Daca ma intalnesc cu un chel, este semn bun..., sau despre ritualurile de gandire magica
Data publicării: 06-04-2007
Ce semnificatie au ritualurile de gandire magica, acele mici obsesii personale? Nimic grav, desi... scrie Ondine Millot in articolul semnat de ea intr-o editie recenta a cotidianului parizian Libération, in care consemneaza si opinia unui cunoscut psihiatru francez.
Atunci cand Laurent, in varsta de 39 de ani, presedinte director general /PDG/ al unei companii de comunicare, intra intr-o incapere necunoscuta, face in asa fel incat sa atinga cele doua extremitati ale caloriferului. ""O fac pentru a instaura o ambianta placuta in acel loc, pentru a face ca lucrurile sa decurga bine.""
Cand Julie, o avocata in etate de 29 de ani, pleaca dimineata din imobilul parizian in care locuieste, trece strada cat mai rapid cu putinta, alergand. ""Chiar daca sunt masini. Trebuie sa reusesc aceasta proba pentru ca ziua sa imi fie buna.""
Atunci cand Christophe, un muzician de 32 de ani, inregistreaza in studio, isi tine, uneori, respiratia pe timpul unei intregi reprize. ""Daca reusesc, este sigur: va fi cea /inregistrarea/ buna"", spune el, cu o convingere absoluta.
Tinerii acestia sunt, oare, superstitiosi, lunatici, alienati? A priori, este greu sa impartasesti convingerea neclintita a lui Julie potrivit careia ""daca te intalnesti cu cel putin un chel in drumul spre birou, este un semn foarte bun"". Cu toate acestea, cine nu s-a incapatanat, in copilarie, sa nu cumva sa mearga pe liniile formate de dalele trotuarului? Cine nu a simtit vreodata, dupa aterizarea reusita a unui ghemotoc de hartie aruncat spre cos, o intensa satisfactie - disproportionata, avand in vedere miza actului respectiv? Sa fie, oare, simpla fericire prilejuita de faptul ca stim sa tintim bine? Ori fericita iluzie ca reusim, fie si timp de o clipa, sa stapanim incontrolabilul?... Un lucru este sigur: intre credinta superstitioasa clasica - de genul pisicii negre - si tulburarea obsesiv-compulsiva /TOC - boala psihiatrica ce se caracterizeaza prin prezenta unor ganduri anxioase (obsesii) si a unor ritualuri pentru alungarea lor (compulsii)/, exista un domeniu adesea secret, dar - totusi - universal: acela al ritualurilor de gandire magica. Este un domeniu atat de vast, si o ilustrare atat de imbucuratoare a bogatiei imaginatiei, incat merita intr-adevar un articol.
Luc, un cameraman de 30 de ani, a incercat sa rationalizeze. ""Anul 2002 a fost cel mai rau din viata mea. Or, eu nu am utilizat niciodata la fel de multe formule magice menite sa imi aduca noroc ca atunci. Este cu adevarat dovada ca lucrul acesta nu functioneaza."" Cu toate acestea, nu este nimic de facut: atunci cand se intoarce acasa, Luc trebuie neaparat sa atinga ""rampa /scarii/ de la primul etaj inainte de a auzi pocnitura cu care se inchide usa de la intrare"". Nu este prea complicat... ""Numai in cazul in care nu este cineva inaintea mea, povesteste Luc. Portareasa, ori prietena mea, pe care le imping in trecere, si care ma considera nebun."" Chiar si Luc se intreaba daca nu este putin sonat. Mai ales atunci cand merge ""cu toata viteza, dar neaparat fara sa alerge, pentru a ajunge la capatul strazii inaintea unei masini"".
Mostenire
Sa stea linistit! - potrivit lui Alain Sauteraud, psihiatru si specialist in tulburari obsesiv-compulsive /autorul cartii ""Je ne peux pas m"arreter de laver, vérifier, compter (Nu ma pot opri din spalat, verificat, numarat), aparuta la Editura Odile Jacob/, Luc, la fel ca si Laurent, Christophe si Julie sunt perfect normali. ""Unele studii demonstreaza ca 99 la suta dintre oameni au acest gen de obsesii normale, afirma psihiatrul. Acestea sunt numite obsesii normale. Se considera ca nu au nimic patologic atata vreme cat ele nu ocupa mai mult de o ora din zi."" Aceste obsesii normale, deci, ar fi o mostenire, un fel de reziduu etologic al evolutiei umane. ""Instinctul natural al omului il indeamna sa doreasca sa controleze pericolele potentiale. Pericolele cel mai dificil de controlat fiind accidentele imprevizibile in mod rational... De unde si aceste mecanisme de asigurare irationale. Ele ofera iluzia unei stapaniri a destinului.""
Pentru Manuel, in etate de 35 de ani, cercetator in stiinte umane, mizele incontrolabile se situeaza in doua domenii. ""Faptul de a obtine - sau nu - publicarea intr-o revista stiintifica. si faptul de a pleca - sau nu - cu un baiat bine atunci cand merg la un bar."" Instinctul lui de control a gasit mijlocul de a para. ""Daca trec mai mult de sapte metrouri in sens invers in timp ce parcurg traseul meu, Saint-Lazare - Guy Moquet, o sa mearga."" Alte ""semne"" pozitive: ""Daca am mai mult de cinci e-mailuri atunci cand imi deschid computerul, sau mai mult de cinci plicuri in cutia de scrisori. De fapt, fac pariuri personale de fiecare data cand pot, si fac astfel incat sa existe mai degraba mai multe sanse de a castiga. Atentie, insa: trebuie, totusi, sa existe un risc! Altfel, castigul nu are nicio valoare.""
""Ore duble""
Nathalie, de 38 de ani, are aceeasi relatie ambigua cu trisarea. ""Adineauri, iesind de la sala, imi deschid mobilul si - pac - ceasul era 14.14. Nu ma asteptam, mi-a facut placere!"", spune ea, bucuroasa. intr-adevar, ""orele duble"" sunt, pentru Nathalie, de bun augur. ""Imperativele fiind 11.11 sau 22.22."" Evident, ea este tentata sa isi lase privirea sa intarzie asupra radioului cu ceas atunci cand se apropie una dintre aceste ore magice. ""Dar nu are aceeasi valoare ca atunci cand dau de ele in mod intamplator."" in general, gandurile magice sunt lucruri pe care le pastram pentru noi. ""Cum sa ii explic cuiva ca tocmai urmaresc traiectoria unei picaturi de ploaie pe geam, pentru ca, daca aceasta ajunge jos de tot, prietena mea va ramane insarcinata?"", rezuma Luc.
Uneori, o ""rusine usoara"", un ""sentiment jucaus"" ii asalteaza pe Luc, Manuel sau Julie. Tulburarea este risipita rapid. ""De aceste ritualuri te atasezi, ele sunt poezie"", spune Julie. ""A ti le asuma ori nu, la urma urmei, nu este foarte important"", conchide Luc. Ce este important? Daca ""picatura de apa a ajuns jos.""
Sursa: Rompres