Lupta împotriva durerii cronice, asistată de noile descoperiri

©

Autor:

Lupta împotriva durerii cronice, asistată de noile descoperiri
Leziunile nervoase apărute în contextul unei afectări de tip mecanic pot determina alterarea permanentă și ireversibilă a creierului. În mod normal, durerea, controlată prin intermediul sistemului nervos, dispare pe măsură ce leziunea, care poate însemna o ruptură sau fractură osoasă, se vindecă. Există, însă, situații în care chiar și după remedierea leziunilor sunt constatate modificări permanente la nivelul creierului. În aceste cazuri, pacientul continuă să resimtă durerea, chiar dacă vătămarea s-a vindecat complet. Durerea, odată ce devine cronică, afectează calitatea vieții. Medicamentele utilizate pentru calmarea durerilor sunt adesea ineficiente, iar efectele adverse pot fi severe.

Pentru a putea dezvolta terapii țintite de resetare a creierului, care să oprească durerea cronică, cercetătorii au investigat, într-o analiză efectuată pe șoareci de laborator, care sunt circuitele creierului modificate în urma unui accident. Majoritatea cercetărilor s-au concentrat pe studiul măduvei spinării, fiind vizate în mod specific fibrele nervoase la nivelul cărora este procesat răspunsul la durere. Folosind optogenetica în studiul conexiunilor neuronale, specialiștii au identificat un circuit de lungă durată din creier care este modificat în timpul durerii. În cadrul studiului a fost dovedit și că prin țintirea unor căi din creier poate fi oprită senzația durerii.

Noile cercetări ar putea ajuta la dezvoltarea unor tratamente eficiente împotriva durerii cronice. Oamenii de știință, prin studiul lor, oferă o speranță persoanelor care se confruntă cu durere cronică. Această nouă înțelegere a circuitului de semnalizare a durerii le permite oamenilor de știință să dezvolte terapii medicamentoase noi, care să poată asigura alinare pentru pacienții cu dureri cronice. Cercetătorii care au lucrat la acest studiu sunt de părere că sunt necesare investigații suplimentare pentru a înțelege modul în care circuitul cerebral analizat interacționează cu alte părți ale creierului, implicate în comportamente mai complexe.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 17-09-2019 | creare: 17-09-2019 | Vizite: 562
Bibliografie
New research provides hope for people living with chronic pain, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2019/09/190909113027.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Un somn bun și o cafea - tratament mai eficient decât analgezicele
  • Tratament nou pentru durerea neuropată
  • Opioidele pot prelungi durerile postoperatorii mai mult de trei săptămâni
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum