Cercetătorii au descoperit că pot inversa leziunile hepatice cauzate de stres și îmbătrânire

©

Autor:

Cercetătorii au descoperit că pot inversa leziunile hepatice cauzate de stres și îmbătrânire
O echipă de cercetare de la Duke Health a descoperit posibilitatea de a inversa efectele îmbătrânirii și deteriorarea ficatului printr-un medicament experimental, conform unui studiu publicat în revista Nature Aging. Această descoperire are implicații semnificative pentru milioanele de persoane afectate de deteriorarea ficatului, o condiție adesea asociată cu stresul metabolic provocat de colesterol ridicat, obezitate și diabet.
Echipa, condusă de Dr. Anna Mae Diehl, a investigat modul în care boala ficatului gras non-alcoolic progresează spre ciroză, o afecțiune gravă caracterizată prin cicatrizare care poate duce la insuficiența organului. Îmbătrânirea este un factor de risc cheie pentru ciroză la pacienții diagnosticați cu boala ficatului gras asociată disfuncției metabolice (MAFLD), o afecțiune frecventă la nivel global.

Prin studierea ficatului șoarecilor, cercetătorii au identificat o semnătură genetică specifică ficatului îmbătrânit, care prezintă o abundență de gene activate pentru a provoca degenerarea hepatocitelor, celulele principale funcționale ale ficatului. Acestea au constatat că îmbătrânirea promovează un tip de moarte celulară programată în hepatocite numită feroptoză, care este dependentă de fier și este amplificată de stresorii metabolici.

Analizând țesutul hepatic uman, echipa a observat că ficatul persoanelor cu obezitate și MAFLD prezintă această semnătură genetică, semnalul fiind mai puternic pe măsură ce boala se agravează. Genele cheie în ficatul persoanelor cu MAFLD erau foarte activate pentru a promova moartea celulară prin feroptoză.

Utilizând aceste descoperiri, cercetătorii au tratat șoarecii bătrâni și tineri, care dezvoltaseră MAFLD printr-o dietă specifică, cu Ferrostatin-1, un medicament ce inhibă calea de moarte celulară. Analizele ulterioare au arătat că ficatul animalelor tratate cu Ferrostatin-1 avea caracteristici biologice similare cu cele al ficatului sănătos la șoarecii tineri, chiar și în cazul animalelor vârstnice care au continuat dieta ce induce boala.

Aceste rezultate sugerează că prin reducerea stresului feroptic se poate inversa deteriorarea cauzată de boala hepatică non-alcoolică. De asemenea, studiul a explorat cum procesul de feroptoză în ficat afectează funcția altor organe, constatând că semnătura genetică poate diferenția între inimile, rinichii și pancreasurile sănătoase și cele bolnave, indicând că ficatul deteriorat amplifică stresul feroptic în alte țesuturi. Această cercetare deschide perspective promițătoare pentru tratamente viitoare care ar putea inversa efectele asociate cu îmbătrânirea și deteriorarea ficatului.

sursa: EurekAlert

Data actualizare: 27-06-2024 | creare: 27-06-2024 | Vizite: 349
Bibliografie
Study shows how liver damage from stress and aging might be reversible , link: https://www.eurekalert.org/news-releases/1049638
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Hormonul GLP-1 asociat cu un risc redus de boală hepatică severă la persoanele cu diabet
  • O nouă abordare a tratamentului steatozei hepatice
  • Nou medicament candidat pentru steatoza hepatică asociată disfuncției metabolice
  •