De ce te dor picioarele - cauze și tratament

©

Autor:

De ce te dor picioarele - cauze și tratament

Durerea la nivelul picioarelor poate fi un simptom neplăcut și, în unele cazuri, un simptom debilitant. Există multe cauze posibile pentru durerea la nivelul picioarelor, care includ probleme ale mușchilor, oaselor, nervilor și vaselor de sânge. (1, 2)

Cauzele comune ale durerii la nivelul picioarelor includ:

Leziunile musculare și osoase

Una dintre cele mai obișnuite cauze ale durerii la nivelul picioarelor o reprezintă leziunile musculare sau osoase, cum ar fi întinderile, leziunile sau rupturile, apărute în general în urma unui traumatism sau a unor mișcări bruște. (1, 2)

Boală arterială periferică

Boala arterială periferică este o afecțiune care apare atunci când arterele care transportă sângele la nivelul membrelor inferioare se îngustează sau se blochează. Boala arterială periferică poate duce la apariția unor dureri ascuțite și a crampelor la nivelul membrelor inferioare, în special în timpul mersului sau al exercițiilor fizice. (1, 2, 3)

neuropatia periferică

Neuropatia periferică este o boală care afectează nervii care controlează senzația și mișcarea în picioare și mâini, cauzată de diabet, infecții, intoxicații sau alte afecțiuni. Simptomele neuropatiei periferice pot varia în funcție de tipul și gravitatea afecțiunii, dar pot include hipersensibilitate la atingere, durere în membrele afectate, slăbiciune musculară sau pierderea controlului motor sau a reflexelor. (1, 2, 4)

Sindromul piciorelor neliniștite

Sindromul picioarelor neliniștite este o afecțiune cauzată de stres, anxietate, medicație sau probleme de somn, care determină apariția unei senzații de furnicături sau amorțeală în picioare, însoțită de o dorință puternică de a mișca picioarele. (1, 2, 5)

tromboza venoasă profundă

Tromboza venoasă profundă (TVP) este o afecțiune caracterizată prin apariția unui cheag de sânge într-o venă profundă, de obicei la nivelul membrelor inferioare, care cauzează umflarea și inflamația piciorului afectat. Tromboza venoasă profundă reprezintă o urgență medicală, neglijarea sa fiind asociată cu un risc crescut de complicații. (1, 2, 6)

Opțiuni de tratament pentru durerea la nivelul picioarelor

Opțiunile de tratament pentru durerea la nivelul picioarelor depind de cauza care a determinat apariție durerii și pot include următoarele:

  • repaus fizic și gheață (în cazul unei leziuni musculare sau osoase, poate fi necesar să se reducă activitatea fizică și să se aplice gheață pe zona afectată, pentru a reduce durerea și inflamația);
  • administrarea de medicamente analgezicele și antiinflamatoarele non-steroidiene (pot ajuta la reducerea durerii și inflamației);
  • administrarea de medicamente opiacee (prescrise de către medic, acestea pot fi necesare pentru ameliorarea durerilor severe);
  • terapie fizică (terapia fizică, ce include printre altele exerciții de întindere și întărire sau masaj, poate fi utilă în tratarea durerii la nivelul picioarelor cauzate de leziuni musculare sau osoase);
  • intervenție chirurgicală (necesară în unor afecțiuni precum boala arterială periferică sau tromboza venoasă profundă, pentru a restabili fluxul de sânge către picioare sau pentru a îndepărta cheagurile de sânge). (1, 2, 3, 6)


În cazul neuropatiei periferice sau a sindromului picioarelor neliniștite, există unele opțiuni de tratament care pot ajuta la reducerea simptomelor, cum ar fi medicația, terapia cognitiv-comportamentală și tehnicile de relaxare, precum yoga sau meditația. (1, 4, 5)

Diagnostic

Diagnosticul durerii la nivelul picioarelor poate necesita efectuarea mai multor teste imagistice și fizice, deoarece pot exista mai multe cauze posibile. Medicul va efectua o evaluare fizică și va discuta cu pacientul despre istoricul medical și simptomele experimentate. Pentru a ajuta la diagnosticarea cauzei precise a durerii, pot fi necesare radiografii, tomografii computerizate sau teste de sânge. (1, 2)

Recomandări

Durerea la nivelul picioarelor poate fi cauzată de o varietate de afecțiuni și poate fi tratată în multe moduri diferite. Din acest motiv, dacă experimentați durere la nivelul picioarelor, pentru a ajuta la identificarea cauzei subiacente și la dezvoltarea unui plan de tratament adecvat, este recomandat să solicitați sprijinul medicului de familie sau a unui medic internist. (1, 2)


Data actualizare: 28-02-2023 | creare: 28-02-2023 | Vizite: 1838
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum