Curcumina în tratamentul indigestiei / dispepsiei funcționale

©

Autor:

Curcumina în tratamentul indigestiei / dispepsiei funcționale

Scopul studiului a fost de a compara eficacitatea curcuminei cu cea a omeprazolului în îmbunătățirea simptomelor raportate de pacienți în cazul dispepsiei funcționale.

Metodologie

Studiul a fost unul controlat, randomizat și dublu-orb, realizat în spitale de medicină tradițională thailandeză, spitale de district și spitale universitare din Thailanda. Participanții au fost persoane diagnosticate cu dispepsie funcțională.

Intervențiile au inclus administrarea de curcumină singură, omeprazol singur sau o combinație a celor două. Pacienții din grupul combinației au primit două capsule de 250 mg de curcumină, de patru ori pe zi, și o capsulă de 20 mg de omeprazol o dată pe zi, timp de 28 de zile.

Rezultate

Simptomele dispepsiei funcționale au fost evaluate folosind scorul Severity of Dyspepsia Assessment (SODA) la zilele 28 și 56. Rezultatele secundare au inclus apariția evenimentelor adverse și a celor serioase. În total, 206 pacienți au fost înscriși în studiu și repartizați aleatoriu în unul dintre cele trei grupuri; 151 de pacienți au finalizat studiul. Nu au fost observate diferențe semnificative între cele trei grupuri și nu au apărut evenimente adverse serioase.

Discuție

Mecanismul de acțiune al curcuminei

Curcumina, extrasă din turmeric, este un polifenol hidrofob cu o gamă largă de proprietăți biologice, inclusiv antiinflamatorii, antioxidante, antiproliferative și antimicrobiene. Receptorii de tip vaniloid TRPV1 joacă un rol critic în detectarea și transmiterea semnalelor nociceptive somatice și viscerale și au fost implicați în inducerea simptomelor în aceste boli. Curcumina inhibă activarea TRPV1 indusă de capsaicină în mod competitiv.

Siguranța și eficacitatea curcuminei

Curcumina a fost studiată clinic în pacienții cu boli inflamatorii intestinale, sindrom de intestin iritabil, ulcere, infecții cu Helicobacter pylori și chiar pancreatită. Este eficientă în tratamentul ulcerelor gastrice, eroziunilor și dispepsiei. În plus, curcumina a fost dovedită a fi sigură în numeroase studii umane, cu o toxicitate minoră asociată acestui polifenol.

Compararea cu inhibitorii de pompă de protoni

Baza de date Cochrane a demonstrat că inhibitorii de pompă de protoni (PPI) sunt mai eficienți decât placebo în tratamentul dispepsiei funcționale. Cu toate acestea, studii anterioare au demonstrat evenimente adverse asociate cu utilizarea pe termen lung a acestora. Prin urmare, sunt necesare studii pentru a examina beneficiile și riscurile pe termen lung (cel puțin 6-12 luni) ale PPI în dispepsia funcțională.

Limitări și recomandări pentru studii viitoare

Una dintre limitările acestui studiu a fost absența datelor de urmărire pe termen lung pentru toți pacienții după tratament. Studiile viitoare ar trebui să examineze beneficiile și riscurile pe termen lung ale curcuminei în dispepsia funcțională, utilizarea curcuminei la cerere pe termen lung în dispepsia funcțională și eficacitatea curcuminei în alte tulburări gastrointestinale funcționale.

Concluzie

Curcumina și omeprazolul au avut o eficacitate comparabilă în tratamentul dispepsiei funcționale, fără un efect sinergic evident. Rezultatele acestui studiu pot justifica luarea în considerare a curcuminei în practica clinică ca o opțiune de tratament pentru dispepsia funcțională.


Data actualizare: 13-09-2023 | creare: 13-09-2023 | Vizite: 316
Bibliografie
Curcumin and proton pump inhibitors for functional dyspepsia: a randomised, double blind controlled trial
https://ebm.bmj.com/content/early/2023/07/26/bmjebm-2022-112231
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • De ce îți simți stomacul plin mult timp după masă
  • Indigestia explicată – ce se întâmplă, de fapt, cu digestia?
  • Curcuminul se absoarbe mai eficient prin intermediul nanoparticulelor, având posibile beneficii in boala Alzheimer si infecția cu herpes genital
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum