Injectiile cu colagen

©

Autor:

Injectiile cu colagen
Injectiile cu colagen reprezinta o procedura estetica nechirurgicala pentru a diminua aspectul ridurilor, pentru a da volum unor buze prea subtiri sau pentru a reda volumul unor trasaturi ce s-au lasat odata cu trecerea anilor.

Colagenul este o substanta care se gaseste in mod natural in piele - o proteina care ofera o structura de rezistenta pentru organe si diferite parti ale corpului. Fibrele de colagen sunt impletite sub forma unei tesaturi ce formeaza un cadru pentru dezvoltarea celulelor. Pe masura ce inaintam in varsta, cantitatea de colagen din piele scade, aceasta pierzandu-si elasticitatea. In aceasta situatie, odata cu fiecare gest facial, se formeaza riduri. Injectiile cu colagen ajuta la umplerea din interior a acestor riduri, precum si a cicatricilor.

Colagenul animal este foarte asemanator cu cel uman, fiind folosit la firele resorbabile utilizate pentru suturi chirurgicale. Pentru injectari se foloseste colagen uman, bovin, porcin, dar si variante artificiale. Majoritatea tipurilor de colagen sunt biodegradabile, dizolvandu-se in mod natural, in cateva luni de la injectare. In momentul in care este introdus in piele, colagenul este acceptat de catre organism ca fiindu-i propriu si formeaza o retea de fibre de colagen.

Injectiile cu colagen se adreseaza urmatoarelor probleme:
  • Ridurile glabelare dintre sprancene
  • Ridurile de fumator de deasupra buzei
  • Santurile nazo-labiale
  • Ridurile transversale de pe frunte
  • Ridurile periorbitale (laba gastei)
  • Ridurile de la colturile gurii
  • Depresiunea pometilor
  • Redefinirea buzelor
  • Cicatricile produse de acnee
  • Alte tipuri de cicatrici, cu conditia sa nu aiba marginea ascutita.

Injectiile cu colagen sunt considerate a fi unul dintre cele mai sigure tratamente injectabile, deoarece au un risc foarte scazut de infectare si cicatrizare. Dezavantajul este perioada scurta a efectelor si necesitatea unui nou tratament, la doar 9 - 12 saptamani. Injectiile cu colagen nu sunt preferate doar de catre cei care isi doresc buze mai pline si o piele mai intinsa; tratamentul cu colagen ajuta si la ameliorarea acneei, cicatricilor, pometilor lasati si a altor imperfectiuni. Daca colagenul bovin si cel de origine umana sunt degradabile, exista si mai multe tipuri de colagen sintetic, care are o durabilitate mai mare.

Tipuri de colagen injectat

  • Colagenul bovin - Zyderm, Zyplast, Resoplast 
Acest tip de colagen este extras din tesut de vaca, apoi este sterilizat si procesat in forma lichida; este foarte compatibil cu pielea umana. Efectul injectiilor cu colagen bovin dureaza pana la 6 - 12 saptamani si pot produce reactii alergice. Din acest motiv sunt necesare teste de alergie inainte de interventie. Injectiile cu colagen bovin sunt cele mai utilizate si totodata cele mai ieftine.

  • Colagenul sintetic - Artecoll (Artefill)
Este un amestec de colagen bovin si microsfere omogene din polimetilmetacrilat (PMMA) . Pe masura ce colagenul se descompune, sferele din polimer ajuta la pastrarea efectului si totodata stimuleaza productia de colagen natural in piele.

  • Autologenul
Este colagen extras chiar de la pacient, intr-o interventie anterioara. Colagenul extras din propria piele este sterilizat, procesat si lichefiat, fiind o alternativa ideala pentru pacientii alergici la colagenul bovin. Autologenul este utilizat mai ales la marirea buzelor si are o durata mai mare ca a colagenului bovin. Se recomanda 2 - 4 injectari la intervale de 1 - 3 luni. Colagenul lichid procesat poate fi depozitat pana la 5 ani.

  • Isolagen
Acesta este colagen procesat din propria piele si clonat in laborator. O bucatica mica de piele recoltata din spatele urechii va fi transformat intr-un laborator in Isolagen, in doua saptamani. Se recomanda trei injectari la intervale de 2 saptamani. Dupa prima injectie cu Isolagen ridurile vor fi atenuate cu 15%, dupa a doua injectie ridurile se vor ameliora cu pana la 35%, iar dupa ultima injectare cu 70%. Isolagen este si cel mai scump tip de colagen.
  • Colagen de origine umana (Dermalogen, CosmoDerm, CosmPlast, Cymetra)
Acest tip de colagen este recoltat de la donatori decedati, apoi este sterilizat si procesat. Avand origine umana, riscul aparitiei reactiilor alergice este minim si durata rezultatelor este mai mare decat la colagenul bovin. Pentru efecte maxime, se recomanda 2 - 3 injectii cu colagen uman la intervale de 1 - 2 luni.

Mai exista un tip de colagen porcin (Fibrel, Evolence, Cosen), despre care se spune ca este mai sureros si poate provoca reactii alergice, cat si colagenul ovin (Ovicoll), utilizat mai ales in produsele cosmetice.

Injectiile cu colagen pentru riduri

Inainte de injectarea cu colagen se realizeaza un test pe o portiune mica de piele, pentru a depista eventuale alergii la substanta. O injectare cu colagen este foarte asemanatoare cu o injectare obisnuita, la care se foloseste un ac foarte fin, disconfortul datorandu-se intepaturii. Se poate utiliza si o crema aplicata local, pentru a anestezia usor zona. Dupa injectare, in functie de zona tratata, se maseaza usor pana a se intari colagenul in piele.

Injectii cu colagen pentru riduri se adreseaza persoanelor intre 35 si 60 de ani, care au inca o piele relativ flexibila si isi doresc un aspect mai tanar si mai proaspat. Tratamentul cu colagen remediaza semnele incipiente ale imbatranirii. Ridurile reprezinta cute formate in piele; prin umplere, acestea sunt aduse la nivelul pielii, devenind invizibile. Rezultatele sunt vizibile imediat dupa injectare, insa totodata pot aparea umflaturi, care vor dispare dupa cateva zile. Zyderm si CosmoDerm sunt folosite pentru ridurile fine, iar Zyplast si CosmoPlast pentru ridurile mai adanci.

Injectii cu colagen pentru marirea buzelor

In prezent, injectiile cu colagen pentru marirea buzelor sunt intr-o anumita masura „puse in umbra” de catre produsele ce ofera rezultate mai durabile, precum acidurile hialuronice Restylane sau Juvederm. Pentru marirea buzelor se foloseste de obicei colagen bovin, contraindicat persoanelor alergice la produse de origine bovina. Substanta este injectata la marginea buzelor, pentru a le umple. Procedura este rapida si este urmata de o usoara umflare sau contuzionare a buzelor, care dureaza cateva zile. Rezultatul consta in buze mai pline, pentru cateva luni.

Rezultatele injectiilor cu colagen pentru marirea buzelor dureaza de la cateva luni pana la un an si jumatate, pentru pastrarea efectului fiind nevoie de repetarea tratamentului - in general, de 2 - 3 ori pe an.

Atentie! Daca distanta dintre injectari este prea mica, apar numeroase riscuri, printre care si deformarea buzelor, efect care se corecteaza doar printr-o interventie chirurgicala de reconstructie.

Durata efectului injectiilor cu colagen

Injectiile cu colagen nu ofera rezultate permanente. Fiind o proteina naturala, colagenul se descompune treptat in aminoacizi care sunt absorbiti in corp.


In general, efectul injectiei cu colagen dureaza intre una si sase luni, desi la unele persoane efectele pot dura pana la doi ani. Pentru a mentine rezultatele tratamentului, este necesara repetarea injectarilor. Rezultatele in urma injectarii cu colagen bovin dureaza in general 6 - 12 saptamani; injectiile cu Autologen si Isologen se realizeaza la intervale de timp, pentru un aspect imbunatatit, rezultatele rezistand cateva luni. Injectarile cu colagen de origine umana isi pierd efectul dupa cateva luni.

Durata tratamentului cu colagen depinde de locul injectarii, dar si de fiecare individ in parte. Durata poate fi scurtata de activitatea musculara (incruntare, zambet), sau poate fi prelungita in locurile in care cicatricile nu sunt afectate de miscarile faciale. Majoritatea tratamentelor cu colagen necesita retusari de 2 - 4 ori pe an, pentru a mentine rezultatele.

Riscuri si efecte secundare ale injectiilor cu colagen

Este normal ca dupa o injectare de colagen zona sa prezinte umflaturi, descuamare, roseata sau sangerare. Locul injectarii poate fi amortit sau poate avea puncte intarite, in cazul in care colagenul artificial nu s-a integrat in tesut. De obicei, aceste simptome dispar in 3 - 7 zile. Alte efecte secundare posibile sunt infectii bacteriene, prurit, abcese, leziuni deschise, cicatricare.

Consultati medicul imediat in cazul in care aveti o reactie alergica, precum: respiratie taiata, dureri in piept, urticarie, umflaturi rosii sau cicatrizare.

Complicatiile grave includ rezultate asimetrice si deplasarea colagenului in alte parti ale corpului. La zona fetei, de obicei colagenul se poate deplasa in obraji, deasupra buzelor sau sub barbie. Efectele secundare grave si complicatiile pot fi eliminate alegand un medic cu experienta in domeniu si urmand instructiunile acestuia inainte si dupa tratament. Complicatii apar si la persoanele cu boli autoimune sau care sufera de anumite infectii, acestora nerecomandandu-li-se injectiile cu colagen.


Data actualizare: 20-12-2020 | creare: 15-09-2009 | Vizite: 22407
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Microdermabraziunea pentru barbati
  • Tratamente antiaging pentru barbati
  • Eficiența sulfatului de glucozamină în prevenirea îmbătrânirii pielii
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum