Medicamentele pentru ADHD scad performanța cognitivă în urma administrării la persoanele fără ADHD

©

Autor:

Medicamentele pentru ADHD scad performanța cognitivă în urma administrării la persoanele fără ADHD
Un studiu recent realizat de Universitatea din Cambridge și Universitatea din Melbourne sugerează că indivizii neurotipici care iau stimulente cognitive, cunoscute și sub denumirea de medicamente „inteligente”, pot experimenta de fapt o scădere a performanței și a productivității. Aceste medicamente, cum ar fi metilfenidatul (Ritalin), sunt de obicei prescrise pentru tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD), dar unele persoane fără un diagnostic le folosesc în speranța de a-și îmbunătăți concentrarea și abilitățile cognitive.
Cercetările au implicat patru studii randomizate în Melbourne, cu 40 de participanți sănătoși care au luat unul dintre cele trei medicamente inteligente populare (metilfenidat, modafinil sau dextroamfetamina) sau un placebo. Participanții au fost evaluați pe baza performanței lor într-un test conceput pentru a reproduce luarea deciziilor complexe și rezolvarea problemelor întâlnite în viața de zi cu zi, spre deosebire de studiile anterioare care s-au concentrat pe sarcini cognitive mai simple.

Participanților li sa oferit un rucsac virtual cu o capacitate limitată și o selecție de articole cu greutăți și valori diferite. Sarcina lor a fost să determine alocarea optimă a articolelor pentru a maximiza valoarea totală a conținutului rucsacului.

În general, participanții care au luat medicamente inteligente au înregistrat scăderi ușoare ale preciziei și eficienței, împreună cu creșteri semnificative ale timpului și efortului comparativ cu momentul în care au luat placebo. De exemplu, atunci când li s-a administrat metilfenidat, participanților le-a luat în medie cu aproximativ 50% mai mult timp pentru a rezolva problema rucsacului, comparativ cu momentul în care au primit un placebo. Cei care au avut inițial rezultate bune în condiția placebo au prezentat o scădere mai pronunțată a performanței și a productivității după administrarea medicamentului.

Interesant, participanții cu performanțe mai scăzute în starea placebo au prezentat ocazional o ușoară îmbunătățire după administrarea unui medicament. Cu toate acestea, cei care au avut performanțe la un nivel superior cu un placebo au ajuns adesea să aibă performanțe slabe atunci când au luat metilfenidat.

Profesorul Peter Bossaerts, expert în neuroeconomie la Universitatea din Cambridge, subliniază necesitatea unor cercetări suplimentare pentru a înțelege efectele acestor medicamente asupra persoanelor fără ADHD. Dr. Elizabeth Bowman, autorul principal al studiului de la Universitatea din Melbourne, sugerează că eficacitatea amplificatoarelor farmaceutice asupra performanței la indivizii neurotipici implicați în sarcini complexe nu a fost încă stabilită. Ea observă, de asemenea, că aceste medicamente pot determina utilizatorii sănătoși să depună mai mult efort, producând în același timp muncă de calitate inferioară pe o perioadă mai lungă de timp.

În concluzie, studiul ridică întrebări cu privire la beneficiile reale ale amplificatorilor cognitivi pentru indivizii neurotipici, evidențiind potențialele impacturi negative asupra performanței și productivității. Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a obține o înțelegere cuprinzătoare a efectelor acestor medicamente asupra persoanelor fără ADHD.

sursa: News Medical

Data actualizare: 15-06-2023 | creare: 15-06-2023 | Vizite: 360
Bibliografie
'Smart' drugs may inhibit performance and productivity in users without ADHD, link: https://www.news-medical.net/news/20230614/Smart-drugs-may-inhibit-performance-and-productivity-in-users-without-ADHD.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Vârsta epigenetică prezice performanţa cognitivă după vârsta mijlocie
  • Numărul de membrii dintr-o familie poate influenţa performanţa cognitivă mai târziu în viaţă
  • Ritmul groove îmbunătățește performanța cognitivă
  •