Algoritmii de învățare automată ar putea fi folosiți pentru monitorizarea tremorului parkinsonian
Autor: Teodorescu Mihai
Cercetătorii de la Colegiul de Inginerie È™i Informatică al Universității Atlantic din Florida, în colaborare cu cercetătorii de la Școala de Medicină Icahn È™i Centrul Medical al Universității din Rochester, au dezvoltat algoritmi care pot fi folosiÈ›i împreună cu senzorii purtabili pentru a monitoriza pacienÈ›ii bolnavi de Parkinson. Cu ajutorul acestora, se vor putea realiza estimări cu privire la gradul de severitate al tremorului parkinsonian, pe baza modului de manifestare în tiparele de miÈ™care. Monitorizarea se poate realiza în mod continuu, inclusiv când pacienÈ›ii se află acasă. Abordarea are potenÈ›ialul de a oferi clinicienilor o modalitate de a urmări severitatea tremorului pacienÈ›ilor, astfel încât să obÈ›ină un spectru complet de tremoruri, pentru a putea gestiona È™i trata în mod corespunzător afecÈ›iunea.
tremorul este una dintre caracteristicile de bază ale bolii Parkinson È™i apare încă din primele faze ale bolii, interferând cu activitățile zilnice ale pacientului, precum scrisul È™i mâncatul. Tulburarea de miÈ™care involuntară poate reduce calitatea vieÈ›ii persoanelor bolnave, astfel că de cele mai multe ori pacientul ajunge în cabinetul medicului pentru o evaluare a tremorului. Măsurarea tremurăturilor se realizează de către medicul neurolog, cu ajutorul scalei unificate de evaluare a bolii parkinson. Din nefericire, această modalitate de evaluare nu se bazează pe experienÈ›ele zilnice de tremor ale pacientului, ci pe un examen fizic efectuat la faÈ›a locului.
Examenele fizice ce sunt folosite la momentul actual pot oferi doar o imagine a experienÈ›ei de tremor zilnic a unui pacient cu Parkinson, de regulă în timp ce acesta îndeplineÈ™te sarcini specifice. În schimb, algoritmii de învățare, în combinaÈ›ie cu senzorii de purtat, pot monitoriza în mod continuu È™i pe perioade extinse experienÈ›ele de tremor È™i pot estima tremorul total. Deoarece se consideră că în timpul liber È™i în mediul natural persoanele cu Parkinson efectuează o varietate de miÈ™cări libere ale corpului, studiul actual ar putea să ajute la gestionarea È™i tratarea eficientă a tremorului.
sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Potrivit unui studiu, exercițiile fizice sunt recomandate pentru cei care au dificultăți de somn
- Infecția cu virusul Epstein-Barr poate determina apariția sclerozei multiple
- Inhibitorii de interfață: o potențială terapie împotriva neurodegenerării
- Sunetele și stimularea electrică a corpului au potențialul de a trata durerea cronică
- Aritmii, dispnee, amroteala in bratul stang, ceafa, piept, dureri ciudate la pacient YOPD
- Tremurari ale mainilor.. un simptom al bolii Parkinson?
- Boala Parkinson si hematurie
- Sunt două proteine care distrug neuronii în boala Parkinson: alpha-synuclein și kinaza-C?
- Boala Parkinson-diagnostic RMN
- Parkinson, psihiatrie sau prefacatorie
- Caderi dese octogenara