Algoritmii de învățare automată ar putea fi folosiți pentru monitorizarea tremorului parkinsonian

Algoritmii de învățare automată ar putea fi folosiți pentru monitorizarea tremorului parkinsonian

©

Autor:

Algoritmii de învățare automată ar putea fi folosiți pentru monitorizarea tremorului parkinsonian

Cercetătorii de la Colegiul de Inginerie È™i Informatică al Universității Atlantic din Florida, în colaborare cu cercetătorii de la Școala de Medicină Icahn È™i Centrul Medical al Universității din Rochester, au dezvoltat algoritmi care pot fi folosiÈ›i împreună cu senzorii purtabili pentru a monitoriza pacienÈ›ii bolnavi de Parkinson. Cu ajutorul acestora, se vor putea realiza estimări cu privire la gradul de severitate al tremorului parkinsonian, pe baza modului de manifestare în tiparele de miÈ™care. Monitorizarea se poate realiza în mod continuu, inclusiv când pacienÈ›ii se află acasă. Abordarea are potenÈ›ialul de a oferi clinicienilor o modalitate de a urmări severitatea tremorului pacienÈ›ilor, astfel încât să obÈ›ină un spectru complet de tremoruri, pentru a putea gestiona È™i trata în mod corespunzător afecÈ›iunea.

tremorul este una dintre caracteristicile de bază ale bolii Parkinson È™i apare încă din primele faze ale bolii, interferând cu activitățile zilnice ale pacientului, precum scrisul È™i mâncatul. Tulburarea de miÈ™care involuntară poate reduce calitatea vieÈ›ii persoanelor bolnave, astfel că de cele mai multe ori pacientul ajunge în cabinetul medicului pentru o evaluare a tremorului. Măsurarea tremurăturilor se realizează de către medicul neurolog, cu ajutorul scalei unificate de evaluare a bolii parkinson. Din nefericire, această modalitate de evaluare nu se bazează pe experienÈ›ele zilnice de tremor ale pacientului, ci pe un examen fizic efectuat la faÈ›a locului.

Examenele fizice ce sunt folosite la momentul actual pot oferi doar o imagine a experienÈ›ei de tremor zilnic a unui pacient cu Parkinson, de regulă în timp ce acesta îndeplineÈ™te sarcini specifice. În schimb, algoritmii de învățare, în combinaÈ›ie cu senzorii de purtat, pot monitoriza în mod continuu È™i pe perioade extinse experienÈ›ele de tremor È™i pot estima tremorul total. Deoarece se consideră că în timpul liber È™i în mediul natural persoanele cu Parkinson efectuează o varietate de miÈ™cări libere ale corpului, studiul actual ar putea să ajute la gestionarea È™i tratarea eficientă a tremorului.

 

Metoda de monitorizare prezentată de către cercetători a arătat o scădere a tremorului după administrarea medicamentelor, chiar È™i la pacienÈ›ii ale căror rezultate din evaluări nu corespundeau cu rezultatele obÈ›inute pe scala unificată de evaluare a bolii Parkinson. Această nouă modalitate de evaluare a tremorului la pacienÈ›ii cu Parkinson oferă cele mai bune rezultate È™i este considerată cea mai bună metodă de estimare a tremorului ce a fost descrisă până la momentul actual în literatura de specialitate.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 05-11-2019 | creare: 05-11-2019 | Vizite: 506
Bibliografie
Machine learning leads to novel way to track tremor severity in Parkinson's patients, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2019/10/191030090309.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Un test de sânge ar putea depista boala Parkinson cu o precizie de 95%
  • Un dispozitiv electronic detectează moleculele asociate cu bolile Alzheimer È™i Parkinson
  • Stilul unui pictor poate oferi indicii privind sănătatea sa mintală
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum