ROmedic Black Friday:  reduceri la serviciile de promovare a cabinetelor, clinicilor și firmelor medicale

Touchscreen-ul și abilitățile motorii ale copiilor

©

Autor:

Touchscreen-ul și abilitățile motorii ale copiilor
Dispozitivele cu touchscreen (tablete, telefoane) sunt din ce în ce mai folosite, de aceea nu e de mirare că cei mici au acces la ele de la vârste tot mai fragede. De exemplu, statisticile din Marea Britanie arată că deținerea unui astfel de dispozitiv în familie a crescut de la 7% în 2011 la 71% în 2014.

Întrebarea este dacă accesul copiilor mici la aceste dispozitive este benefic sau nu pentru ei. Părerea generală este că le-ar putea afecta dezvoltarea cognitivă – de exemplu, Academia Americană de Pediatrie recomandă părinților să nu îi expună la niciun tip de ecran (inclusiv cele de tip tactil) înainte de a împlini 2 ani.

Aceste recomandări nu au în spate date solide din cercetări (tehnologia e prea nouă și nu s-au făcut încă suficiente studii), ci sunt mai degrabă strategii preventive, iar unii critici ar spune că sunt o reacție instinctivă la o nouă tehnologie mai degrabă decât o strategie informată de sănătate.

În ciuda recomandărilor, mulți copii au acces la dispozitivele cu touchscreen de la vârste mici, de aceea cercetătorii de la Universitatea din Londra și King's College au realizat un studiu pentru a vedea efectul acestora asupra copiilor.

Cele 715 familii participante au răspuns la un sondaj online cu întrebări privind folosirea de către copii a dispozitivelor cu touchscreen:
  • dacă micuții folosesc un astfel de dispozitiv;
  • când l-au folosit prima dată;
  • cât de des și pentru cât timp;
  • vârsta când au pus prima dată cuburi unele peste altele (abilități motrice fine);
  • vârsta când au rostit prima propoziție din două cuvinte (dezvoltarea limbajului).

Cercetătorii nu au identificat nicio asociere între folosirea dispozitivelor cu touchscreen și mers, respectiv dezvoltarea limbajului. În schimb, la copiii între 19 și 36 de luni, rezultatele au indicat o corelație pozitivă între vârsta când au început să folosească activ dispozitivele cu touchscreen și vârsta când au fost capabili să stivuiască cuburi (un indicator al controlului motor fin).

Pentru că o corelație nu indică o relație de cauză-efect, nu se poate ști dacă utilizarea dispozitivelor cu touchscreen poate susține dezvoltarea motrică a celor mici sau dacă acei copii cu abilități motrice fine sunt mai înclinați spre a le folosi la vârste mai timpurii.

Cert este că generațiile noi de copii se adaptează rapid la tehnologie și este nevoie de studii suplimentare pentru a clarifica efectul asupra dezvoltării lor.

Sursa: Medical News Today

Data actualizare: 10-10-2021 | creare: 11-10-2016 | Vizite: 941
Bibliografie
Touchscreens may boost motor skills in toddlers, link: http://www.medicalnewstoday.com/releases/313356.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Motricitatea fină este importantă pentru succesul școlar
  •