ROmedic Black Friday:  reduceri la serviciile de promovare a cabinetelor, clinicilor și firmelor medicale

Detoxifierea cu suc de pătrunjel

©

Autor:

Detoxifierea cu suc de pătrunjel
Pătrunjelul este una din cele mai populare plante folosite pentru a condimenta bucatele gătite și salatele, împrumutându-le din gustul său aromat. În România este aproape nelipsit din gospodării, fapt pentru care tinde adesea să fie ignorat. Trebuie să știi însă că pătrunjelul este un adevărat cocktail de vitamine, care în afara versatilității sale gastronomice, are numeroase beneficii pentru sănătate și te poate ajuta să-ți menții forma fizică și frumusețea.

Informații nutriționale despre pătrunjel

Pătrunjelul este o plantă de origine mediteraneană, folosit în bucătărie de peste 2000 de ani.

Sucul de pătrunjel este bogat în carbohidrați și proteine și este extrem de sărac în calorii. Frunzele de pătrunjel conțin vitaminele A, B6, C, K, cât și fosfor, zinc, calciu, fier, caroten, licopen, acid folic, magneziu și lista poate continua cu generozitate! (1)
Așadar, nu ai niciun motiv să îl ocolești.

Ce proprietăți are pătrunjelul

Cu o asemenea bogăție de substanțe nutritive, pătrunjelul are o varietate de recomandări, putând fi folosit pentru o listă întreagă de afecțiuni și probleme ale organismului: infecții urinare, afecțiuni gastrice și intestinale (contipație, balonare, flatulență, indigestie), anemie, imunitate scăzută, probleme ale ficatului, dureri menstruale. Mai mult, are excelente recomandări și pentru îmbunătățirea aspectului și tonusului fizic: stimulează creșterea părului, ajută în diete și este un aliat de cursă lungă în detoxifieri.
Dacă îți mai spunem că poate alunga și respirația neplăcută, suntem siguri că te-am convins! (2)

Începe detoxifierea cu sucul de pătrunjel!

Detoxifierea cu suc de pătrunjel este de încredere dacă vrei să scapi de câteva kilograme într-un mod sănătos și de durată sau dacă pur și simplu vrei să faci o cură de detoxifiere, pentru a-ți purifica organismul. Acesta este foarte indicat în detoxifierea rinichilor și a ficatului, curățând toxinele acumulate prin alimentația nepotrivită, cât și substanțele nocive cauzate de poluare. Detoxifierea cu suc de pătrunjel este o soluție foarte simplă pentru a elimina retenția de apă, astfel că te scapă de câteva kilograme acumulate în acest mod, într-un timp destul de scurt. Abdomenul tău va arata mai plat și vei scăpa de balonare și alte neplăceri, astfel că te vei simți mai ușoară. (3, 4)

Sucurile și smoothie-urile pe bază de pătrunjel par a fi o soluție grozavă mai ales dacă te pregătești de un eveniment și vrei să arăți cât mai bine în haine ceva mai strâmte pe corp. (4)

Specialiștii avertizează însă că sucul de pătrunjel ca atare este foarte concentrat și de aceea o soluție potrivită este combinarea acestuia cu sucul obținut din alte plante. Iată câteva variante la care le poți apela:
  • pepene - pepenele este foarte delicios și totodată sănătos și bogat în apă, deci foarte potrivit pentru a te ajuta în detoxifierea rinichilor
  • țelină – țelina are și ea un bun efect asupra rinichilor; doar ai grijă să alegi plante organice, pentru că rădăcinile de țelină pot absorbi pesticidele din sol
  • morcov – aceeași recomandare ca și în cazul țelinei: ai grijă de unde îl procuri, ca să nu fie contaminat cu chimicale
  • sfeclă – sfecla e benefică pentru ficat și pentru sânge
  • spanac – o rezevă verde la fel de bogată în nutrienți
  • castravete – castravetele, la fel ca pepenele, este foarte bogat în apă, așadar e un bun aliat în detoxifierea rinichilor. Atenție, însă. Deși coaja sa este foarte bogată în antioxidanți, dacă nu ai certitudinea că este lipsit de pesticide, e de preferat să-l decojești înainte de a-l folosi în prepararea sucului. (3)

Poți face orice combinații dorești, în funcție de preferințele tale, cu ajutorul unui storcător de fructe ori a unui blender, care te va ajuta să obții o textură mai cremoasă.
Noi îți propunem o rețetă, însă tu ai mână liberă la încercat combinații sănătoase și gustoase.

Ai nevoie de:
  • 3-4 morcovi
  • două rădăcini de țelină
  • una-două căni de spanac
  • jumătate de cană de frunze pătrunjel

Amesteci toate aceste ingrediente la un storcător sau la un blender, până obții consistența dorită, putând să mai adaugi pătrunjel în funcție de gustul pe care îl obții. (5)

Precauții în detoxifierea cu suc de pătrunjel

Deși este plin de avantaje, sucul de pătrunjel nu trebuie consumat în exces. Moderația este recomandată, ca în cazul oricărui aliment, supliment alimentar sau medicament, de altfel. O grijă deosebită este recomandată în cazul în care ești însărcinată sau alăptezi; este indicat, în acest caz, să te limitezi la cantitățile obișnuite folosite la prepararea mâncărurilor. De asemenea, dacă ai afecțiuni ale rinichilor sau probleme cu presiunea sângelui, e necesară precauția și chiar evitarea cu totul a pătrunjelului. (2)

Data actualizare: 05-05-2024 | creare: 27-08-2013 | Vizite: 29163
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: