația de sept îngreunează circulația aerului prin căile nazale, determinând uscarea membranelor umede care căptușesc nasul, ceea ce crește predispoziția pentru sângerări nazale. (2, 4)

Respirație zgomotoasă în timpul somnului (sforăit)

Un sept deviat sau umflarea țesuturilor din nas poate determina sforăitul, ce descrie respirația zgomotoasă în timpul somnului. Totodată, deviația de sept poate crește riscul de apariție a unor tulburări ale somnului și poate agrava apneea de somn. (2, 4, 5)

Presiune nazală și dureri de cap

Congestia asociată cu deviația de sept poate provoca dureri de cap debilitate și presiune în jurul nasului și ochilor, cauzate de creșterea presiunii la nivelul sinusurilor. (4, 5)

Infecții sinusale (sinuzite)

Congestia nazală și inflamația care îngreunează respirația pot duce la apariția unor infecții ale sinusurilor, care pot fi confundate cu o răceală sau cu reacții cauzate de alergii. (3, 5)

Așadar, deviația de sept poate fi recunoscută urmărind nu doar eventuale deformități ale nasului, ci și simptome neobișnuite, precum sângerările nazale, dificultățile de respirație sau infecțiile sinusurilor. De asemenea, persoanele cu un sept deviat pot avea tendința de a dormi pe o anumită parte, pentru a putea respira optim în timpul somnului. (1, 2, 4, 5)

Când trebuie tratată deviația de sept?

Aproximativ 8 din 10 oameni prezintă o deviație a unuia sau a ambelor septuri nazale. În cele mai multe dintre cazuri, deviația de sept nu necesită o intervenție, deoarece gradul de curbură este minor și simptomele nu sunt prezente. În schimb, deviația de sept trebuie tratată atunci când curbura septului este majoră și simptomele îngreunează desfășurarea activităților zilnice. (1, 4, 5)

Pentru o deviație severă a septului, intervenția chirurgicală este opțiunea de tratament cea mai comună și singura eficientă. Datorită costurilor și a riscurilor asociate intervenției chirurgicale, unele persoane optează pentru alte opțiuni de tratament, care nu pot însă decât să diminueze simptomele, dar nu să trateze problema de bază. (1, 3, 4)

Operația pentru deviația de sept (septoplastia), ce presupune corectarea alinierii septurilor nazale, este recomandată persoanelor cu deviație de sept severă, care le blochează nasul și le afectează respirația. De asemenea, operația este recomandată persoanelor cu infecții recurente sau celor care suferă de apnee de somn, agravată de deviația de sept. (4, 5)


Data actualizare: 03-11-2021 | creare: 03-11-2021 | Vizite: 2130
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: