De ce apar și ce faci cu gazele urât mirositoare
Autor: Fermeșanu Liana
Întrebare: cum se numește când regina Marii Britanii trage un vânt?
Răspuns: gaz nobil.
Evacuarea gazelor stomacale poate fi, în funcție de persoană sau discuție, ceva rușinos sau extrem de amuzant. Flatulențele reprezintă unul dintre cele mai comice subiecte de glumă sau de întâmplări de care râzi și cu fundul (ha!) când i se întâmplă vreunui prieten de-al tău.
Gazele sunt, de fapt, un subiect firesc de discuție, mai ales când vine vorba despre sănătatea organismului uman. Acestea fac parte din procesul normal de digestie al corpului.
Unii oameni elimină flatulențe de câteva ori pe zi, media fiind de aproximativ 15 ori, alții de până la 40 de ori pe zi. (1) Așa că nu ai nici un motiv de panică dacă ți se întâmplă asta de multe ori pe parcursul zilei, dar ar trebui să fii atent în cazul în care gazele au un miros puternic și urât.
Deși mirosul poate depinde de alimentație și de tratamentele medicamentoase pe care le iei, există și posibilitatea ca mirosul foarte urât să fie un semn al unei afecțiuni a organismului, a sistemului digestiv sau al unei infecții.
Acestea sunt motivele pentru care gazele tale ar putea mirosi foarte urât:
Mâncarea cu multe fibre
Organismul digeră mai greu mâncarea bogată în fibre, astfel că aceasta petrece mai mult timp în tractul digestiv și poate începe să fermenteze. Mirosul urât al gazelor nu este decât rezultatul procesului de fermentare. (2)
Mâncarea cu multe fibre poate conține, în unele cazuri, și mai mult sulf, care influențează, de asemenea, mirosul gazelor.
Câteva exemple de alimente care conțin multe fibre și care pot produce mirosuri sunt fasolea, lintea, broccoli, varza, conopida și usturoiul.
Intoleranța la anumite alimente
Asta este printre cele mai întâlnite cauze ale flatulențelor urât mirositoare. Alimentele care nu sunt tolerate de organism cel mai adesea sunt lactatele sau glutenul. Inabilitatea corpului de le digera este cauzată de lipsa unei enzime care să proceseze mâncarea de acest tip. (3)
Intoleranța la gluten, numită și boala celiacă (sau enteropatie glutenică, sprue celiac) este o afecțiune auto-imună care face ca intestinul subțire să fie atacat de ingestia alimentelor cu gluten. (4)
Glutenul se găsește în alimente precum orzul, secara, pâinea, berea și ovăzul. Consumarea acestora de către o persoană cu intoleranță la gluten poate duce la scăderea în greutate, diaree, crampe stomacale, oboseală, anemie, ulcere orale, osteoporoză și osteomalacie, afecțiuni ale sistemului nervos, dureri de cap, reflux de acid și arsuri gastrice. (5)
Tratamentul medicamentos
Sunt anumite medicamente care pot provoca gaze urât mirositoare atunci când ajung în procesul de digerare al organismului.
Cele mai populare pentru asta sunt antibioticele, care pot distruge anumite bacterii sănătoase sau benefice din tractul digestiv, unde apare un dezechilibru.
Constipația
Constipația apare atunci când se adună mult scaun în colon sau în intestinul gros, iar corpul nu îl poate evacua sau face asta foarte greu. Se consideră constipație și dacă organismul are mai puțin de trei scaune pe săptămână. (6)
Cauzele cele mai comune sunt stilul de viață inactiv și regimul alimentar necorespunzător. Alte motive pentru apariția constipației pot fi consumul de produse lactate, de mâncare bogată în zahăr și grăsimi, lipsa alimentelor bogate în fibre din dietă, lipsa hidratării organismului sau consumul de alcool și cofeină. (6)
Adunarea scaunului în colon vine la pachet cu acumularea de gaze urât mirositoare, care provoacă balonare și disconfort.
Infecții și bacterii
În tractul digestiv se petrece descompunerea mâncării, din care se extrag nutrienții care pot fi folosiți și absorbiți în sânge. Tot aici se formează și deșeurile care urmează să fie scoase din corp.
Aceste procese nu s-ar putea întâmpla fără bacteriile bune ale tractului digestiv. Dacă acestea sunt afectate de vreun dezechilibru, urmarea poate fi o infecție care să cauzeze gaze urât mirositoare și excesive, diaree, durere abdominală, febră, vărsături, greață și oboseală.
În cazul în care manifești aceste simptome, ar trebui să consulți un medic cât mai repede posibil.
Cancerul de colon
Este rar ca gazele urât mirositoare să fie semne ale cancerului de colon, dar nu imposibil. Polipii canceroși sau tumorile pot forma blocaje care să țină gazele în intestin. Un semnal de alarmă poate fi dacă ați făcut schimbări în dietă sau în medicație iar gazele încă au un miros puternic.
Ce poți să faci
Mici schimbări în dieta alimentară pot ajuta în rezolvarea problemei gazelor urât mirositoare. Dacă observi că anumite mâncăruri îți provoacă intestinele să elimine gaze foarte neplăcute pentru tine, încearcă să le eviți sau să consumi cantități mai mici din acestea.
Dacă medicamentele sunt cauza, te poți sfătui cu medicul în privința asta, pentru a schimba tratamentul.
În cazul în care nici schimbările de alimentație sau de tratamente medicamentoase nu funcționează, consultați un doctor, mai ales dacă aveți și alte simptome. Doar un medic vă poate da un diagnostic corect, în cazul unei infecții sau a altei afecțiuni a organismului.
Prevenție
În cazul în care flatulențele cu miros foarte urât sunt cauzate de alimentație, câteva schimbări în această privință ar putea folosi ca prevenție.
Ce puteți face este să mâncați porții mai mici de mâncare, să evitați alimentele care vă declanșează gazele neplăcute sau alimentele care au mirosuri puternice, să mâncați mai încet, să consumați iaurt și alte mâncăruri cu probiotice și să vă hidratați mai mult, dar cu apă și nu cu băuturi acidulate. (2)
(2) https://www.medicalnewstoday.com/articles/321111.php
(3) https://www.livestrong.com/article/302138-foods-that-cause-smelly-flatulence/
(4) https://celiac.org/celiac-disease/understanding-celiac-disease-2/what-is-celiac-disease/
(5) https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/celiac-disease/symptoms-causes/syc-20352220
(6) https://www.everydayhealth.com/digestive-health/constipation-causes.aspx
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Insarcinata sau nu?
- Am un fel de gaze vaginale si nu inteleg care ar fi motivul aparitiei acestora
- Ragaieli tot timpul si eliminare gaze
- Ameteli, gaze, gust metalic, saliva maro-deschis-rosiatica
- Scaune dese, gaze si dureri de burta de cateva zile
- Ce ar putea fi? gaze pe care nu le pot elimina
- Colon iritabil sau gaze in stomac? remedii..
- Balonare, probleme gastrice
- Bolboroseli in stomac