De ce unele melodii ne rămân blocate în minte?

©

Autor:

De ce unele melodii ne rămân blocate în minte?
Ţi se întâmplă frecvent ca după ce asculţi o melodie, refrenul sau anumite versuri ori porţiuni muzicale să-ţi revină în minte spontan, involuntar, repetitiv  şi în ciuda eforturilor tale de a le opri? Acesta este un proces mental natural, cu care marea majoritate a persoanelor se confruntă (se estimează că aproximativ 90% din populaţie experimentează acest fenomen).

„Viermii de ureche”

Melodiile care ne rămân „blocate” în memorie şi de care pare imposibil să scăpăm sunt numite „imagerie muzicală involuntară” în termeni psihologici sau „viermi de ureche” într-un limbaj mai popular.

Interesul cercetătorilor pentru acest fenomen este susţinut de faptul că studierea modului în care aceste melodii se blochează în minte ajută la o mai profundă înţelegere a mecanismelor cerebrale implicate (percepţie, memorie, emoţii şi gânduri spontane). (1), (2)

„Viermii de ureche” nu apar doar în industria muzicală, ci şi producătorii de reclame mizează mult pe crearea unor sloganuri sau refenuri muzicale care să rămână în mintea consumatorilor. (3)

„Vierme de ureche” poate să fie partea instrumentală a unui cântec, linia melodică, refrenul sau fragmentul care se repetă cel mai des. Fenomenul constă într-o memorare involuntară şi apoi o redare fără niciun efort a acelui fragment, care se repetă şi care este foarte apropiată de original. (3), (4)

Ce face o melodie să devină un „vierme de ureche”?

Conform unui studiu din 2016 citat de APA (Asociaţia Americană de Psihologie), în care autorii au făcut o analiză a studiilor anterioare privind caracteristicile melodiilor pe care avem tendinţa să ne blocăm, probabilitatea ca o melodie să devină un „vierme de ureche” ţine deopotrivă de două tipuri de caracteristici: aspecte legate strict de acel cântec (de exemplu versuri, ritm) şi aspecte ce ţin de difuzarea melodiei şi de persoana care o ascultă. Iată mai exact care sunt trăsăturile definitorii pentru melodiile care devin „viermi de ureche”:
  • sunt rapide, cu o melodie relativ uşor de reţinut, dar cu anumite „salturi” sau repetiţii neobişnuite, care le diferenţiază de alte cântece;
  • au o linie melodică comună pentru cântecele pop vestice şi urmează, de obicei, un anumit tipar (de exemplu,  sunete înalte, apoi joase), fiind uşor de reţinut inclusiv de copii;
  • sunt difuzate des la radio şi apar în topurile muzicale;
  • e mai probabil ca o melodie să rămână blocată în memorie dacă persoana a ascultat-o recent la un volum ridicat;
  • familiaritatea melodiei – cu cât o asculţi mai des şi devine familiară, cu atât şansele să se transforme într-un „vierme de ureche” sunt mai ridicate (cu cât cunoşti mai puţin melodia respectivă, cu atât e mai puţin probabil să-ţi revină obsesiv în minte). (1), (2)

Cei 3000 de participanţi la studiu au fost rugaţi să menţioneze melodiile care le-au rămas blocate în minte şi cercetătorii au realizat un top al celor mai puternici „viermi de ureche”:
1.    Bad Romance (Lady Gaga)
2.    Can’t Get You Out Of My Head (Kylie Minogue)
3.    Don’t Stop Believing (Journey)
4.    Somebody That I Used To Know (Gotye)
5.    Moves Like Jagger (Maroon 5)
6.    California Gurls (Katy Perry)
7.    Bohemian Rhapsody (Queen)
8.    Alejandro (Lady Gaga)
9.    Poker Face (Lady Gaga)
10.  Single Ladies ( Beyoncé) / Rolling in the Deep (Adele) (1)

Pe de altă parte, nu există un consens între cercetătorii care au studiat acest fenomen privind persoanele care sunt mai susceptibile să devină „victime” ale blocajului mental pe anumite melodii. Unii consideră că cei cu un antrenament muzical ar fi mai predispuşi, în timp ce alte studii sugerează că unele trăsături precum nevroticismul sau tulburarea obsesiv-compulsivă ar fi asociate cu „viermii de ureche”. Alţii consideră însă că fenomenul este mult prea comun pentru a fi corelat cu anumite trăsături de personalitate. (3)

Cum poţi scăpa de o melodie blocată în memorie?

  • Ascultă sau fredonează alte cântece, realizează diverse activităţi mentale. Se presupune că cele mai eficiente ar fi cele verbale sau muzicale, pentru că implică activarea aceloraşi componente ale memoriei de lucru implicate în fenomenul „viermilor de ureche”.
  • Ascultă melodia respectivă, de la început până la final, de mai multe ori. Conform studiului citat mai sus, multe persoane au declarat că această metodă îi ajută să depăşească blocajul pe melodia respectivă. De cele mai multe ori, „viermii de ureche” sunt fragmente de melodii, fapt care contribuie la longevitatea lor (este vorba de efectul Zeigarnik, conform căruia amintirile incomplete vor dura mai mult decât cele complete). Astfel ascultarea melodiei întregi ar putea ajuta la scoaterea mai rapidă a acesteia din memorie.
  • În final, nu te îngrijora în privinţa melodiei pe care te-ai blocat, pentru că blocajul va dispărea de la sine la un moment dat. (1), (3)

Data actualizare: 20-06-2021 | creare: 04-08-2017 | Vizite: 4194
Bibliografie
(1) Psychologists Identify Key Characteristics Of Earworms, link: https://www.apa.org/news/press/releases/2016/11/earworms.aspx
(2) Dissecting an Earworm: Melodic Features and Song Popularity Predict Involuntary Musical Imagery, link: https://www.apa.org/pubs/journals/releases/aca-aca0000090.pdf
(3) Earworms Are Those Dang Songs That Keep Turning Over in Your Head, link: https://stayingsharp.aarp.org/art/discover/15/brain-earworms.html
(4) Earworms: Why That Song Gets Stuck In Your Head, link: https://www.npr.org/2012/03/12/148460545/why-that-song-gets-stuck-in-your-head
(5) How Do You Solve a Problem Like an Earworm?, link: https://www.scientificamerican.com/article/how-do-you-solve-a-problem-like-an-earworm/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Fotografiile ne pot afecta memoria
  • Grupa de sânge ar putea influența pierderea memoriei
  • Curiozitatea influențează creierul să învețe și să memoreze mai bine
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum