Tratamente acasă pentru tenul gras
Autor: Teodorescu Mihai

SecreÈ›ia excesivă de sebum a glandelor sebacee determină îngroÈ™area tenului, condiÈ›ie medicală cunoscută sub denumirea de seboree. Sebumul, al cărui rol este acela de protejare È™i hidratare al pielii, este vital pentru menÈ›inerea sănătății È›esutului cutanat. Cu toate acestea, atunci când secreÈ›ia de sebum este una excesivă, tenul poate avea de suferit. Tenul gras, porii înfundaÈ›i È™i acneea sunt doar câteva dintre eventualele efecte nedorite care apar atunci când creÈ™te excesiv secreÈ›ia de sebum. Tenul gras este constatat adesea în perioada de pubertate, cauza fiind moÈ™tenirea genetică, dezechilibrele hormonale, stresul, greÈ™elile de igienă sau afecÈ›iunile de natură ginecologică. (1) (2)
Cum poate fi recunoscut tenul gras?
Există anumite caracteristici care trădează faptul că tenul nu este unul normal, în special atunci când sunt implicaÈ›i factorii de risc menÈ›ionaÈ›i anterior. Caracteristici ale tenului gras:
- pielea este uleioasă la atingere și are un aspect lucios;
- porii sunt măriți;
- prezența acneei sau a punctelor negre. (1) (3)
Există tratamente acasă pentru tenul gras?
Tratamentul pentru tenul gras depinde într-o mare măsură de factorul care a determinat modificarea aspectului pielii. De exemplu, pielea grasă provocată de modificările hormonale este dificil de controlat, dacă dezechilibrele hormonale sunt ignorate. Atunci când sunt administrate medicamente È™i se restabileÈ™te echilibrul hormonal, simptomele tenului gras vor fi mai uÈ™or de atenuat. Există multiple moduri în care tenul poate fi îngrijit fără riscuri de acasă, departe de cabinetele medicale sau de saloanele de cosmetică. (1)
Înainte de a începe un anumit tratament, care poate consta în aplicarea de uleiuri, creme sau măști faciale, trebuie să se respecte câteva reguli esenÈ›iale de igienă. Ritualurile zilnice de curățare a tenului reprezintă modalitatea principală de menÈ›inere a tenului curat. Tratamentul pentru tenul gras, indiferent dacă este realizat la un salon de cosmetică sau acasă, trebuie să fie susÈ›inut de o îngrijire corespunzătoare. (1) (2)
SpălaÈ›i-vă pe față în mod regulat - la fel ca spălatul pe dinÈ›i, spălatul pe față ar trebui să facă parte din igiena zilnică. Medicii dermatologi recomandă persoanelor cu tenul gras să se spele pe față de două ori pe zi utilizând apă caldă È™i un săpun delicat cu pielea. Este contraindicat să se utilizeze săpunuri parfumate sau substanÈ›e chimice care ar putea usca sau irita pielea. (1) (2)
AbordaÈ›i un stil de viață sănătos - un corp sănătos are nevoie, în primul rând, de o cantitate suficientă de lichide. De asemenea, pentru a diminua secreÈ›ia de sebum, este necesar ca în dieta zilnică să fie incluse fructe, legume sau peÈ™te. Nu trebuie eliminat din context nici sportul, deoarece activitatea fizică este necesară pentru reducerea riscului de dezvoltare a unei condiÈ›ii medicale severe. (4)
UtilizaÈ›i hârtii absorbante - excesul de sebum de pe piele poate să fie îndepărtat cu ajutorul È™erveÈ›elelor matifiante sau a tampoanelor de pânză medicale, ce au în compoziÈ›ie acid salicilic sau acid glicolic. Atât È™erveÈ›elele matifiante, cât È™i tampoanele medicale pot fi folosite pentru diminuarea excesului de sebum, însă nu È™i pentru tratarea producÈ›iei excesive. (1) (2)
Nu folosiÈ›i prosoape dure - după spălare sau după folosirea produselor de igienă, uscarea feÈ›ei trebuie realizată întotdeauna folosind un prosop moale. Atunci când sunt folosite prosoape dure pielea este agresată, rezultatul fiind o stimulare a producÈ›iei de sebum, pentru protejarea È›esutului cutanat. (1) (2)
UtilizaÈ›i măști faciale - măștile naturale pot reprezenta un remediu eficient pentru excesul de sebum, atunci când sunt aplicate corect È™i nu se exagerează cu utilizarea lor. Dintre cele mai eficiente măști împotriva tenului gras, sunt de menÈ›ionat: masca facială cu miere de albine, masca facială cu ovăz sau fulgi de ovăz, masca facială cu aloe vera, masca facială cu tomate ori masca facială cu lămâie È™i ou. (1) (2)
Măști naturale ce pot fi aplicate pentru tratarea acasă a tenului gras:
Masca naturală cu ouă È™i lămâie este în mod probabil unui dintre cele mai populare remedii împotriva tenului gras. Conform studiilor, lămâile au efect antibacterian, în timp ce oul este folosit pentru deschiderea porilor. Acest remediu este contraindicat persoanelor cu alergie la ou. În ceea ce priveÈ™te proporÈ›iile È™i modalitatea de aplicare a soluÈ›iei rezultate, este recomandată combinarea unei singure linguriÈ›e de suc de lămâie proaspăt stors cu conÈ›inutul unui singur ou. SoluÈ›ia se aplică pe față È™i se menÈ›ine pe ten până când masca se usucă, pentru ca apoi să fie îndepărtată cu apă caldă. (2) (4)
Masca facială cu miere - la fel ca citricele, mierea are calități antibacteriene È™i antiseptice. Mierea este, de altfel, unul dintre produsele cel mai adesea utilizat pentru tratarea acasă a afecÈ›iunilor dermatologice È™i pentru menÈ›inerea unui ten sănătos. Mierea este un umectant natural care ajută la menÈ›inerea pielii umede È™i la diminuarea producÈ›iei de sebum. Masca cu miere se aplică într-un strat subÈ›ire È™i se păstrează pe față pentru o perioadă de aproximativ 10 minute, după care se îndepărtează cu apă caldă. (1) (2)
Masca cu ovăz - proprietățile exfoliante È™i hrănitoare ale ovăzului sunt cunoscute de către majoritatea persoanelor care au probleme cu tenul, ovăzul fiind de regulă folosit pentru măștile faciale, împreună cu miere sau iaurt. Studiile confirmă faptul că ovăzul este un ingredient ce poate fi folosit fără riscuri pentru măștile de față È™i totodată un ingredient care poate să ofere beneficii reale pe termen lung. Măștile cu fulgi de ovăz ajută la curățarea tenului È™i la calmarea pielii iritate. (1) (2)
Masca cu argilă - argila cosmetică, denumită È™i argilă de vindecare, poate fi folosită pentru absorbÈ›ia uleiului de pe piele, aceasta fiind una dintre proprietățile principale ale acesteia. Măștile de argilă sunt mai puÈ›in indicate pentru uzul caznic, deoarece nu întotdeauna sunt potrivite tipului de ten. (1) (2)
Vizita la medic îi poate salva de la eventuale complicaÈ›ii grave pe cei care se confruntă cu simptome de piele grasă, cât È™i pe cei care suferă de acnee severă, astfel că, înainte de a începe un tratament acasă pentru tenul gras, este recomandată consultarea unui medic dermatolog. Totodată, este recomandat ca înainte de utilizarea unei anumite creme sau măști să se testeze reacÈ›iile pielii la respectivul produs. În cazul unor reacÈ›ii nedorite, produsul care a determinat problemele trebuie să nu mai fie utilizat. Pentru testarea produselor menÈ›ionate în articol, puteÈ›i folosi plasturi de dimensiuni reduse, ce vor fi aplicaÈ›i pe față, după ce crema sau substanÈ›a a fost aplicată pe plasturi. Testarea măștilor faciale se poate face È™i prin aplicarea produsului pe o suprafață redusă din pielea facială. (1) (2)
(2) 10 Home Remedies for Oily Skin, link: https://www.healthline.com/health/home-remedies-for-oily-skin
(3) What’s Your Skin Type? link: https://www.webmd.com/beauty/whats-your-skin-type
(4) Home Remedies for Oily Acne-Prone Facial Skin, link: https://www.livestrong.com/article/106930-home-remedies-oily-acne-prone
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Probleme ten gras cu acnee
- Exces de sebum fata si scalp, homeopatia ajuta?
- Problemele tenului gras si imi cade destul de mult parul
- Acnee.. recomandare pentru un ten gras
- Tenul gras si acnee
- Acnee si ten gras dintr-o data
- Ten gras cu cruste uscate albe
- Pori deschisi pe fata