Cum să-ți relaxezi rapid gâtul
Tensiunea musculară la nivelul gâtului este o afecţiune des întâlnită. Durerile de gât pot fi uneori atribuite articulațiilor sau nervilor comprimați, dar tensiunea gâtului se referă în mod obișnuit la spasme musculare sau leziuni ale țesuturilor moi.
Gâtul este format din mușchi flexibili care susțin greutatea capului, iar tensiunea musculaturii gâtului poate să apară brusc sau treptat. Nu este neobișnuit să te trezești cu mușchii gâtului încordați după ce dormi într-o poziție ciudată sau îţi petreci un timp îndelungat în faţa computerului.
Simptomele tensiunii gâtului includ:
- rigiditate musculară
- spasme musculare
- dificultatea de a vă întoarce capul în anumite direcții
- durere care se agravează în anumite poziții [1]
Cauzele tensiunii gâtului
Există multe posibile motive pentru care s-ar putea să aveți tensiune la nivelul gâtului. Cauzele frecvente includ:
- Mișcare repetată. Persoanele care lucrează în medii care îi solicită să efectueze mișcări repetitive deprimă adesea mușchii gâtului.
- Calculatorul. Mulți oameni își petrec toată ziua în faţa unui computer. O poziţie precară, poate cauza dureri la nivelul musculaturii gâtului.
- Poziția în timpul somnului. Când dormi, capul și gâtul trebuie aliniate cu restul corpului. Somnul cu perne mari care vă ridică prea mult gâtul poate provoca tensiune în timpul somnului.
- Stres. Stresul psihologic are un impact puternic asupra întregului corp. Când sunteți stresat, vă puteți tensiona din greșeală mușchii gâtului.
- Boli. Anumite boli, cum ar fi artrita reumatoidă, meningita sau cancerul, pot provoca dureri de gât.
- Compresie nervoasă. Discurile herniate sau pintenii osoși din vertebrele de la nivelul gâtului pot apăsa pe nervii din măduva spinării.
- Articulațiile. La fel ca și celelalte articulații ale corpului, articulațiile gâtului au tendința de a se deteriora din cauza vârstei. Osteoartrita determină măcinarea cartilajului dintre vertebre. [1, 2]
- Deformarea curburii naturale a coloanei vertebrale (scolioza).
- Defecțiuni structurale datorate tumorilor sau infecțiilor. [1, 2, 3]
Tratamente pentru tensiunea gâtului
Exerciții și întinderi
Pentru a elibera tensiunea gâtului, puteți încerca o serie de întinderi. Există multe poziții de yoga care pot fi benefice pentru gât, dar pentru a direcționa direct mușchii gâtului, ia în considerare următoarele:Detensionarea gâtului
Așezați-vă pe podea într-o poziție cu picioarele încrucișate sau pe un scaun cu picioarele pe sol. Extindeți brațul drept alături de genunchiul drept sau de partea dreaptă a scaunului. Puneți mâna stângă pe deasupra capului, la nivelul urechii drepte și înclinați încet capul spre stânga. Aplicați o presiune ușoară cu mâna pentru a crește întinderea. Menţineți această poziţie timp de 30 de secunde, apoi ridicați încet capul în poziţia iniţială și repetați această întindere pe cealaltă parte.
În poziţia de şezut
Folosiți-vă mâinile pentru a oferi o întindere profundă pentru partea din spate a gâtului și partea superioară a spatelui.
Stați confortabil pe un scaun sau pe podea. Poziţionați-vă mâinile la partea din spate a capului. De aici, începeți să vă împingeți ușor mâinile spre coapsele dvs. , menţinând bărbia în piept. Menţineți timp de cel puțin 30 de secunde, apoi ridicați încet capul în sus și eliberați-vă mâinile.
În picioare
Această întindere permanentă se poate face oriunde și va oferi o întindere profundă în părțile laterale ale gâtului.
Stați cu picioarele uşor depărtate, brațele pe lângă corp. Uniți ambele mâini în spatele dvs. Utilizați mâna dreaptă pentru a vă îndrepta ușor brațul stâng și trageți-l ușor. Pentru a crește presiunea gâtului, coborâți ușor urechea dreaptă spre umăr. Rămâneţi aici timp de 30 de secunde.
Podul
Iată o poziție clasică de yoga care vă permite să controlați cât de mult vă întindeți partea din spate a gâtului.
Începeți să vă așezați pe spate cu brațele pe lângă corp, cu palmele orientate în jos. Îndoiți genunchii și puneți-vă picioarele pe podea.
Asigurați-vă că ambele picioare sunt paralele. Cu palmele și picioarele apăsate ferm în pământ, ridicați şoldurile de pe podea.
Menţineţi timp de 30 de secunde, continuând să ridicaţi șoldurile. Pentru a elibera această întindere, coborâți ușor înapoi la nivelul solului. Apoi, întindeți-vă spatele prin îmbrățișarea genunchilor în dreptul pieptului. [5]
Yoga
Indiferent dacă vă înscrieți într-o clasă sau în camera dvs. de zi, yoga poate ajuta la ameliorarea tensiunii, la ușurarea durerii musculare și la reducerea stresului. De fapt, cercetările arată că doar câteva minute de yoga vă pot îmbunătăți considerabil sănătatea și capacitatea de a face față stresului. [4]
Acupunctura pentru tensiunea gâtului
Acupunctura este un tratament care foloseşte ace fine pentru a stimula anumite puncte ale corpului. Aceasta a fost mult timp folosită în medicina tradițională chineză. Dar există în prezent un consens în ceea ce privește dacă acupunctura este un tratament eficient pentru tensiunea și durerea gâtului.
Rezultatele unor studii au sugerat că acupunctura poate ajuta la anumite tipuri de dureri musculare, inclusiv tensiunea la nivelul gâtului, dar este nevoie de mai multă cercetare.
Un studiu din 2008, ce a inclus 46 de persoane care au avut sindrom de tensiune a gâtului, a comparat trei metode de tratament: primul a constat în terapie fizică (exerciții), al doilea doar acupunctura și al treilea - terapie fizică împreună cu acupunctura.
Studiul a constatat că, deși toate cele trei metode au îmbunătățit simptomele participanților, utilizarea exercițiilor și a acupuncturii împreună pentru a trata durerea gâtului a fost mai eficace decât tratamentul fizic utilizat singur.
Mai multe tratamente pentru tensiunea gâtului
Există câteva alte lucruri pe care le puteți face şi vă aduc beneficii, printre care se numără:
- masaj
- aplicarea de căldură sau gheață
- o baie caldă
- practicând meditația [1]
Sfaturi pentru a preveni tensiunea gâtului
Iată câteva modalități prin care puteți gestiona și preveni tensiunea de la nivelul gâtului și a umerilor:
- Gândiți-vă la postura dumneavoastră. Îmbunătățiți poziția dvs. când stați și în picioare. Țineți șoldurile, umerii și urechile într-o linie dreaptă.
- Luați pauze. În timp ce lucrați și călătoriți, ridicaţi-vă, mutați-vă corpul și întindeți-vă gâtul și toţi muşchii. Acest lucru poate aduce beneficii atât ochilor dvs., cât și bunăstării mintale.
- Dormiți. Îmbunătățiți poziția de dormit cu o pernă mai mică, mai plată și mai fermă.
- Faceți mișcare. Cel puțin 30 de minute de exerciții moderate pe zi pentru a vă menține corpul în stare bună.
- Meditație și yoga. Practicarea yoga sau meditația poate ajuta la reducerea stresului psihologic și fizic. Yoga poate face parte din exercițiile dvs. zilnice, e un mod de viaţă.
- Consultați un medic când este necesar. Dacă aveți o tensiune cronică la nivelul gâtului sau dacă nu sunteți sigur de ce anume este provocată aceasta, cu siguranță nu vă face rău să vedeți un doctor. De asemenea, trebuie să consultați un medic dentist cu privire la tratarea dinților sau a articulațiilor temporomandibulare.
Când să mergeţi la doctor
Tensiunea la nivelul gâtului nu este de obicei o situație de urgență și deseori se rezolvă cu timpul. Pe de altă parte, ar trebui să consultați imediat un medic dacă ați trecut printr-un accident de mașină sau ați suferit un accident de impact.
Mergeți la doctor dacă aveți tensiune la nivelul gâtului însoțită de alte simptome precum:
- durere, inclusiv în brațe sau cap
- dureri de cap persistente
- febră
- greaţă
- amorţeală, slăbiciune
Contactați-vă medicul dacă durerile la nivelul gâtului sunt severe sau nu se îmbunătățesc după câteva zile. [1, 2]
2. Neck pain, link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/neck-pain/symptoms-causes/syc-20375581
3. Neck pain: treatment, prevention and cure, link: https://www.netdoctor.co.uk/conditions/aches-and-pains/a2853/neck-pain/
4. 5 Ways to Get Rid of Neck Pain Caused by Stress and Anxiety, link: https://www.sleepadvisor.org/5-ways-get-rid-neck-pain-caused-stress-anxiety/
5. 6 Stretches To Relieve A Tight, Sore Neck, link: https://www.self.com/gallery/stretches-relieve-sore-neck-sitting-all-day
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Faringo-amigdalita
- Stransaturi in gat si cosuri pe piet
- De aprox 4 ani avea o durere de gat dar la exudat nu iesea nimic anormal
- Dureri de gat...foarte mari
- Raceala..dureri de gat si cap
- Dureri de spate si de gat la doar 20 ani, cum sa le fac sa dispara? va rog...ajutati-ma
- Durere in gat
- Rinita alergica cronica?
- Dureri de gat si febra
- Durere de gat în exterior de la ureche în jos