Tratamentul ridurilor cu metoda HIFU (ultrasunete focalizate de intensitate înaltă) - rezultatele studiilor
Autor: Protesi Elena Adina
Procesul de îmbătrânire al pielii este exprimat prin pierderea elasticității tegumentare și apariția ridurilor. Numeroase modalități de terapie au fost introduse cu scopul de a oferi vitalitate pielii și un aspect estetic mai plăcut, printre acestea numărându-se: microdermaabraziunea, diferite tehnici de peeling chimic, laser fracțional sau prin radiofrecvență (1).
Începând cu anul 2009, FDA (Food and Drug Administration) a aprobat utilizarea ultrasunetelor focalizate pentru lifting-ul zonei tegumentare a sprâncenelor. Ulterior, utilizarea lor a fost aprobată și la nivelul pielii gâtului și submentonier. Eficacitatea sa a fost dovedită, în procent de 79%-90%, în cadrul unor studii recente, care au aplicat ultrasunetele la nivelul zonei tegumentare a gâtului și feței (2). Această metodă este, în plus, folosită drept „off-label” în depigmentarea cutanată, tratamentul hiperhidrozei și anumite tipuri de acnee (2). Contraindicațiile absolute ale tratamentului cu metoda HIFU sunt reprezentate de sarcină și acneea chistică (2).
Metodă și utilitate
În medicină, ultrasunetele focalizate și-au dovedit utilitatea, în principal, în ablația tumorilor solide care nu prezintă indicații chirugicale, dar și în remodelarea coporală.
Pentru ablația țesutului adipos, ultrasunetele focalizate de intensitate înaltă prezintă o energie de 47-49 J/cm2, frecvență de aproximativ 2 MHz și adâncime focală de 1,1-1,8 centimetri. Spre deosebire de aceasta, în tratamentul ridurilor, la nivelul tegumentului superficial și pielii sensibile a gâtului și feței, se utilizează energie de 0,4-1,2 J/mm2, frecvență 4-10 MHz, adâncime focală 1,5-4,5 milimetri. Aceste constante aparțin tehncii MFU (Microfocused ultrasound), un tip al ultrasunetelor focalizate care pot fi utilizate în medicină (3). În dermatologie, sistemele HIFU utilizate sunt: Ultherapy, Ulthera Inc, Mesa, AZ, USA (2), (3).
Metoda utilizată pentru tratamentul ridurilor implică efectul termic. Astfel, este generată o temperatură locală de 65⁰C, la nivelul căreia colagenul începe să se contracte. Aplicarea ultrasunetelor focalizate de intensitate înaltă la nivelul țesutului dermic și subdermic crează puncte de coagulare termică, neafectând țesuturile adiacente. Contracția fibrelor de colagen are loc prin ruptura legăturilor intramoleculare de hidrogen, fenomen care rezultă în apariția unor configurații stabile ale acestora. Rezultatul final este transformarea fibrelor de colagen denaturate în fibre mai scurte și mai groase (3).
Rezultatele obținute în urma terapiei cu metoda HIFU
Un studiu publicat în anul 2015 a urmărit un lot de 20 pacienți pe o perioadă de 6 luni de la aplicarea tratamentului cu ultrasunete focalizate. Terapia a fost practicată la nivelul feței, exceptând zona periorbitară și tegumentul de la nivelul nasului (1). Tehnica abordată a constat în respectarea următoarelor valori: 4 MHz, cu adâncime focală 4,5 milimetri, 7 MHz, cu adâncime focală 4,5 milimetri și 7 MHz, cu adâncimea focală de 3 milimetri. Rezultatele obținute au fost satisfăcătoare. La un interval de 3 luni și, ulterior, 6 luni s-au observat îmbunătățiri la nivelul obrajilor, mandibulei și zonei periorale. La nivelul ariei zigomatice a fost obținut cel mai înalt scor, în ceea ce privește eficacitatea tratamentului. Efecte adverse pe termen lung nu au fost înregistrate, însă au fost decelate eritemul și edemul zonei tratate, dar și apariția purpurei sau a unor echimoze (1).
Un alt studiu publicat în același an, afirmă beneficiul terapiei asupra elasticității pielii gâtului, fiind înregistrate rezultate pozitive în procent de 72,9% (3). De menționat este că eficacitatea acestei proceduri crește în urma ședințelor repetate. În timpul terapiei, a fost decelat un ușor disconfort dureros, reacție adversă pentru care poate fi recomandată administrarea unui analgezic (paracetamol sau antiinflamator nesteroidian) înainte de începerea tratamentului (3).
Un studiu publicat în anul 2018, a observat apariția efectelor adverse pe termen lung în urma terapiei cu ultrasunete focalizate (2). În acest studiu este raportată afectarea nervului facial. Simptomele (observarea mișcărilor asimetrice ale buzei superioare și inferioare) și semnele (deficit senzorial și motor al zonei afectate evaluate clinic) au fost decelate în primele zile post-terapie și au dispărut în aproximativ 6 săptămâni (2).
Cele mai frecvente efecte adverse constau în durere, tumefacție, eritem, echimoze, care dispar la un interval de 2 săptămâni. Complicațiile de natură neurologică sunt rare, fiind incrimate dozele mari de energie și suprapunerea transmiterii de unde la nivelul zonei interesate (1), (3).
În urma studiilor efectuate, tratamentul ridurilor cu ajutorul ultrasunetelor focalizate reprezintă o tehnică non-invazivă, sigură și eficientă. Eficacitatea tratamentului este dovedită și vizibilă pentru o perioadă de aproximativ 6-12 luni, menținerea rezultatelor satisfăcătoare fiind observată în special la nivelul anumitor arii tegumentare, precum zigomatice, infraorbitale, mandibulare (1).
2) Sathaworawong A, Wanitphakdeedecha R. Nerve injury associated with high-intensity focused ultrasound: A case report. J Cosmet Dermatol. 2017;00:1–3. https://doi.org/10.1111/jocd.12464
3) Non invasive skin tightening: focus on new ultrasound techniques, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4327394/
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Ridurile de la ochiul drept sunt destul de vizibile (par de vreo 40 ani)
- Vreau sa-mi fac injectii cu acid hialuronic
- Ten foarte imbatranit la 22 ani
- Riduri la 22 ani?
- Crema pentru ochi si riduri
- Ajutor-riduri la 24 ani
- Riduri la 18 ani (baiat)
- Riduri fine in jurul ochilor
- Vitamina C - o armă eficientă împotriva ridurilor