Mâncarea gătită pe foc de lemne a fost asociată cu un risc crescut de cancer gastric

©

Autor:

Mâncarea gătită pe foc de lemne a fost asociată cu un risc crescut de cancer gastric
Țările Honduras, El Salvador, Guatemala și Nicaragua, cunoscute sub numele de CA-4, sunt țări cu venituri mici și medii din America Centrală, având o populație combinată de peste 40 de milioane de locuitori. Nativii din aceste țări au o dietă omogenă, săracă în fructe și legume, și folosesc sobe pe lemn pentru gătit. În plus, infecția cu Helicobacter pylori este endemică în 60-70% din populația adultă a CA-4.

Aceste populații se expun la carcinogeni precum hidrocarburile policiclice aromatice (PAHs) și aminele heterociclice (HCAs) prin utilizarea lemnului, cărbunelui și bălegarului ca surse de energie. Enzimele de fază I și II, cum ar fi CYP1B1 și CYP1A2, modifică acești compuși, iar variațiile genetice în genele care codifică aceste enzime pot modifica riscul de adenocarcinom gastric (GC).

În acest context, cercetătorii au efectuat un studiu de tip caz-control în zonele rurale din Honduras pentru a investiga dacă utilizarea sobelor pe lemn de către populațiile indigene este asociată cu un risc crescut de dezvoltare a cancerului gastric, inclusiv GC. Cercetătorii au recrutat prospectiv cazuri de GC din spitalele Santa Rosa de Copán și Siguatepeque. Toți participanții au fost supuși unor evaluări de sănătate și epidemiologice și au furnizat date sociodemografice.

Rezultate și concluzii

Din 1.425 de participanți cu date genetice și despre H. pylori, echipa a selectat 814 pacienți cu GC și 1.049 de controale. În total, 92% dintre cazurile de GC și 78% dintre controale au utilizat sobe pe lemn. Cazurile de GC erau, de asemenea, mai susceptibile să fie de sex masculin și mai în vârstă, având un genotip CagA.

Studiul a evidențiat modul în care genotipul CYP1B1, care codifică enzimele ce metabolizează compușii pro-carcinogeni din fumul de lemn, mediază efectele utilizării sobelor pe lemn asupra GC. Utilizarea sobelor pe lemn a crescut riscul de GC de peste 2,3 ori sau cu 40%, chiar și după ajustarea pentru vârstă, sex și statutul CagA.

Cercetătorii au propus designuri îmbunătățite pentru sobe pentru a reduce expunerea la fum, dar provocările rămân. Populațiile cu o prevalență ridicată a genotipului de risc rs1800440 ar putea beneficia cel mai mult de aceste intervenții. Studiul subliniază necesitatea unor cercetări ulterioare pentru a elucida impactul asupra sănătății și mediului al utilizării sobelor pe lemn.

Studiul a fost publicat în jurnalul Scientific Reports.

sursa: News Medical
foto: maradon 333/Shutterstock.com

Data actualizare: 06-10-2023 | creare: 06-10-2023 | Vizite: 455
Bibliografie
Wood cookstove use linked to gastric cancer risk, link: https://www.news-medical.net/news/20231004/Wood-cookstove-use-linked-to-gastric-cancer-risk.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • De ce gătitul la grătar (pe lemne/cărbuni) este nociv pentru sănătate
  •