Legătura dintre boala ficatului gras non-alcoolic și consumul de carne și pește

©

Autor:

Legătura dintre boala ficatului gras non-alcoolic și consumul de carne și pește
Boala ficatului gras non-alcoolic (NAFLD) este o afecțiune hepatică cronică comună, caracterizată prin acumularea de grăsime în ficat. Este asociată cu riscuri crescute de boli cardiovasculare, carcinom hepatocelular și diabet, dieta fiind un factor modificabil important pentru NAFLD.
Un studiu publicat în BMC Public Health a examinat asocierea dintre consumul diferitelor tipuri de carne și pește și riscul de NAFLD în rândul adulților chinezi de vârstă mijlocie și în vârstă. S-au folosit date din studiul cohortei Guangzhou Biobank, cu participanți examinați din nou în 2009-2010. Consumul de carne și pește a fost măsurat prin intermediul unui chestionar de frecvență alimentară.

Rezultate

  • Studiul a inclus 1.862 de participanți, cu o vârstă medie de 60,9 ani; 50,16% din eșantion erau femei.
  • Prevalența NAFLD a fost de 37,22%.
  • S-a observat o asociere semnificativă între consumul crescut de pește gras și un risc mai mare de NAFLD.
  • Nu s-au observat asociații semnificative între NAFLD și consumul de alte tipuri de carne sau pește.

Concluzii

  • Consumul a trei sau mai multe porții de pește gras pe săptămână a fost asociat cu un risc mai mare de NAFLD comparativ cu non-consumul.
  • Studiul nu stabilește un efect cauzal al peștelui gras asupra NAFLD.
  • Limitările studiului includ posibilitatea de părtinire în reamintire și erori, precum și efecte de confundare reziduală.
  • Rezultatele sugerează că limitarea consumului de pește gras ar putea reduce riscul de NAFLD.

sursa: News Medical
foto: New Africa/Shutterstock.com

Data actualizare: 12-12-2023 | creare: 12-12-2023 | Vizite: 483
Bibliografie
Is there an association between meat and fish consumption and non-alcoholic fatty liver disease?, link: https://www.news-medical.net/news/20231211/Is-there-an-association-between-meat-and-fish-consumption-and-non-alcoholic-fatty-liver-disease.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Consumul de carne la grătar asociat cu o creștere a riscului de deces la supraviețuitoarele cancerului de sân
  • Consumul de pește ar putea ameliora simptomele artritei reumatoide
  • Siguranţa alimentară a peştelui
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum