Resveratrolul poate combate boala Alzheimer prin suprimarea inflamației

©

Autor:

Resveratrolul poate combate boala Alzheimer prin suprimarea inflamației
Studiul recent publicat în jurnalul Antioxidants explorează modul în care resveratrolul, un compus fenolic natural, poate preveni și atenua boala Alzheimer. Cercetătorii au utilizat linii celulare microgliale BV2, derivate din modele murine transgenice C57BL/6, pentru a investiga beneficiile mecanistice ale resveratrolului împotriva activării gliilor prin proteina C reactivă monomerică proinflamatoare. Rezultatele subliniază că resveratrolul inhibă ciclooxigenaza-2 indusă de lipopolizaharide și proteina C reactivă monomerică, prevenind astfel eliberarea de citokine proinflamatoare și upregulează expresia enzimelor antioxidante, cum ar fi Cat și Sod2. Aceste descoperiri oferă o bază mecanistică pentru beneficiile resveratrolului în combaterea și controlul bolii Alzheimer.
Resveratrolul, găsit în struguri roșii și derivatele acestora, este cunoscut pentru proprietățile sale antiinflamatoare, antineurodegenerative și antioxidante. Studiile pe modele animale au arătat că trans-resveratrolul poate traversa bariera hematoencefalică, sugerând funcții neuroprotective. Cu toate acestea, mecanismele de acțiune ale resveratrolului la om rămân neclare, iar absorbția și biodisponibilitatea sa sunt limitate de natura sa hormetică și hidrofobă.

În acest studiu, cercetătorii au evaluat mecanismul de protecție antioxidantă a resveratrolului folosind microglia BV2 activată de proteina C reactivă monomerică. Utilizând diverse tehnici, inclusiv reacția colorimetrică Griess, ELISA, western blotting și qPCR, au observat că resveratrolul inhibă semnificativ producția de TNF-α (factorul de necroză tumorală alfa) indusă de proteina C reactivă monomerică și lipopolizaharide și suprimă activarea căii oxidului nitric, prevenind generarea de specii reactive de oxigen. De asemenea, resveratrolul a inhibat activarea genei NLRP3 și a factorilor NF-κB și Nos2, inducând expresia genelor antioxidante, inclusiv Sirt1 și Nfe2I2.

Concluziile studiului evidențiază potențialul resveratrolului în testarea preclinică viitoare pentru boala Alzheimer, subliniind necesitatea unor studii clinice extinse pentru a evalua eficacitatea resveratrolului și pentru a stabili o doză sigură pentru utilizarea umană.

sursa: News Medical
foto: Aimee Lee Studios / Shutterstock

Data actualizare: 06-02-2024 | creare: 06-02-2024 | Vizite: 366
Bibliografie
Resveratrol can combat Alzheimer's via inflammatory suppression, study shows, link: https://www.news-medical.net/news/20240205/Resveratrol-can-combat-Alzheimers-via-inflammatory-suppression-study-shows.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Poate resveratrolul să reducă rigiditatea vasculară specifică diabetului zaharat tip 2?
  • Polifenolii din vin și beneficiile asupra sănătății orale
  • Efectele antiîmbătrânire ale resveratrolului și doza necesară (conform studiilor)
  •