Un studiu explică cum amigdala cerebrală contribuie la sentimentele negative
Într-o lucrare publicată în revista eNeuro cercetătorii au descoperit că alcoolul poate modifica modul de activitate în amigdala bazolaterală la șoareci, acest lucru având impact asupra întregii activități a creierului.
Amigdala cerebrală este o formațiune mică în formă de migdală situată în lobul temporal, lângă baza creierului, având rol în procesarea emoțiilor.
În acest context, cercetătorii au descoperit că alcoolul poate schimba în creierul șoarecilor starea de anxietate către o stare de relaxare.
S-au identificat, de asemenea, niște receptori în amigdala bazolaterală numiți subunitatea delta care conține receptori GABA-A, ce sunt o parte importantă a rețelei de semnalizare care face trecerea între stări.
Mai mult, efectele au fost ușor diferite la masculi și la femele. Femelele au avut nevoie de o cantitate mai mare de alcool pentru a modifica această rețea, lucru ce poate fi legat de faptul ca au mai putini receptori. Atunci când în cazul șoarecilor masculi receptorii au fost îndepărtați, aceștia au răspuns la stimul la fel ca femelele.
Într-un studiu precedent, aceiași cercetători au utilizat norepinefrina pentru a stimula amigdala bazolaterală la șoareci și a-i transpune într-o stare de frică.
Norepinefrina interacționează cu mai mulți receptori neuronali dar, atunci când receptorii adrenergici α1A au fost dezactivați, creierul animalelor nu a mai intrat în starea de frică.
Eric Teboul, unul dintre autorii studiului explică: „dacă se blochează capacitatea noreprinefrinei de a comunica cu celulele prin acești receptori, atunci se pierde și abilitatea ei de a induce sentimentul de frică”.
Prin înțelegerea modului în care la nivelul amigdalei se face trecerea între starea de frică și non-frică, cercetătorii speră să găsească noi ținte terapeutice pentru tratarea tulburărilor afective și adicțiilor.
De exemplu, o persoană care suferă de stres posttraumatic ar putea să fi rămas blocată pe modul de frică al activității neuronilor și întreruperea acestui model ar putea ajuta la recuperarea acestei persoane.
Autorii mai precizează că scopul nu este de a elimina complet sentimentele negative ca frica, tristețea sau stresul, pentru ca există motive întemeiate pentru care simțim toate acestea.
În concluzie, se urmărește înțelegerea modului în care amigdala reușește sa facă trecerea între stări și cum în cazul unor sentimente negative intense și persistente se poate face trecerea la normalitate.
sursa: News Medical
foto: Illustration: Shutterstock
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Aplicație pentru smartphone care poate identifica persoanele cu Alzheimer și alte boli neurologice
- Stoparea și inversarea bolii Alzheimer în stadiile incipiente
- Terapia hormonală nu crește riscul de demență
- Efectele comparative ale intervențiilor farmacologice pentru managementul acut al episoadelor de migrenă la adulți (meta-analiză)
- Ce am ?! Simt un gand si un impuls sa fac asta deci nu e doar gandul, ce dracu am ?!
- Anxietatea generalizata
- Anxietate si stari negative
- Gânduri negative!
- Cum pot sa scap de anxietatea și gândurile negative?
- Ajutor ! Gânduri violente ! Frică !
- Ajutor ! Nu știu ce se întâmplă cu mine !! ganduri violente